logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 1993 1.8 AAM - automatyczna skrzynia w trybie awaryjnym, co sprawdzić?

Tomek662 11 Lut 2007 20:18 10727 4
REKLAMA
  • #1 3557649
    Tomek662
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ma Golfa III 1993 silnik 1,8 AAM z automatyczną skrzynią biegów. Po przełączeniu w pozycję D zamiast czterech biegów, mam tylko bieg 3. Prawdopodobnie skrzynia pracuje w trybie awaryjnym. Olej był wymieniony. Odłączyłem akumulator na około 30 minut, aby zresetować sterownik skrzyni biegów. Nie pomogło.
    Biegi dotychczas zmieniało płynnie, bez żadnych szarpnięć, przy wymianie oleju nie było czuć spalenizny, poziom oleju często kontrolowałem - zawsze był właściwy.
    Bardziej bym stawiał na awarię elektryki niż skrzyni, ale nie wiem na co mam zwrócić uwagę, to jest samochód z 1993 roku - golas, ma tylko wspomaganie kierownicy. Sprawdzałem miernikiem ładowanie, wydaje mi się, że jest ok, nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić. Jest jakaś możliwość resetu sterownika skrzyni? Odłączałem akumulator na pół godziny - nie pomogło.
    W serwisie VW powiedzieli mi, że nie są w stanie zdiagnozować usterki, gdyż skrzynia biegów jest nieodpytywalna.
    Myślałem już o wymianie skrzyni na manuala, ale szkoda mi wyrzucić automatu, tym bardziej, że może być nieuszkodzona.
  • REKLAMA
  • #2 3557664
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 564
    czy nie dostały sie prusze do ukladu podczas wymiany oleju? Automat to bardzo precyzyjna rzecz... byc moze sa zatkane jakies kanaliki i nie przelacza jak powinien.
  • REKLAMA
  • #3 3557695
    Tomek662
    Poziom 11  
    Olej wymieniałem już po usterce, ale ładowałem akumulator bez odłączania klem, później przeczytałem, że tak nie powinno się robić.
    Czy mogło to mieć jakiś wpływ na sterownik skrzyni?
    Jak mogę zresetować sterownik?
  • REKLAMA
  • #4 5742899
    jaromajsterek
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    czy podłączałeś do komputera i czy odczytałeś jakieś błędy bo mam ten sam problem i prawdopodobnie jest uszkodzona dioda na taśmie zasilającej przekaźniki w samej skrzyni biegów
  • #5 5744707
    Tomek662
    Poziom 11  
    Podłączyłem pod komputer, okazało się, że dwa zawory w skrzyni nie dostawały napięcia. Problem leżał we wtyczce z wiązką przewodów idących do skrzyni biegów. Od tego czasu już ponad rok jeżdżę i nic się nie dzieję. A myślałem już, że będę musiał wymienić skrzynię na manualną, szkoda by było.
REKLAMA