logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość basu w subwooferze STX GDN 27-150-8-SC?

BoA_2005 13 Lut 2007 18:08 1647 19
REKLAMA
  • #1 3566103
    BoA_2005
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    1. jaka to częstotliwość, że bas idzie "po uszach" (trudno zlokalizować źródło dźwięku). Mój subwoofer (samoróbka) na STX GDN 27-150-8-SC wytwarza właśnie taki bass (długość tunelu 15cm, śr tunelu 7.5cm. litraż 50l)
    2. mój filtr dolnoprzepustowy zakupiony na: http://www.allegro.pl/item162846255_porzadny_filtr_dolnoprzepustowy_do_tuby_lub_basu.html odcina wysokie pasmo jednak jest ono słyszalne :/. Czy da sie jakoś zrobić żeby sub regenerował tylko bardzo niską częstotliwość, aby nie odtwarzał częstotlowości (wogule) powyżej 50hz?
    3. dlaczego niski bass słychać w kontach pokoju a na środku już nie? słyszałem różne subwoofery w różnych pomieszczeniach i jest tak samo:/. czy da sie cos zrobić aby bass było słychać w całym pomieszczeniu tak samo? wytłumić pokój?
  • REKLAMA
  • #2 3568017
    Gonzo
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Ciekawa forma pytań, może Ci pomogę....

1. Częstotliwości, które trudno rozróżnić czy dobiegają z prawej strony czy z lewej zaczynają się poniżej 300Hz, poniżej 150Hz pojawia się już duży problem ze zlokalizowaniem źródła dźwieku, poniżej 100Hz jest już to praktycznie niemożliwe, nie wiem na ile jest zestrojony twój sub i czy w ogóle jest zestronojony, bo jeżeli jest to samoróbka to ktoś kto go robił powinien to wiedzieć, a jeżeli nie wiesz to poczytaj o programie w stylu winisd, wprowadź lub sciągnij baze danych głośników stx i zasymuluj sobie obudowe.

2. da sie zrobić, lepiej w postaci aktywnego filtru, to znaczy przed wzmacniaczem, bo w formie pasywnej wydasz niepotrzebnie majątek na elementy takie jak cewki i kondensatory

3. fale akustyczne w powietrzu rozchodzą się i odbijają (np. od ścian) zgodnie z zasadą: kąt odbicia równy kątowi padania, uwzględniając dookólną charakterystyke promieniowania zestawów głośnikowych poniżej 500Hz, wynika z tego wniosek, że w rogu pomieszczenia nastąpi najwyższe zagęszczenie tych fal, do tego dochodzą zjawiska fal stojących, pogłosu... a w ogóle to temat jest za obszerny żeby tak go poprostu opisać a ja za mało o tym wiem, może jest ktoś kto ci o tym powie więcej albo jakąs lekture podsunie...

Pozdrawiam
  • #3 3568155
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam! Po podstawieniu średnicy i długości tunelu do winisd wyszło mi że twój sub jest zestrojony na 35Hz silnie podbija sobie f=50Hz o 3,5dB i ma duże opuźnienie 15ms przy częstotliwości 40Hz co może być skutkiem nieprzyjemnego "mulenia" jeżeli wierzyć programowi to radziłbym zestroić suba nieco niżej (wydłużyć br) powinno to znacznie poprawić impuls oraz minimalnie poszeży pasmo przenoszenia w dół, napisz jeszcze jaki masz pokój (jakie ma wymiary i czy masz w nim dużo mebli i materiałów dźwiękochłonnych)
    Pozdrawiam!
  • #4 3569338
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Mam pytanie odnośnie filtru dolnoprzepustowego do suba aktywnego.

Umieszcza się go przed wzmacniaczem suba, czy za wzmacniaczem (między wyjściem wzmacniacza a głośnikiem)?
  • REKLAMA
  • #5 3569890
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    aktywny filtr umieszcza się przed wzmacniaczem a pasywny filtr za wzmacniaczem
  • #6 3592226
    BoA_2005
    Poziom 16  
    wydłużenie powoduje znaczne straty... bass jest jakby go nie było :/ (bardzo słaby albo za nisko zestrojony i nie słychać) pokój mam cały umeblowany i 2 łóżka (te łóżka to chyba dźwiękochłonne). czyli 35hz? hmmm... może lepiej coś na 45hz? może bass by był większy? z tego co mi mówili na elektrodzie to aby zestroić mojego suba na 45hz trza dać ten tunel na 30cm długości. tyle że jak dałem z 30 cm to basu nic nie było:/ (jakby 20hz:/). ja jest konstruktorem tego suba. więc co trzeba zrobić aby bass był równomiernie odtwwarzany w każdym miejscu? może srkócić tunele? na 45hz? bo cyba jak przedłuże to będzie niższy bass - tzn słabyszy (dla mnie)
  • #7 3592801
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Możesz poeksperymentować, strojąc wyżej zacznie ci sie pojawiać pagurek na charakterystyce co bedzie powodowało podbicie basu w pewnych częstotliwościach, strojąc niżej pagurek ten zniknie i charakterystyka będzie bardziej płaska przez co brzmienie będzie bardziej zrównoważone, napisz jeszcze jakich masz wymiarów pokój bo im mniejszy pokój tym gorzej uzyskać niższy, bardziej miękki bas, mimo tego że sub przenosi ci od 35Hz to i tak tego nieusłyszysz
  • REKLAMA
  • #8 3592927
    BoA_2005
    Poziom 16  
    pokój 3x4 m. zauważyłem że bass słuchać najbardziej u mnie na balkonie :) (głośnik gra w pokoju) jest tam taki bass że trudno opisać - taki czysty i niski... :))). moge pokombinować ale jak skróce br to juz na stałe :/. ale jak zrobić aby bass był w całym domu tak samo słyszalny? a przynajmniej w pokoju, a tak przy okazji tu jest link do mojego suba: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595023.html
  • #9 3592983
    Gonzo
    Poziom 15  
    Panowie, ale prosze nie piszcie histori w stylu "mały pokuj to niskiego basu nie bedzie", Boa może za słabo go zasilasz, lub błędy w wykonaniu skrzyni popełniłeś, też filtr nie wiadomo co "ma w sobie", a może poprostu jesteś baso-masochistą i coś co dla innych jest pięknym, czystym basem dla ciebie jest niczym, fakt faktem że w rogach pomieszczeń często występuje mocne podbicie basu ale dla większości ludzi jest to zjawisko przykre i nie jest brzmieniem do którego się dąży, a co najwyżej jak sam napisałeś wytłumia... Powiedz czym go zasilasz, bo może za mało watów w niego pakujesz i stąd twoje zniesmaczenie... może głośnik jest świeży i musi się chwile powygrzewać... inna sprawa ustawienie suba, jak napisał przedmówca poeksperymentuj z ustawieniem, bo możliwe że sub fazowo zjechał ci się z kolumnami właściwymi i w pewnych miejscach występuje brzydki dołek...

Pozdrawiam!
    [/youtube]
  • REKLAMA
  • #10 3593282
    BoA_2005
    Poziom 16  
    zasilam wieżą 2x60W. w właśnie: da się jakoś zrobić aby suba podpiąć pod 2 kanały? wtedy moc by się zwiększyła. kolumny mam sony są 2 drożne wszystko podpięte pod wieże. na razie nie mam możliwości sprawdzenia suba pod większym wzmakiem ponieważ nikt z moich znajomych juz większego nie ma :/
  • #11 3595453
    Gonzo
    Poziom 15  
    Wszystko pod wieże to znaczy jak?
    Poczytaj o wzmacniaczach mostowych (jest możliwe podpięcie jednego głośnika pod wyjścia dwóch wzmacniaczy, z tym że wzmacniacz musi spełnić pewne wymagania co do obciążalności i musisz zrobić układ odwracający faze na wejściu jednego wzmacniacza. Podstawowy warunek to taki że twoj wzmak już nie jest mostkiem...).
    A wracając narazie do tematu twojego suba, to zrób taki mały eksperyment... podłącz samego suba pod wzmacniacz, bez filtru i bez żadnych innych głośników, ma chodzić sam... wygeneruj sobie na kompie sygnał o częstotliwości 30-100Hz i posłuchaj jak się zachowuje... rozumiesz? Wyklucz wszystko co niepotrzebne i zacznij sprawdzać od zera...

Pozdrawiam!
  • #13 3606034
    Gonzo
    Poziom 15  
    hmmm, jednak pisałeś że na balkonie basik jest miły, a w pomieszczeniu gdzie znajdował się głośnik taki sobie... dziwna sprawa bo z czymś takim spotkałem się tylko w "car audio" gdzie sub w golfie w dość specyficznych warunkach w garażu tworzył zamęt dookoła w dość dużym promieniu, a w środku było powiedzmy delikatnie, jak na taką moc "przeciętnie", był to raczej akustyczny przeciąg niżeli bas, jedynie samochód fizycznie dawał znać że coś w nim mocno gra, 12m2 to troche za dużo jak na komore ciśnieniową dla tego STX'a, próbowałeś zmieniać pozycje tego suba w pomieszczeniu i czy masz jakieś meble i materiały miękkie (dywany, kanapy) w tym pomieszczeniu? Głupio mi mówić że może dałeś ciała gdzieś w konstrukcji tego sub'a ale poprostu kończą mi się pomysły co tam może nie grać.... Ja np. dysponuje pokojem o dość małej powierzchni i zjawisko "łupania" basem w rogu pomieszczenia udało mi się wykluczyć częściowo ustawieniem kolumn troszke wyżej skierownanych pod kątem w dól w kierunku docelowego odsłuchu, co było podyktowane raczej względami aranżacji pomieszczenia pod względem użytkowym, jednak był to kompromis, a na brak basu nie narzekam... Inna sprawa to twój wzmak... mówisz że to wieża, a raczej pewnie kombajn... one są przystosowane do grania z kolumnami które były zrobione i sprzedawane do nich (chyba że się myle, wybacz ale nie chce mi się szukać i patrzeć co to za wieża i czy to kombajn czy wzmak w zestawie z resztą) nie dam głowy obciąć ale gdybym ja projektował i sprzedawał taki kombajn to żeby nie obciążać i wyciągnąć jak najwięcej z tego zestawu napewno zastosował bym filtr HP powiedzmy 12db/okt od 45...50Hz... dobra, mieszam.... pisz co i jak, będziemy kombinowali...
  • #14 3608162
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Gdzie masz ustawionego tego suba?? Bo wiesz... ja mam głośnik prawie taki sam jak ty tylko że wersje SS baardzo podobny br i litraż 45l ... mam pokój 4x4 i jak go ułoże gdzie indziej niż w rogu... to basu się ni doszukam... ale gdy już włoże w rób to robi ostro furore, w sumie na pół wsi ;) ale do do napędu... prawdopodobnie masz gównianą wieże z gównianym wzmakiem... to co piszesz że ma 2x60 to może być gówno prawda i tak naprawdę wzmacniacz może mieć 20wat... Ja mam mostek TDA7294 i mocy jest jeszcze mało na ten głośnik ;) więc ułóż suba w rogu daj znać jaki będziesz miał efekt, jak słaby to... tylko wchodzi w gre nowy wzmak z filtrem sub niskotonowym...
    Pozdrawiam
  • #15 3608214
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    :arrow: BoA_2005 Spróbuj podłączyć odwrotnie głośnik może gra w przeciw fazie tzn. zamień bieguny i zobacz co wtedy, często sie to zdaża a podłączenie w przeciw fazie likwiduje całkowicie bas, pokój masz w miare dobry do słuchania

:arrow: Gonzo mówisz że wielkość pokoju nie ma wpływu na bas (na jego zejście) to dlaczego na swoim subie (GDN27-150-4SC) w moim pokoju 2,9m×3,2m niesłyszę zejścia praktycznie poniżej 40Hz a jak zaniosę go do salonu 3,5m×4,5m (zaznaczam że ustawienie kolumn i subwofera było takie same w obydwu pokojach żeby nikt mi nie zarzucał że źle ustawiłem) to basik tak potrafi nisko "zamruczeć" że nigdy przedtem go niesłyszałem w tych samych kawałkach których słuchałem w swoim pokoju (widziałem tylko ruchy membrany i słyszałem fergot powietrza w b-r), wielkość pomieszczenia ma duży wpływ na jakość basu, w małych pomieszczeniach jest dość wysoki rezonans co w efekcie daje głośne buczenie i dudnienie w większych pomieszczeniach rezonans jest niższy co daje przyjemniejszy dla ucha dźwięk
  • #16 3610687
    Gonzo
    Poziom 15  
    Mc`sFrYcO w pomieszczeniu o wymiarach 2,5x2 przy wysokości 2,25m bez problemu osiągam 40Hz, chociaż proporcje ścian są tutaj dramatyczne a wielkość to już w ogóle żart, jednak akustyka pomieszczenia jak i ustawienie w nim zestawów głośnikowych to ponad 50% prawidłowego odsłuchu, są pewne wymiary i proporcje ścian które są optymalne, są też pomieszczenia które z uwagi na swój układ ścian w połączeniu z ustawieniem głośników są bardzo przykre, głównie chodzi tu o fale stojące i w mniejszych pomieszczeniach powstają owe głównie przy częstotliwościach 38, 55Hz... w większych pomieszczeniach będzie to 34, 43Hz... przy określaniu zmian charakterystyki brzmienia zestawu ma też ogromny wpływ pojęcie psychoakustyki, to znaczy co nasze oczy i mózg "chce" usłyszeć... reasumując chciałem powiedzieć że rzeczywista zmiana f(g) o 3Hz może być kamieniem milowym w twoim przypadku, do tego dochodzi kilka innych pojęć jak pogłos który jest również bardzo ważny (jak nie najważniejszy) przy odsłuchu bo wpływa na całość charakterystyki który jest podyktowany głównie przez wystruj pomieszczenia, tak więc określenie przez co w twoim przypadku nastąpiła poprawa jest nie łatwą sprawą, a stawianie jednoznacznie na wielkość pomieszczenia jest bardzo odważne... wracając do tematu warto przypomnieć wymiary pomieszczenia którym dysponuje Boa... zakładając że wymiary to 3x4x2,5 daje to jakies 30m3, w tego typu pomieszczeniach fala która "lubi" stać wypada na około 41Hz, następna koło 55Hz, i dalej 66Hz... [/img]
  • #17 3612343
    BoA_2005
    Poziom 16  
    Gonzo - wieża sie nazywa "Sanyo" modelu nie znam, sub cały czas stoi w kącie pomieszczenia, nic sie nie zmienia.
    Mc`sFrYcO - pokombinuje z tymi biegunami, ale basu napewno nie jest tak mało :). wieża chyba ma te 60W bo skok membrany jest pokaźny
  • #18 3613368
    Gonzo
    Poziom 15  
    Boa, Ty MASZ kombinować i kto ma wiedzieć jak nie ty jaką masz wieże?!?
  • #19 3613618
    Edzioman
    Poziom 14  
    BoA_2005 napisał:
    Gonzo - wieża sie nazywa "Sanyo" modelu nie znam, sub cały czas stoi w kącie pomieszczenia, nic sie nie zmienia.
    Mc`sFrYcO - pokombinuje z tymi biegunami, ale basu napewno nie jest tak mało :). wieża chyba ma te 60W bo skok membrany jest pokaźny

skok memprany jest pokażny bo właśnie wzmak jest za SŁABY! Taci po prostu kontrole nad głośnikiem i membrana lata jak głupia, a basu brak...
  • #20 3628375
    BoA_2005
    Poziom 16  
    no tak... jest za słaby... chciałoby sie więcej watów. ale jak patrze to membrana chodzi płynnie i zachowuje kontrole.
    Cytat:
    a basu brak...

wątpie, jest bass. testowałem na 150W końcówce mocy i skok był o wiele większy, (oczywiście przy mojej wieży membrana suba nie lata jak szmata, ale w końcu sub jest na miękkim zawieszeniu!) Oczywiście... nie podkręcam wieży na cały regulator bo uzyskałbym niemiłe dla uszu dźwięki i łomoty zamiast basu (regulacja- od 0 do 40. powyżej 30 zaczynają się zniekształcenia)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy jakości basu w subwooferze samoróbce na głośniku STX GDN 27-150-8-SC o objętości 50 litrów i tunelu bas-refleks o długości 15 cm i średnicy 7,5 cm. Problemy obejmują trudność lokalizacji źródła dźwięku przy niskich częstotliwościach (poniżej 150 Hz), słyszalność wyższych tonów mimo zastosowania filtru dolnoprzepustowego oraz nierównomierne rozchodzenie się basu w pomieszczeniu o wymiarach około 3x4 m. Zalecane jest użycie aktywnego filtru dolnoprzepustowego przed wzmacniaczem, gdyż pasywne filtry mogą być kosztowne i mniej efektywne. Program WinISD wskazuje, że subwoofer jest zestrojony na około 35 Hz z podbiciem przy 50 Hz, co może powodować "mulenie" basu; sugerowane jest wydłużenie tunelu BR dla obniżenia strojenia, choć autor obawia się utraty głośności. Akustyka pomieszczenia i ustawienie subwoofera mają kluczowe znaczenie dla jakości basu – bas jest silniejszy w rogach i przy ścianach, a w centrum pomieszczenia może zanikać z powodu fal stojących i odbić. Eksperymenty z fazą głośnika (zamiana biegunów) oraz pozycjonowaniem subwoofera mogą poprawić efekt. Moc wzmacniacza (wieża Sanyo, 2x60W) jest prawdopodobnie niewystarczająca do pełnego wykorzystania potencjału głośnika, co skutkuje słabym basem mimo dużego wychylenia membrany. Możliwe jest podłączenie subwoofera do dwóch kanałów wzmacniacza w trybie mostkowym, ale wymaga to odpowiedniej konfiguracji i sprzętu. Testy z sygnałem generowanym z komputera w zakresie 30-100 Hz bez filtru i innych głośników mają pomóc w diagnozie. Wskazano również, że akustyka pomieszczenia, w tym meble i materiały dźwiękochłonne, znacząco wpływają na odbiór basu. Ostatecznie, poprawa jakości basu wymaga optymalizacji strojenia obudowy, zastosowania aktywnego filtru, odpowiedniej mocy wzmacniacza oraz właściwego ustawienia subwoofera w pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA