Zależy jaki to kabelek czy na usb czy do płyty głównej. Jak do płyty to w biosie musisz włączyć irde o ile płyta ją ma. Jak usb to xp powinien go od razu wykryć.
Zalezy od modelu tej IrDY. Xp wykrywa ale nie zawsze sam instaluje oprogramowanie, ja do swojej podczerwieni musialem instalowac driver z plytki. Chyba ze masz SP2...
ja irda jest na plycie glownej i jest wlaczona to system ja widzi nawet jak niema kabelka bo tak naprawde caly uklad jest na plycie a kabelek to tylko "oczka" jakis kondensatorek resystorek i diodka
Dyskusja dotyczy podłączenia telefonu Samsung X660 do komputera za pomocą kabla IrDA. Kluczowe jest określenie, czy kabel IrDA jest podłączany do portu USB czy bezpośrednio do płyty głównej. W przypadku podłączenia do płyty głównej należy włączyć obsługę IrDA w BIOS-ie, jeśli płyta ją obsługuje. Przy podłączeniu przez USB system Windows XP zwykle automatycznie wykrywa urządzenie i instaluje sterowniki, choć czasem konieczne jest ręczne zainstalowanie sterowników z dołączonej płyty, zwłaszcza jeśli nie jest zainstalowany Service Pack 2. Po instalacji sterowników w panelu sterowania powinna pojawić się ikona IrDA, co umożliwia konfigurację i transfer plików między telefonem a komputerem. Wbudowany układ IrDA na płycie głównej wymaga jedynie aktywacji w BIOS-ie, a kabel pełni rolę elementu optycznego (oczka) do transmisji podczerwieni. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.