logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić AutoCada na tablecie, by rysunki miały rzeczywiste wymiary?

chryscio 16 Wrz 2003 23:47 4342 1
REKLAMA
  • #1 329199
    chryscio
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Poszukuję porady na temat, :Jak ustawić AutoCada tak aby, element z rysowywany na tablecie, w Cadzie miał rzeczywiste wymiary.

Nie pomaga ustawienie formatu papieru, skala itd.

Co dziwne, we wszystkich osiach odchyłka jest jednakowa, narzucam sposób wymiarowania na tym samym elemencie, jest ok, otrzymuję rzeczywiste wyniki, ale gdy rysuję nowy element, we wszystkich osiach otrzymuję inną odchyłkę i wyniki duzo odbiegające od rzeczywistych.

Ktoś zna dobrze AutoCada, aby mógł mi pomóc???

---

Juz nieaktualne. Temat zamknięty.

Temat ponownie otwarty. <TzOk>
  • REKLAMA
  • #2 340832
    chryscio
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam, po namowach kolegi TzOk'a postanowiłem objaśnić w czym tkwił problem.

Tak jak powyżej problem był nie mały, ale okazało się, że bardzo prosty w rozwiązaniu. Pomógł pan X z firmy Y zajmującej się sprzedażą AutoCada, bo sprzedawca Tabletu (autoryzowany z resztą) załamał ręce, zaraz po pytaniu.

W programie AutoCad: NARZĘDZIA ->PULPIT klikamy na PULPIT->TAK oraz konfigurujemy wielkość obszaru. Niestety help autocada wprowadził mnie wbłąd, zamiast wpisać zakres obszaru, klikałem punkty na nim.
    A należało, zaznaczyć punkt na TABLECIE i podać mu współrzędne w układzie osi x/y, czyli punkt pierwszy 0,0, punkt drugi, (wzależności od obszaru roboczego- nie zawsze jest potrzeba korzystania z dużej powierzchni), np. 1200,0, później trzeci 1200,900 i czwarty 0, 900 wszystkie wielkości oczywiście w [mm]. Potem wybieramy rodzaj rzutu, w zalezności jaką dokładnośc potrzebujemy uzyskać. Zamykamy okno tekstowe i gotowe, w oknie AutoCada możemy wygodnie pracować.
    Powodzenia.

Temat zamkinęty, tym razem już na dobre ;)
REKLAMA