logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ruch wózka na przekladni zębatej - sposoby sterownia

pszczepan 14 Lut 2007 13:55 1293 4
  • #1 3570081
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Witam !

Będę robił taka aplikacje i zastanawiam się co zastosować.

Zasada działania będzie taka.
    Jest wózek który będzie przemieszczał się pomiędzy 4 rzędami. Napędem będzie prawdopodobnie centralny silnik, ktory poprzez motoreduktor będzie napędzać koło zębate po którym będzie się przesuwał pasek zębaty sprzężony z wózkiem - taki ruch wahadłowy.
    Motoreduktor będzie taki, ze wystarczy silnik 0,75KW.
    Pozycjonowanie musi być idealne.
    Wszystko kontroluje PLC

Myślę nad zastosowaniem enkodera, falownika, który w zależności od pozycji wózka będzie jechał prędkością 1,a po zbliżeniu się do stanowiska zwolni, aby idealnie się zatrzymać. Myślę o silniku 3f

Ale może wygodniej jest zastosować silnik DC albo coś innego - jakie są koszty innych rozwiązań - zalety i wady

Dzięki za rady i wskazówki
    Paweł
  • #2 3570103
    kim
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jeżeli wszystko kontroluje PLC to nie łatwiej zastosować serwo napęd??
  • #3 3570141
    pszczepan
    Poziom 20  
    Nigdy nie stosowałem serwo napędu. Teraz szybko coś przeczytałem i wynika, że do serwo motoru potrzebny jest serwowzmacniacz. wtedy z PLC daję sygnał do serwowzmacniacza ile kroków i prędkość, a ten steruje napędem i to wszystko - tak?
    Czy tak jest i jak z precyzją i ceną takiego zestawu?

Pawel
  • #4 3570994
    kim
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Dokładność jest bardzo duża (uzależniona głównie od przeniesienia napędu). Serwowzmacniacz potrzebny i jest dokładnie tak jak napisałeś.
    A co za PLC zastosujesz??
  • #5 3571065
    pszczepan
    Poziom 20  
    Na pewno OMRON - jakiś większy - CQM1H albo CJ1M,
    Będzie tam ok. 150 I/O, SCADA sprzężona z SQL'em, obsługa wag po RS232 i takie tam.

Czy możecie polecić jakichś producentów, firmy handlujące. Muszę trochę się porozglądać - pewnie wybór spory. OMRON też ma swoje serwomotory - pewnie dobre, ale wiem, że sterowniki są w podobnej cenie i lubie CX Programmer, ale cały pozostały osprzęt OMRONA jednak jest droższy.

Dzięki
    Pawel
REKLAMA