logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić instalację LPG w A-MON AL 700 Altronic przy użyciu interfejsu?

pop3 21 Lip 2006 23:28 6094 15
REKLAMA
  • #1 2840915
    pop3
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    mam prośbę chcę i właściwie muszę ustawić instalacje lpg w swoim autku ponieważ na gazie przy hamowanie mi gasł i troszkę regilowałem śrubami na parowiku /śruba wolnych obrotów na biegu jałowym i czułośći membrany-LAVATO/
    POSIADAM INTERFEJS DO DIAGNOSTYKI GAZU I CHCIAŁBYM DZIĘKI NIEMU USTAWIĆ SOBIE PARAMETRY GAZU
    Program toA-MON 1.6--I JEGO ZAKŁADKI
    CO MOŻNA DZIĘKI NIM USTAWIĆ I OPTYMALNIE USTAWIĆ
    1-MOITOR
    -POŁACZENIE,PALIWO,przełacznik,lambda,mieszanka,obroty ,kroki,volt itp
    2-programowanie
    3różne
    4ustawienia
    5 parametry
    JAK WŁAŚCIWIE SIĘ DO TEGO ZABRAĆ NIE DEMOLUJĄĆ INSTALACJI

OPIS POSZCZEGÓŁNYCH PARAMETRÓW KTÓRE MAJĄ BEZPOŚREDNI WPŁYW NA PRACE I CZEGO NIE WOLNO RUSZAĆ

PROSZĘ O POMOĆ
  • REKLAMA
  • #2 2842037
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    mozesz zaprogramowac srednie otwarcie silnika krokowego i na podstawie sygnalu z sondy lambda wuregulowac mieszanke na biegu jałowym
    musisz wejsc w programowanie i zaprogramowac od nowa ale to nie ma sensu jak masz komunikacje to poprostu wyreguluj bieg jałowy
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2850024
    pop3
    Poziom 13  
    powiedz mi prosze ustawienie autatora -pływanie obrotów na biegu jałowym miałem max-105,,,min-115 a reraz mam max-104,,min 114 kroki wychoszą 101 -jaki wpływ na prace parametrów gazu ma jego ustawienie to po pierwsze
    a po drugie program pokazywał mi ,że mam za dużo powierza.
    jak ustawić lambde mieszanka uboga -bogata ,wartość sondy dl sondy lambda prostej -optymalne parametry i czy ustawić na prace normalną czy ekonomiczną -DLA OPLA OMEGI 2.0 16V
  • #4 2850603
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    to ile masz krokow nie ma znaczenia wazne zeby dobieralo i na wysokich i na niskich obrotach! wpisz jazde NORMALNA:)
  • #5 2851110
    mars1
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Ten komunikat wyświetla na zakładce "programowanie"? Jeśli tak to nie przejmowałbym się tym. Ważne aby w zakładce "monitor" górny pasek lambdy oscylował od ubogiej do bogatej, a dolny pasek oscylował jak najmniej wokół wartości optymalnej. Podobno komunikat o nadmiarze powietrza wyświetla się zawsze, gdy przy programowaniu atuator ustawi się powyżej 105 kroków.
  • #6 2853464
    pop3
    Poziom 13  
    chyba ilość podanych kroków wpływa na stabilność obrotów na biegu jałowym?/????////po zmniejszeniu kroków poniżej 105 a konkretnie 104 samochód nabrał ducha ,zrobiło się inne przyszpieszenie a czy wartośc lambdy /mówisz że powinna oscylować/ jeżeli po ustawieniu jest na programowaniu cały pasek zielony i jakieś ok 3/5 paska czerwonego to jest dobrze???????
    po regulacji pokazał mi taki pozycje -regulacja poprawna ,oraz metan poprawny /czy coś podobnego/
    jednakże czasem mam wrażenie jakby się jeszcze dławił przyszpieszjąc

proszę o ocenę i jeżeli to możliwe poradę?
  • REKLAMA
  • #7 2853942
    mars1
    Poziom 17  
    Jeżeli przeszedłeś cykl programowania to proponuję nie wracać już na nią. Ten cykl ma za zadanie rozpoznać układ zapłonowy silnika i wstępnie ustawić komputer. Czerwony kolor paska świadczy o bogatej mieszance, czarny i optymalnej a zielony o ubogiej. Masz instrukcję do a-mona? Teraz obserwuj zakładkę monitor i co dzieje się na paskach górnym i dolnym lambdy. I tak jak pisałem górny to wartość chwilowa i ona powinna oscylować, a dolny to wartość średnia i powinna utrzymywać się w obszarze mieszanki idealnej z jak najmniejszymi oscylacjami i raczej wolałbym częstsze wychylenia w stronę mieszanki bogatej. Na tej stronie masz okienko z pozycją atuatora i przy braku oscylacji i wskazaniu bogatej mieszanki na pasku wartości chwilowych, jego pozycja pewnie będzie stała i minimalna możliwa. Teraz należałoby podregulować parownik tak, aby atuator zaczął "chodzić" i regulować skład mieszanki(oscylacje na górnym pasku), albo zmniejszyć ustaw. wyjściowe atuatora. I przy regulacji pamiętać należałoby, że dla silnika lepsza jest mieszanka lekko zbyt bogata, niż miałaby trwale pokazywać ubogie wartości.
    Regulację wukonuj dla biegu jałowego i dla wysokich obrotów( ok 3000). Dobrze byłoby aby w obu tych zakresach regulacja była poprawna.
  • #8 2854402
    pop3
    Poziom 13  
    jeżeli możesz prześli mi link do programowania AL 700
    czy na parowniku regulować srubą regulacji składu mieszanki,czy też można śrubą czułości membrany
  • #9 2854528
    mars1
    Poziom 17  
    Regulowałem jednym i drugim z tym że powoli i trzeba obserwować reakcję na zmiany. Poszukaj "krótki poemat na gazu temat". Wprawdzie dotyczy to instalacji I generacji ale doskonale wprowadza w podstawy regulacji instalacji.

"jeżeli możesz prześli mi link do programowania AL 700" -- ??? Chodzi Ci o oprogramowanie lub instrukcję( opis) programu. Bo nic innego w necie nie znalazłem.
  • #10 2857336
    pop3
    Poziom 13  
    najlepiej jedno i drugie????/
  • #11 2861271
    mars1
    Poziom 17  
    Soft jest np tu http://members.lycos.co.uk/lpglpg/ , ale ja nie korzystałem z nich więc nie mogę nic o nich powiedzieć. Spróbuję dołączyć opis spakowany i podzielony na cztery, bo całość ma 1.4M więc naliczy pewnie punkty.
    Załączniki:
    • amon_p_instrukcja_obslugi.part4.rar (144.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • amon_p_instrukcja_obslugi.part3.rar (300 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • amon_p_instrukcja_obslugi.part2.rar (300 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • amon_p_instrukcja_obslugi.part1.rar (300 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2861752
    pop3
    Poziom 13  
    MARS1 SERDECZNIE DZIĘKUJE ZA POMOC!
  • REKLAMA
  • #13 2864108
    mars1
    Poziom 17  
    Parametrem którego nie należy ruszać to próg sondy lambda w zakładce zastrzeżone. Standartowo jest ustawiony na 0,449 i nie powinien być mniejszy chyba że chcesz jeździć na ubogiej mieszance. Ja u siebie ustawiłem tą wartość odrobinę wyżej.
  • #14 2873836
    pop3
    Poziom 13  
    narazie jest tak ,że ustawiłę według twoich sugesti i zatankowałem do pełna zrobiłem 147km i zatankowałem i weszło 12,9 litra gazu a jeżdziłem do 100k/h ale będe jeszcze testował i napisze co zaobserwowałem?
  • #15 2880465
    mars1
    Poziom 17  
    Trochę mało przejechałeś aby mówić o sensownej średniej. Poza tym aby zwiększyć szansę na poprawną średnią, tankuj przy tym samym dystrybutorze i przy tym samym ustawieniu samochodu jeśli podjazd nie jest poziomo. Cóż, 13/100 to dużo, ale jeżeli masz np pięciolitrowy silnik to już wcale nie jest dużo:-). Ale wracając do sedna sprawy duże spalanie może wbrew pozorom świadczyć również o ubogiej mieszance. Pomimo regulacji a-monem ja mam również wpięty na stałe tester tu opisany http://www.ekoalma.pop.pl/modules.php?name=Tutoriaux&rop=tutoriaux&did=10 z tym że zmieniłem sposób wyświetlania z linijki na punkt. Ale ten tester nie pokaże średniej wartości i mimo że są oscylacje napięcia lambdy to uśredniona mieszanka może być uboga. Powodzenia przy regulacjach życzę i proponuję na początku ustawiać mieszankę lekko zbyt bogatą i ją zubażać. Bo długa jazda na ubogiej mieszance może okazać się kosztowna (remont silnika)
  • #16 3570218
    pop3
    Poziom 13  
    ustawiłem według wskazówek wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia instalacji LPG w sterowniku A-MON AL 700 Altronic przy użyciu interfejsu diagnostycznego i programu A-MON 1.6. Kluczowe jest prawidłowe zaprogramowanie i regulacja parametrów takich jak otwarcie silnika krokowego, mieszanka paliwowa na biegu jałowym oraz wartości sondy lambda. Zaleca się korzystanie z zakładki "monitor" do obserwacji oscylacji wartości lambda – górny pasek wskazuje wartość chwilową, dolny wartość średnią, która powinna utrzymywać się w obszarze mieszanki optymalnej z minimalnymi oscylacjami. Regulacja parownika powinna być wykonywana powoli, zarówno śrubą regulacji składu mieszanki, jak i czułości membrany, obserwując reakcję silnika. Nie należy zmieniać progu sondy lambda w zakładce zastrzeżone, standardowo ustawionego na 0,449 V. Ustawienia atuatora (liczba kroków) wpływają na stabilność obrotów i dynamikę silnika, ale ich dokładna wartość jest mniej istotna niż prawidłowe działanie na różnych obrotach. Zaleca się ustawienie trybu pracy na "normalną" zamiast "ekonomiczną" dla Opla Omegi 2.0 16V. Długotrwała jazda na zbyt ubogiej mieszance może prowadzić do uszkodzeń silnika, dlatego lepiej ustawić mieszankę lekko bogatą i stopniowo ją zubażać. Do testów spalania i regulacji można używać dodatkowych testerów lambda. Oprogramowanie do A-MON AL 700 jest dostępne w sieci, jednak brak jest oficjalnej instrukcji programowania, co utrudnia samodzielne ustawienia. Po przeprowadzeniu pełnego cyklu programowania nie zaleca się powrotu do zakładki programowania, lecz obserwację parametrów w zakładce monitor. Użytkownik potwierdził poprawność ustawień po zastosowaniu się do wskazówek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA