logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kadett 1.4i C14NZ - brak reakcji na gaz przy 80 km/h na 4 i 5 biegu

maniek_s 12 Lut 2007 21:15 2977 12
REKLAMA
  • #1 3561726
    maniek_s
    Poziom 11  
    WITAM
    Mam problem z mocą, a mianowicie kiedy jadę na 4 lub 5 biegu z prędkością 80 km/h i wciskam pedał gazu do podłogi nie ma żadnej reakcji (tylko słychać jakby się w środku wszystko dusiło) ale gdy robię to pomału to auto pomalutku przyśpiesza.Dzieje się tak na gazie i na benzynie. Nie ma żadnych błędów. Wymieniłem świece,filtr powietrza,czujnik temperatury silnika.Pompa paliwa oraz sonda nowe.Układ wydechowy drożny.Potencjometr położenia przepustnicy zmieniony. Proszę o jakąś podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 3561905
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 566
    jesli chodzi o benzyne, radzilbym sprawdzic cisnienie paliwa. Za wysokie moze zalewac, zbyt niskie nie gwarantuje mocy. Raczej sugerowałbym ze jest zbyt wysokie. Trudno szukac innej przyczyny w kadecie jak tam nic wiecej nie ma..
  • REKLAMA
  • #3 3567070
    maniek_s
    Poziom 11  
    Z benzyną to się zgodzę że tak może być ale dlaczego jest tak też na gazie.Czy to może być wina MAP SENSORA?
  • #4 3567221
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 566
    gaz moze zle wyregulowany, jedz do gazownikow albo podpytaj kogos kto sie wym zajmuje.
  • REKLAMA
  • #5 3567299
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 232
    Sprawdź czy masz iskre na wszystkich świecach. Dopiero co właśnie wymieniłem przewody w takim kadecie i jak ręką odjoł.Silnik nie miał mocy bo chodził na 3 cylindry.
  • #6 3567469
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    a mozesz na zdradzic jak sprawdziłes ten układ wydechowy:?:
  • #7 3572543
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 303
    Trawik no jak ? Okiem i uchem się sprawdza ! Zaglądasz czy nikt nie wetknoł kartofla lub szmaty do tłumika i słuchasz czy burczy z rury . He he ! Pozdr.
  • #8 3572697
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    bruns napisał:
    Trawik no jak ? Okiem i uchem się sprawdza ! Zaglądasz czy nikt nie wetknoł kartofla lub szmaty do tłumika i słuchasz czy burczy z rury . He he ! Pozdr.

no właśnie , zapomniałem he he
    tez zadaje głupie pytania:D
  • #9 3576722
    Stanisław18
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    Jak nie MAP sensor ,to może nieszczelności (lewe powietrze w kolektorze ssącym).Ja tak miałem z corsą.
    Zanieczyszczony wtryskiwacz.
  • #10 3601490
    maniek_s
    Poziom 11  
    Dziękuje za sugestie ale nic się nie zmieniło.Zmieniłem MAP SENSOR, wymieniłem kopułkę i palec oraz przewody wysokiego napięcia a kadzior dalej nie ma mocy.Może jeszcze jakaś podpowiedz. Jak sprawdzić moduł zapłonowy?
  • #11 3602208
    gerg
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    witam
    jeśli powiadasz że twój kadecik nie jedzie na bęzyie i jednocześnie na gazie to skoncentrował bym sie na problemach które są wspólne dla obu tych systemów.
    wymiana potencjometra, map sensora,czujnika temp.wody - to błąd
    świece, kable zapłonowe ,kopułka, filtry (gazu powietrza bęzynty)- ok
    jeśli układ wydechowy masz sprawny drożny (tak piszesz),to na twoim miejscu sprawdził bym czy układ rozrządu jest prawidłowo ustawiony.
    chodzi mi tu nie tylko o sprawdzenie sychroizacji punktów na kole pasowy i wałku rozrządu.
    wykręcił bym świece 1wszego cylindra i namacał górny martwy punkt tłoka co wyeliminowało by ścięcie klina na małym kółku rozrządu.
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #12 3603652
    profil120
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    mialem ten sam problem w corsie jak wymienilem aparat to wszystko wrocilo do normy
  • #13 3651617
    maniek_s
    Poziom 11  
    Witam. Po długiej drodze prób i błędów Kadet odzyskał moc.Przyczyną zamieszania był pierścień uszczelniający kolektor z rurą wydechową oraz ostatni tłumik. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i jednocześnie zakończam ten temat. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku reakcji na pedał gazu przy prędkości około 80 km/h na 4 i 5 biegu w Oplu Kadett 1.4i z silnikiem C14NZ, zarówno na benzynie, jak i na gazie. Objawem było duszenie się silnika przy gwałtownym dodaniu gazu, bez pojawiania się błędów diagnostycznych. Wymieniono świece, filtr powietrza, czujnik temperatury silnika, pompę paliwa, sondę lambda oraz potencjometr położenia przepustnicy. Sugerowano sprawdzenie ciśnienia paliwa, iskry na wszystkich świecach, szczelności układu dolotowego (lewe powietrze), stanu układu zapłonowego (kopułka, palec, przewody wysokiego napięcia), regulacji i synchronizacji rozrządu oraz prawidłowości ustawienia punktu martwego tłoka. Wskazywano również na możliwe problemy z regulacją instalacji gazowej oraz zanieczyszczeniem wtryskiwaczy. Ostatecznie przyczyną okazały się nieszczelności i uszkodzenia w układzie wydechowym, konkretnie pierścień uszczelniający kolektor z rurą wydechową oraz ostatni tłumik, które po wymianie przywróciły pełną moc silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA