logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera 9100 - jasne wydruki po wymianie drutu w elektrodzie, co robić?

Grzechol 09 Lut 2007 09:46 3053 12
REKLAMA
  • #1 3547233
    Grzechol
    Poziom 10  
    mam problem bardzo jasne wydruki wymieniłem drut w elektrodzie po wymianie zaczęła wychodzić czarna kartka pytanie pierwsze jaki jest najlepszy drut.
    Podmieniłem później z innej 9100 elektrodę w której wydruki wychodzą normalnie natomiast w tej objaw jest taki sam bardzo jasne wydruki
    w drukarce jest wyłączony tryb ekomode proszę o pilną pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3547605
    BAUER
    Poziom 13  
    developer mistrzu developer trzeba uzupelnic
  • #3 3547690
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

BAUER napisał:
    developer mistrzu developer trzeba uzupelnic

A gdzie ty chcesz dosypywać ten developer...mistrzu :D :D .....skoro drukarka ma toner dwuskładnikowy (czyli toner+developer) ...to gdzie ???????

Jak już piszesz....to przynajmiej pisz poprawnie...bo to jest podstawowa wiedza o tej drukarce :)

Do Grzechol....skoro możesz podmienić elektrodę....to podmień i sam bęben....i juz będziesz miał odpowiedź :)

Z zabawą elektrodą...radzę postępować bardzo ostrożnie...możesz bardzo szybko "poprzepalać" powłokę bębna....co będzie się objawiać maluteńkimi kropkami na wydrukach....a sam bęben jest bardzo drogi...uważaj :!:

Zamiast kombinować z drutem...wymieniłbym klientowi całą elektrodę.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3549003
    Beton1906
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    W zespole bębna jest taka malutka płytka z potencjometrem który trzeba zewrzeć na stałe. Pomaga przy bardzo jasnych wydrukach.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3549598
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Yhhyyyy.....i po kilkudziesięciu tysiącach wydrukowanych stron w najlepszym wypadku 100 tys....masz bęben do wymianyh :!: :!: :|

Dziekuję za taką naprawę.
  • #6 3549620
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    drukareczka ma wyczyszczona optykę :?:

Dodano po 1 [minuty]:

w laserowych drukarkach za brak cienkich linii, odcieni szarości oraz blady druk odpowiada często zabrudzona optyka
  • #7 3549687
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Jak już wydrukowałeś stronę z uszkodzoną elektrodą, to czarne było czarne jak trzeba czy szare?
  • #8 3558934
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Sprawdź jak pokryty jest tonerem wałek magnetyczny w zespole DV, i dokładnie oglądnij pudło od tonera, jeżeli jest to ten urząd o którym myślę to sprawa tonera była tam głównym powodem usterek tych drukarek, kupowali najtańszy toner jaki był oferowany na rynku. (czy to czasem nie w twojej firmie??) Ja przechodziłem przez ten temat przez ostanie dwa lata, i ciągle wałkowałem temat tonera, w drukarkach które drukowały bardzo mało, było ok, a te które drukowały po 2000-3500 dziennie miały wiecznie zasypaną elektrodę ładującą, czarne kopie, pasy na wydrukach, zapieczone łożyska w piecu i w DV, kropki na bębnie itd. Drukarka jest bardzo czuła na punkcie ładowania bębna, kontakty i elektroda muszą być super czyste, żadnych nagarów, nawet na plastikach.
  • #10 3566686
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Spiesze powitać kolejnego mistrza :) , czy tak trudno sprawdzić jaki MK pasuje do KM 9100, nie pisz kolego bzdur jak nie znasz tematu, czy ty co tydzień wymieniasz bęben za 2000 zł, który wytrzymyje 500.000 kopii ?? (wartości wg dostawcy części)
  • #11 3573654
    Grzechol
    Poziom 10  
    Sprawdziłem i na 90 procent to bęben po podmienieniu z innej idzie ok
  • REKLAMA
  • #12 3574496
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    a jaki przebieg ma ten bęben ?
  • #13 3865889
    Grzechol
    Poziom 10  
    wymiana mk700 rozwiązuje cały problem zamykam temat dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem były bardzo jasne wydruki w drukarce Kyocera 9100 po wymianie drutu w elektrodzie, co spowodowało pojawienie się czarnych kartek. Próby podmiany elektrody z innej 9100 nie rozwiązały problemu. Wyłączony był tryb ekomode, a optyka drukarki była czysta. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną może być zużyty lub uszkodzony bęben światłoczuły, który wymaga wymiany. Wskazano również na konieczność sprawdzenia wałka magnetycznego w zespole DV oraz czystości elektrody i kontaktów, gdyż zabrudzenia mogą powodować jasne wydruki i inne defekty. W zespole bębna znajduje się potencjometr, który można zewrzeć na stałe, co pomaga przy jasnych wydrukach. Ostatecznie wymiana bębna MK700 rozwiązała problem, co potwierdziło skuteczność tej metody naprawy. Wymiana samego drutu w elektrodzie nie jest zalecana, a lepszym rozwiązaniem jest wymiana całej elektrody lub bębna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA