logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić parametry A-MON dla Autronic AL-700 w Pug 406 2.0 16v?

waflo77 02 Maj 2006 17:27 8898 10
REKLAMA
  • #1 2584437
    waflo77
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam

Auto Pug 406 z 98r, silnik 2.0l 16v + Lovato LPG.
    Jak ustawic optymalnie parametry w programie A-MON pokazane ponizej ?
    Jak ustawić parametry A-MON dla Autronic AL-700 w Pug 406 2.0 16v?
    Chodzi mi glownie o czasy sondy lambda.

waflo
  • REKLAMA
  • #2 2585134
    marcinmisiek102
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    to są standardowe czy symulacji sondy jeśli nie zapala ci się czek to zostaw to tak jak jest, problem może być w czym innym bo jeśli auto zalewa się benzyną to trzeba będzie wstawić inny typ emulacji sondy, narazie nic nie ruszaj....
  • REKLAMA
  • #3 2585620
    waflo77
    Poziom 13  
    Check mi sie nie zapala, ale faluja wolne obroty i przy gwaltownym przyspieszeniu a uto sie krztusi przez chwile (jakby nie mial dostatecznie duzo mieszanki). Wydaje mi sie, ze monter ustawil wszystko standardowo, a przydalo by sie to jeszcze dostroic. Pali w miare ok...11l/100km w trasie przy V 140km/h. (pb bylo 8l/100km).
  • REKLAMA
  • #4 2586577
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Dusi się bo TPS-u ktoś leniwy nie podłączy.W Peugoecie twoim proponuję obwód otwart,no chya że checka wywali.Nie napisałeś jaki masz sterownik.
  • #5 2587109
    waflo77
    Poziom 13  
    Tak, masz racje TPSa nie podlaczyli. Czy moge podlaczyc go sam, ma ktos schemat podlaczenia Autronica ? Co masz na mysli mowiac: "proponuje obwod otwarty" ???
  • #6 2587270
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Mam na myśli emulację sony lambda.Żeby TPS podłączyć wystarczy przewód żółto-czarny z Autronica podłączyć pod przewód sygnałowy TPS-u(0-5V) i odznaczyć go w programie diagnostycznym .
  • #7 2587484
    waflo77
    Poziom 13  
    Ok, a czemu uwazasz ze tryb emulacji "otwarty" bedzie najlepszy dla tego auta ?? Wiesz moze jakie sa czasy L i H dla sondy lambda w tym aucie ? Mechanik ustawil (pewnie na oko) wartosc 625, zmienilem na 500.

Co do TPSa to nie moge znalezc tego przewodu (wszystkie wiazki pozaciskane sa objemkami i ciezko wyciagnac chodzby jeden przewod). Co da podlaczenie tego TPSa ? Nie uzywam CUT OFFa.
  • REKLAMA
  • #8 2587663
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Nie ustawił na oko ,625 jest w standarcie.A te 500 coś ci dało?
    TPS nie tylko służy do cut-offa,nie potrafisz sam tego zrobić nic ci nie poradzę.A na temat emulacji już się wypowiedziałem.
  • #9 2588373
    waflo77
    Poziom 13  
    Czy ja powiedzialem, ze nie potrafie sam podlaczyc TPS ?!? Po prostu nie wiem czy jest mi to do czegokolwiek potrzebne skoro auto jak dotychczas (bez tego) chodzilo dobrze. Zmiana wartosci 625 na 500 nie daje widocznej zmiany ale wertujac to forum wyczytalem, ze tak wlasnie to powinno byc ustawione. Ktos pisal nawet, ze ma podane tutaj 250 i wowczas dziala mu najlepiej.
  • #10 2589262
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Z doświadczenia wiem,że przy otwartym nie powinny rozjeżdżać się adaptacje.Ważne jesat tylko,żeby check się nie zapalał.
    Te falujące obroty mogą być efektem tego.
  • #11 2897911
    waflo77
    Poziom 13  
    Niestety nie znalazlem prawidlowego czasu emulacji sondy lambda dla mojego auta, ale rozwiazalem problem w inny sposob.
    Auto odpalam na gazie i na gazie jezdze dzieki czemu ECU dostaje zawsze takie same odczyty z lambdy (emulatora) dzieki czemu nie "glupieje" jak to mialo miejsce przy odpalaniu na benzynie i przelaczeniu na LPG.

dziekuje

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnego ustawienia parametrów emulacji sondy lambda w programie A-MON dla sterownika Autronic AL-700 w samochodzie Peugeot 406 2.0 16v z instalacją LPG Lovato. Standardowa wartość czasu emulacji sondy lambda wynosi 625, jednak użytkownik eksperymentował z wartościami 500 i 250 bez zauważalnej poprawy. Problemem są falujące wolne obroty i chwilowe "krztuszenie" się silnika przy gwałtownym przyspieszeniu, co może wynikać z braku podłączenia czujnika TPS (Throttle Position Sensor). Podłączenie TPS wymaga połączenia przewodu żółto-czarnego z Autronica do sygnałowego przewodu TPS (0-5V) i dezaktywacji TPS w programie diagnostycznym. Emulacja sondy w trybie "otwartym" jest rekomendowana, aby uniknąć rozjeżdżania się adaptacji i zapalenia kontrolki check engine. Ostatecznie problem stabilizacji pracy silnika rozwiązano poprzez uruchamianie auta bezpośrednio na gazie, co zapewnia stabilne odczyty z emulatora sondy lambda i eliminuje błędy przy przełączaniu z benzyny na LPG.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA