logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać program drabinkowy multipleksera na PLC do sterowania Q0.0–Q0.5 wejściem I0.0

slawek01 04 Sie 2007 14:45 2938 9
  • #1 4145374
    slawek01
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam!
    Chciałbym zbudować multiplekser w oparciu o sterownik PLC
    program napisany w drabince
    Impuls wejściowy I0.0 wyjścia przełączane Q0.0-Q0.5
    jest to część programu który piszę a na który nie mam pomysłu.
  • #3 4156880
    slawek01
    Poziom 11  
    Witam

Posiadam SIMATIC S5 program próbuje napisać w LAD bez użycia bloków funkcyjnych.
    Ma to być 6 liczników ze wspólnym wejściem, każdy z możliwością nastawy wartości zliczanej
    docelowo chcę to zrobić na jakimś? tanim przekaźniku programowalnym z wyświetlaczem
    napisałem, program dla sterownika SR (www.telmatik.pl) nie mam pewności że będzie
    poprawnie zliczał 300imp/min. Sposób programowanie przy pomocy bloczków nie jest zbyt szczęśliwy .Obecnie chcę rozwiązać przełączanie liczników

C1po zliczeniu wystawia 1
    odblokowuje C2
    C2 po zliczeniu wystawia 1
    odblokowuje C3
    i tak do C6

każde sugestie mile widziane
    pozdrawiam SlawekK
  • #4 4157677
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    No to sam sobie odpowiedziałes na pytanie.W miejsce każdego wejscia liczacego w tych 6 licznikach adresujesz 1 wejscie.Setowanie kazdego nastepnego ustawiasz na poprzedni licznik.Tylko niewiem jak cykl chcesz zakonczyc,czy chcesz petle zrobic?No i wogóle to trzeba układ na samym początku zasetować czymś.Ale taki układ to na każdym małym sterowniczku zrobisz,LOGO! , EASY czy podobnych.A mam pytanie,czy uzywasz stepa 5 pod xp?
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #5 4159771
    slawek01
    Poziom 11  
    Do S5 używam programu IBH Softec
    posiadam również PG6?? taka duża waliza,jakoś nie mogę się przekonać do STEPA. Miałem zainstalowaną wersje step5 pod XP nie było problemów.

Co do liczników jest jeszcze parę szczegółów do rozwiązania np.
    przełączane skracanie pętli liczników,
    Ustrojstwo które chcę zastąpić znajduje się na zdjęciu ma już ponad 40 lat i nie wiadomo jak długo jeszcze pociągnie
    Załączniki:
    • Jak napisać program drabinkowy multipleksera na PLC do sterowania Q0.0–Q0.5 wejściem I0.0 conter.JPG (29.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4168396
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Więc proponuje Easy Moellera,seria 800 ma juz praktycznie wszystko,a programuje sie banalnie prosto.Ps.duza jest ta wersja pod xp?Jak dokonywałes autoryzacji?
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #7 4169255
    slawek01
    Poziom 11  
    Myślałem o Easy Moellera można do niego podłączyć oddalony panel LCD
    musiałbym jeszcze doliczyć cenę kabla i programu

Zrobiłem symulacje programu na sterownik SR w SuperCAD2005
    nic tańszego nie znalazłem i ma to co potrzebuję zdejmowany panel.
    Nie jestem pewien czy będzie prawidłowo zliczał- podają w instrukcji: (Minimalny czas pojedynczego impulsu na wejściu 50mS, zliczanego przebiegu 2Hz.) jak się to ma do 300imp/min z czujnika indukcyjnego.

Wersje stepa5 którą miałem V7.2 + jakieś pliki do podmiany obecnie nie posiadam i nie używam, jest tego sporo w sieci, do szukania najlepiej zaprzęgnąć osiołka

Nie wiem jak to zrobić w S5: potrzebuje aby po załadowaniu licznika stała KC na wyjściu było nadal 0 po zliczeniu na wyjściu pojawiło się 1
    a nie po załadowaniu licznika stałą KC na wyjściu jest 1 po zliczeniu jest 0
  • #8 4179162
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Myśle,że wystarczy załadować anda z jednym wejś iem zanegowanym i po sprawie.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
  • #9 4179669
    slawek01
    Poziom 11  
    Jak byś mógł mi napisać przykład, licznik jest w załączniku
    Chodzi oto aby 1 pojawiało się na wyjściu tylko raz po zliczeniu.
    Załączniki:
    • licznik.txt (135 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4210212
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Dopisz sobie drugi segment,a w tamtym nieprzypisuj wyjscia.W 2 segmencie napisz
    AN C0
    =Q 0.0
    Coś takiego powinno wystarczyc.A czemu nieuzywasz Lad'a,albo Csf'a?
    Konto firmowe:
    Automation-Systems

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy napisania programu w języku drabinkowym (LAD) dla sterownika PLC, który realizowałby funkcję multipleksera przełączającego wyjścia Q0.0–Q0.5 na podstawie impulsów z wejścia I0.0. Autor posiada sterownik SIMATIC S5 i chce uniknąć użycia bloków funkcyjnych, planując implementację 6 liczników z możliwością ustawiania wartości zliczanej. Po zliczeniu impulsów licznik generuje sygnał wyjściowy, który odblokowuje kolejny licznik, tworząc sekwencję przełączania. Wskazano, że można adresować jedno wejście liczące dla wszystkich liczników i ustawiać kolejne liczniki na podstawie stanu poprzednich. Poruszono kwestie programowania w środowiskach STEP5 i IBH Softec oraz alternatywne rozwiązania na tańszych sterownikach, takich jak Moeller Easy czy SR z panelem LCD. Zwrócono uwagę na ograniczenia sprzętowe dotyczące minimalnego czasu impulsu (np. 50 ms) i problem z prawidłowym zliczaniem 300 impulsów na minutę. Zaproponowano rozwiązanie logiczne z użyciem negacji i segmentów programu, aby sygnał wyjściowy pojawiał się tylko raz po zliczeniu, a nie po załadowaniu licznika. Dyskusja obejmuje także sugestie dotyczące konfiguracji i autoryzacji oprogramowania oraz praktyczne aspekty implementacji sekwencji liczników w drabince.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA