Witam
Zmiany poziomów sygnałów w kablówce, są głównie rozłożone w czasie (zmiany aury - temperatura, inną rzeczą jest pływanie poziomów sygnałów z anten naziemnych, które następują częściej) lub wynikają z przeróbek czy modernizacji sieci.
Sygnał na gniazdach abonenckich powinien zawierać w się w granicach 57min - max80db mikro/V o ile różnica dla telewizora nawet 10 dB np. z 80 na 70dB nie będzie istotna, to w sytuacji linii magistralnych i wzmacniaczy jest już dużym problemem.
Wydaje mi się że musiałbyś się właśnie skupić na liniach i wmacniaczach magistralnych, tam urządzenie które projektujesz jest bardzo przydatne.
W sieci nie posiadamy wzmacniaczy, które automatycznie utrzymywałby równy poziom sygnału na wyjściu (aczkolwiek niektóre mają przygotowane wejście na odpowiedni taki moduł)
Dla własnej wygody przyjmij sobie realne poziomy do wysterowania prawidłowego wzmacniaczy czyli poziom wejściowy 70-80dB wyjściowy max 105dB. (magistralne) budynkowe - nie przekraczamy 100dB.
Nie napiszę Tobie o elektronice która siedzi w takich urządzeniach i dla mnie niezrozumiałe są pojęcia którymi ty operujesz

jednak co do kwestii ogólnej funkcjonalności sieci kablowej mogę Cię nakierowywać.
Pzdr