logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fisher FVH-U905 VCR - problem z mechanizmem idlera i sterowaniem silnika

piotrekg 17 Wrz 2003 15:14 2424 13
REKLAMA
  • #1 329597
    piotrekg
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    VCR przyjmuję kaset i nie za każdym raz oddaje. Pozostałych czynności nie realizuje wyczyściłem multiswitchemode, wymieniłem dla pewności regulator zasilacza STK5466 i bez zmian.
    Jeżeli krecać silniczkiem przesuwu idlerów realizuje proces opasywania bębna taśmą to VCR nie próbuje cofac sanek z powrotem, natomiast jeżeli wyłacze z sieci i jeszcze raz załączę to silnik idlera wraca sanki na miejsce spoczynkowe.
    Jeżeli włączam VCR do sieci to jest realizowana próba wyciagania taśmy i zaraz powrót idlerów na miejsce, silnik główny tez próbuje sie właczać namoiast nie widziałem reakcji silnika bębna.
    Podejrzewam, że może być uszkodzony LB1649 sterujacy silnikiem idlera.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 329804
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    piotrekg napisał:
    namoiast nie widziałem reakcji silnika bębna.

I tu może tkwić przyczyna, która powoduje,że taśma jest wycofywana z powrotem do kasety. Wspomniany przez Ciebie LB1649 to podwójny driver, jeden steruje silnikiem ładowania kasety, drugi silnikiem ładowania taśmy na dysk wizyjny. Jeżeli w jakimkolwiek momencie ten drugi pracuje (np. początek ładowania taśmy) to jest on sprawny. Brak startu DRUM`a spowoduje przerwanie procesu ładowania taśmy. Znajdź na płycie SYSCON/SERVO złącze PA705, na p.7 powinno być +12V (zasilanie DRUM`a) natomiast na p.5 ok.2,5V(sterowanie). Te dwa warunki muszą być spełnione aby DRUM wystartował.
  • REKLAMA
  • #3 329993
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Może to dziwne ale sprawdziłeś taki mały pasek z silnika. Miałem takiego złomika kiedyś i jak ten pasek się zestarzał to się takie jaja działy. Teraz już leży i się kurzy bo pewnego dnia już nie wytrzymałem i zamiast niego jest Sanyo 4100.
  • REKLAMA
  • #4 330260
    piotrekg
    Poziom 17  
    Na PA705 n7 jest 12V, n2 jest 2,6V.
    Silnik bębna wizyjnego jest sterowany przez niewielki (8nóg) układ o oznaczeniu 6458DF, bez żadnej literki na początku. Co to jest za układ?
    Może miałby ktoś schemat tego magnetowidu lub czegoś podobnego?
  • REKLAMA
  • #5 330274
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Driver to BA6458 a obecność napięć na złączu wskazuje na jego uszkodzenie. Warto jeszcze sprawdzić (prześledzić druk) czy dochodzą one do wyprowadzeń IC. Schemat mam na papierze jednak nie ma tam rozrysowanego DRUM`a.
  • #6 330310
    piotrekg
    Poziom 17  
    Ten układ to nie jest BA, ponieważ BA6458 to sterownik silnika trójfazowego w obudowie 26 nóżkowej (katalog f.ROHM). Patrzyłem w k. Sanyo dokładnie 6458DF z literami LA na początku i wynikałoby, że jest to wzmacniacz operacyjny tylko czy napewno. Wydaje mi się że nie.
    Może ktoś z kolegów miałby schemat tego VCR i zobaczyłby jaki to układ tenIC 702, kóry ma oznaczenia 6458DF.
  • #7 330419
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Zaszło nieporozumienie. Mówiąc driver DRUM`a miałem na myśli IC znajdujący się przy silniku. IC702 (LA6458DF) to podwójny OP, jeden to wzmacniacz błędu dla sygnału fazy i prędkośći DRUM`a, drugi to wzmacniacz sygnału tachometrycznego.
    W podobnym modelu FISHER FVH-P1DK (player) silnik jest napędzany układem KM3503P (16p.), być może i tutaj jest taki sam. Podałeś, że na p.7 złącza PA705 jest napięcie, ale napięcie na p.2 dotyczy obwodu sygnału tachometrycznego. Miałeś sprawdzić napięcie na p.5 - DRUM CONTROL. Jeżeli go nie ma to rozłącz ten pin i podaj z zewnątrz 2,5V. Jak wystartuje to silnik jest dobry.
  • #9 330522
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    W trybie STOP (załadowana kaseta) napięcie na p.5 złącza powinno wynosić ok.1,5V natomiast w PLAY ok.2,5V. Odkręć rotor DRUM`a(zapamiętaj położenie w stosunku do dysku wizyjnego), zdejm płytkę (stator)i weź ją pod lupę. Sprawdź omomierzem przejścia zasilania +12v i sygnału DRUM CONTROL.
  • #10 331377
    piotrekg
    Poziom 17  
    Przedzwoniłem wszystkie możliwe ścieżki na płytce silnika bębna są OK, kondziory nie wyschnięte, nie wylane.
    Nie sprawdziłem jedynie ścieżek pod układem sterownika KM3505F, ponieważ nie wiem jak biegną i z czym się łączą.
  • #11 331580
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    oldboy napisał:
    Miałeś sprawdzić napięcie na p.5 - DRUM CONTROL. Jeżeli go nie ma to rozłącz ten pin i podaj z zewnątrz 2,5V. Jak wystartuje to silnik jest dobry.

Robiłeś tę próbę? Odłącz 1,6V a podaj mu z zewnątrz 2,5V.
  • #13 331790
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    I o to chodziło. Wiemy , że DRUM jest sprawny, czyli trzeba zagłębić się w system kontroli i serworegulacji. Sprawdź napięcia na p.11 i 39 procesora SERVO IC703 (HA11847NT). W PLAY (kiedy rozpoczyna się ładowanie taśmy na dysk) na obu powinno być ok. 2,5V.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu Fisher FVH-U905, który przyjmuje kasetę, ale nie zawsze ją zwraca i nie realizuje pozostałych funkcji poprawnie. Wymieniono regulator zasilacza STK5466 oraz wyczyszczono multiswitch mode, bez efektu. Silnik idlera wykonuje ruch opasywania bębna taśmą, lecz VCR nie cofa sanek, chyba że urządzenie zostanie wyłączone i ponownie włączone do sieci. Silnik bębna wizji nie reaguje na sterowanie, mimo że silnik idlera i główny próbują się uruchomić. Podejrzewa się uszkodzenie układu LB1649 sterującego silnikiem idlera. Sprawdzono złącze PA705 na płycie SYSCON/SERVO: na pinie 7 jest +12V, na pinie 5 napięcie sterujące około 1,6V (w trybie STOP powinno być ok. 1,5V, w PLAY ok. 2,5V). Silnik bębna wizji jest sterowany przez układ LA6458DF (IC702), który jest podwójnym wzmacniaczem operacyjnym do sygnałów fazy i tachometrycznego. Po podaniu zewnętrznego napięcia 2,5V na pin 5 złącza PA705 silnik bębna obraca się, co potwierdza jego sprawność. Napięcia na pinach 11 i 39 procesora SERVO IC703 (HA11847NT) w trybie PLAY powinny wynosić około 2,5V, jednak na pinie 39 jest tylko 0,8V i nie zmienia się po naciśnięciu PLAY, co wskazuje na problem w systemie kontroli i serworegulacji. Sugerowane jest dalsze sprawdzenie ścieżek i elementów związanych z układem KM3505F oraz procesorem SERVO.
REKLAMA