logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa kolumny trójdrożnej 75x25x20 cm – schematy, zdjęcia, dobór głośników

aras189 09 Lut 2007 21:58 1945 6
REKLAMA
  • #1 3550236
    aras189
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam pytanie moze ktos zwas robil juz kolumne ja chce sobei zrobic swoja ma byc wysoka na 75cm szerokosc 25cm a glebokie na 20cm Chce 3 drozna Moze ktos ma jakies foty albo linki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3550319
    aras189
    Poziom 12  
    a jakie glosniki do nich by sie nadawaly stx czy cos innego
  • REKLAMA
  • #4 3550374
    michu71
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Tam masz wszystko opisane musisz pomyslec ile glosnikow chcesz wlozyc w ta kolumnie najlepiej zeby miala 3 glosniki czyli kolumna 3 drozna i do tego jeszcze zwrotnica do kolumny 3 droznej i czywiscie o jakiej mocy ma byc ta kolumna ile by miala miec wat

Dodano po 13 [minuty]:

Zajzyj jeszcze tu:

http://www.skleptonsil.pl/go/_category/index.php?idc=94_43

to sa glosniki z TONSILU
  • REKLAMA
  • #5 3550783
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

Panowie, obudowę robi się do konkretnych głośników, a nie najpierw wymyśla wymiary, a potem szuka pod to głośników !!. Pewnie nawet nikt nie będzie szukał, tylko wstawi przypadkowe, jakie się nawiną i do tego najtańsze.
    Taka kolumna nigdy nie zagra dobrze !!

Pozdrawiam
  • #6 3551570
    aras189
    Poziom 12  
    hmm no moj blad ale ja mam juz dechy wyciete a glosniki to bym chcial jakies super zeby nie graly byle jak zwrotnice juz mam kupiona 3 drozna
  • #7 3553121
    jakitaki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Twoje zamiary budowy można streścić (na przykładzie budowy domu):
    -Mam zrobiony dach,gdzie wykopać fundamenty (może w ziemi?) i czy ściany muszą być w pionie?!

Kolejność poprawna:
    1.a)przemyślany zakup głośników
    b)pomiary zakupionych przetworników
    2.zaprojektowanie obudowy(obliczenie niezbędnej pojemności i rodzaju)
    3.zaprojektowanie i budowa zwrotnicy
    4.pomiary zestawu i ewentualna korekta zwrotnicy.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumny trójdrożnej o wymiarach 75x25x20 cm. Podkreślono, że obudowę należy projektować na podstawie konkretnych głośników, a nie odwrotnie, gdyż dobór przypadkowych przetworników może skutkować słabą jakością dźwięku. Zalecane jest, aby kolumna zawierała trzy głośniki i odpowiednią zwrotnicę trójdrożną, dostosowaną do mocy zestawu. Wskazano na konieczność przemyślanego zakupu głośników, wykonania pomiarów ich parametrów, zaprojektowania obudowy o odpowiedniej pojemności i rodzaju, a następnie zwrotnicy oraz przeprowadzenia pomiarów i korekt. Podano linki do schematów i przykładów na forum elektroda.pl oraz do oferty głośników Tonsil. Pojawiła się sugestia rozważenia głośników STX lub innych marek, jednak bez jednoznacznego wyboru modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA