A jak Ci to wytlumaczyc skoro nie wiesz jak dziala tranzystor?
Elementy nie sa ponumetowane wiec o czym tu pisac.
To zwykly regulator napiecia na potencjometrze z dolaczonym wtornikiem tranzystorowym zwiekszajacym prad. Uklad ma bardzo kiepskie parametry stabilizacji napiecia. Jesli wogule dziala bo nie analizowalem tego dokladnie.
Wygląda że działa.Jest to regulowany zasilacz stabilizowany (kiepsko bo kiepsko ale jednak).Od niecałego 0V do ok.11V.Tranzystor podpięty do potencjometra porównuje napięcie zadane na pot. z napięciem wyjściowym i podaje prąd na bazę tranzystora mocy.Opis haotyczny ale schemat też haotyczny (brak oznaczeń elementów).
Pierwsza z prawej dioda jest zbędna, w miejsce tej diody powinna być przerwa. Druga z prawej dioda działa jako ogranicznik prądowy i raczej powinny tam być conajmniej dwie diody krzemowe połączone szeregowo.
Układ napewno działa... Jak działa tranzystor tez wiem, ale chciałbym żeby mi ktoś bardziej zaawansowany wytłumaczył o co chodzi to jest moje zadanie na zajęcia praktyczne...
Ta pierwsza z prawej dioda jest jednak potrzebna. Druga z prawej działa jako ogranicznik prądowy jak pisałem wcześniej. Prąd ograniczenia raczej przypadkowy, no chyba że będziemy badać spadek napięcia na różnych diodach aby dobrać odpowiednią. Dalej to mogę powtórzyć co zostało powiedziane: jak nie znasz zasady działania tego zasilacza to nie znasz zasady działania tranzystora, więc do nauki!
✨ Dyskusja dotyczy wyjaśnienia działania prostego, regulowanego zasilacza stabilizowanego o zakresie napięcia wyjściowego od około 0V do 11V. Układ oparty jest na regulatorze napięcia z potencjometrem oraz wtórniku tranzystorowym zwiększającym prąd wyjściowy. Tranzystor porównuje napięcie zadane na potencjometrze z napięciem wyjściowym i steruje bazą tranzystora mocy. Stabilizacja napięcia jest jednak słaba, ponieważ układ nie posiada kompensacji ani układu porównawczego. W układzie znajdują się diody, z których jedna pełni funkcję ogranicznika prądowego, choć ich dobór i liczba (np. konieczność zastosowania co najmniej dwóch diod krzemowych szeregowo) jest dyskutowana. Brak oznaczeń elementów na schemacie utrudnia dokładną analizę i opis funkcji poszczególnych komponentów. Podkreślono, że zrozumienie działania tranzystora jest kluczowe do pełnego zrozumienia działania zasilacza. Wygenerowane przez model językowy.