logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie sondy lambda. Jak należy to zrobić? Multimetr.

piotrek_k77 13 Lut 2007 23:13 8957 11
REKLAMA
  • #1 3568059
    piotrek_k77
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam!
    Czy mając sonde jednoprzewodową można sprawdzić ją multimetrem przy wypiętym złączu. Ostatnio mierząc w taki sposób otrzymałem napięcie niecałe 0,1V ale nie wiem czy może to być wiarygodny pomiar bo przecież układ regulacji nie ma sprzężenia zwrotnego i nie dokonuje żadnych zmian...
    I jeszcze jedno - gdyby odłączył sondę od złącza i poczekał aż zapali się kontrolka check to sterownik powinien przyjąć zastępczą wartość napięcia sondy ok. 450mV. Wówczas gdyby sonda była sprawna to powinniśmy otrzymać podobne napięcie na złączu sondy:?:. Czy taka logika jest poprawna:?:...a jeśli nie to prosiłbym o wyprowadzenie mnie z błędu.
  • REKLAMA
  • #2 3569293
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    jesli komputer wejdzie w tryb awaryjny i wyswietli check to na pewno nie zmieni wartosci napiecia na sondzie lambda bo i po co ? bedzie kontrolowal co sie dzieje jesli usterka minie to wroci do swoich ustawien i bedzie pracowal normalnie
  • #3 3569643
    piotrek_k77
    Poziom 11  
    Ale ja mówię o przypadku gdy sonda jest wypięta z obwodu - właśnie po to aby wymusić tryb awaryjny, bo i jak inaczej. Dlatego nie możemy mówić o przypadku że komputer:

bedzie kontrolowal co sie dzieje jesli usterka minie to wroci do swoich ustawien i bedzie pracowal normalnie

A do poprawnej pracy przy braku sygnału z sondy będzie potrzebował wartości zastępczej bo taka jest idea w tego typu układach sterowania.
  • REKLAMA
  • #4 3570391
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Nie.

W takim wypadku sonda była by niepotrzebna, gdyby silnik wiedział, ile dać mieszanki dla konkretnego AFR.
  • REKLAMA
  • #5 3570507
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3570585
    carcan
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    jesli sonda jest uszkodzona to spalanie też się zwiększy.

A czy sonda jest sprawna można łatwo sprawdzić. Napięcie sondy przy ciepłym silniku (ok. 2500obr.) powinno być od 0,2 do 1,0V. Przy wpełni otwartej przepustnicy 1,0V. Częstotliwość próbkowania to około 1 sekunda.
  • #7 3570754
    piotrek_k77
    Poziom 11  
    Cytat:

A czy sonda jest sprawna można łatwo sprawdzić.

I właśnie tego dotyczyło moje pytanie - jak to fizycznie zrobić:?:

- wypiąć złącze sondy i na styku zmierzyć napięcie względem masy:?:

czy

-odnależć pin na jednostce sterującej od sondy i bez przerywania obwodu zmiezyć napięcie:?:

Natomiast odnośnie tego
    Cytat:
    gdyby odłączył sondę od złącza i poczekał aż zapali się kontrolka check to sterownik powinien przyjąć zastępczą wartość napięcia sondy ok. 450mV. Wówczas gdyby sonda była sprawna to powinniśmy otrzymać podobne napięcie na złączu sondy:?:

to nie myśle żeby jeżdzić bez sondy tylko traktuje to jako sposób na jej sprawdzenie i tylko na biegu jałowym bez dodawania gazu.[/quote]
  • REKLAMA
  • #8 3570898
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3571429
    piotrek_k77
    Poziom 11  
    Cytat:
    A wogóle na jakiej podstawie twierdzisz, że ECYU przyjmuje jakieś 450 mV zastępcze
    .
    wyczytałem to z jednego z tematów tego forum:D
    I wszystko opiera się o tą tezę - jeżeli jest prawdziwa to śmiem twierdzić że ma to sens:idea:

Cytat:
    Przy ciągłej zmianie obciążenia i innych parametrów na pewno nie będzie bez sondy wartości bliskiej 0,45V

...i mówiłem też że chce to tylko robić na biegu jałowym gdzie żadna zmiana obciążenia ani obrotów nie wchodzi w grę.
  • #10 3571480
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3571602
    piotrek_k77
    Poziom 11  
    Odnośnie podanego sposobu sprawdzenia sondy, napisałeś
    Cytat:
    Ta pierwsza metoda dużo prostsza

ale czy jest właściwa i będzie to wiarygodny pomiar
  • #12 3571868
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody sprawdzenia jednoprzewodowej sondy lambda za pomocą multimetru. Pomiar napięcia sondy powinien odbywać się przy ciepłym silniku na biegu jałowym, bez odłączania sondy od układu, choć możliwe jest też mierzenie na wypiętym złączu sondy względem masy. Napięcie sondy powinno oscylować z częstotliwością około 1 Hz w zakresie od około 0,1 V do 0,9 V, z wartością optymalną około 0,45 V, co odpowiada idealnemu składowi mieszanki powietrzno-paliwowej (AFR 14,7:1). Stałe napięcie około 0,1 V może wskazywać na uszkodzenie sondy lub bardzo ubogą mieszankę. Komputer sterujący (ECU) w trybie awaryjnym nie generuje zastępczego napięcia 0,45 V na sondzie, lecz odcina się od sygnału sondy i nie reguluje mieszanki na podstawie jej danych. Spalanie wzrasta przy uszkodzonej sondzie, a jej prawidłowa praca jest kluczowa dla optymalnej regulacji składu mieszanki. Pomiar multimetrem jest wiarygodny, jeśli wykonany jest na przewodzie sondy względem masy, na odpowiednim zakresie napięcia DC, obserwując zmienność sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA