logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakres zmian napięcia sygnału telewizyjnego w kablówce - praktyka

ziobroo 19 Lut 2007 10:16 1968 5
REKLAMA
  • #1 3589638
    ziobroo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam takie pytanie odnośnie samego napięcia sygnału telewizyjnego w kablówce.
    Dobrze wiem jak wygląda charakterystyka takiego sygnału i znam wszystkie zależności procentowe sygnału.
    Ale w jakim zakresie może się zmieniać wartość napięcia takiego pojedynczego sygnału w praktyce?
  • REKLAMA
  • #2 3590457
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 495
    Nie za bardzo rozumiem o co pytasz?
    Poziom sygnału (w sumie wszystkie kanały TV mierzone miernikiem) ustawiam w zakresie 55-70dBµV. A jak się ich poziomy zmieniają w czasie to już inna bajka.
  • REKLAMA
  • #3 3590603
    ziobroo
    Poziom 12  
    55-70dBµV czyli to jest tak w granicach 0,5 - 3 mV tak??
    Dobrze rozumuję?? To są aż tak niskie napięcia??
    Ale to ustawiasz tak po prostu średni poziom napięcia dla sygnału??
    Napisałeś, że zmienia się w czasie, ale chodzi ci o to, że zmienia się charakterystyka sygnału w zależności od treści obrazu (co jest oczywiście normalne), czy o to, że sygnał wraz z przesyłaniem na odległość jest tłumiony itd. ??
    Bo ja właśnie buduję układ, który ma za zadanie wprowadzać korektę poziomu mocy sygnału (gdy jest na przykład tłumiony wskutek zmian pogodowych itd) i chcę doprowadzać go do wewnętrznego przetwornika A/C w procesorze DSP. Ten przetwornik ma napięcie referencyjne 2V.
    Nie wiem czy muszę użyć do tego jakiegoś specjalnego regulowanego wzmacniacza, czy też mogę zrobić to na zasadzie separatora o stałym wzmocnieniu i dużej impedancji wej(ewentualnie dodatkowo z potencjometrem regulowanym wkrętakiem albo programowo).
    Przepraszam jeśli namieszałem.
    Chodzi mi też głównie o to, czy poziom takiego sygnału telewizyjnego ma jakiś znormalizowany poziom napięć??
    To 55-70dBµV to jest jakiś standard?? I od czego to zależy?
  • REKLAMA
  • #4 3591729
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 495
    Zacznę od początku: pracuję, w telewizji kablowej.
    Podany zakres poziomów (55-70dBµV) wynika z "czułości" głowicy telewizyjnej. Przeliczenie tego na wolty masz np tu: http://www.dipol.com.pl/bib04.htm

Oczywiście ideałem byłoby trafienie (moim skromnym) w 57-60dBµV i tak staramy się instalację spinać. Ale nie zawsze jest to możliwe no i nie ma rzeczy idealnych. Koncentryk z czasem traci parametry, kolejne "wpięcia" to zmiany w torze, wzmacniacze trochę "pływają" itd, itp.
  • REKLAMA
  • #5 3592765
    ziobroo
    Poziom 12  
    Wiem, że jestem trochę upierdliwy, ale mam wciąż trochę wątpliwości.
    Chodzi mi o ten poziom sygnału o którym mówisz 57-60dBuV.
    Widocznie mam braki teoretyczne. Już sprawdzałem jak to się przelicza te jednostki i wyszło mi, że to jest około 3mV.
    Czy to oznacza, że poziom sygnału telewizyjnego powinien się zawierać w zakresie od 0 do tych 3mV??
    To znaczy, że impulsy synchronizacji poziomej w systemie PAL powinny mieć poziom około 3mV (i przy pomocy pomiaru poziomu impulsów synchronizacji mogę dokonywać korekty mocy sygnału?) ?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
  • #6 3592859
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Zmiany poziomów sygnałów w kablówce, są głównie rozłożone w czasie (zmiany aury - temperatura, inną rzeczą jest pływanie poziomów sygnałów z anten naziemnych, które następują częściej) lub wynikają z przeróbek czy modernizacji sieci.
    Sygnał na gniazdach abonenckich powinien zawierać w się w granicach 57min - max80db mikro/V o ile różnica dla telewizora nawet 10 dB np. z 80 na 70dB nie będzie istotna, to w sytuacji linii magistralnych i wzmacniaczy jest już dużym problemem.

Wydaje mi się że musiałbyś się właśnie skupić na liniach i wmacniaczach magistralnych, tam urządzenie które projektujesz jest bardzo przydatne.
    W sieci nie posiadamy wzmacniaczy, które automatycznie utrzymywałby równy poziom sygnału na wyjściu (aczkolwiek niektóre mają przygotowane wejście na odpowiedni taki moduł)

Dla własnej wygody przyjmij sobie realne poziomy do wysterowania prawidłowego wzmacniaczy czyli poziom wejściowy 70-80dB wyjściowy max 105dB. (magistralne) budynkowe - nie przekraczamy 100dB.

Nie napiszę Tobie o elektronice która siedzi w takich urządzeniach i dla mnie niezrozumiałe są pojęcia którymi ty operujesz ;) jednak co do kwestii ogólnej funkcjonalności sieci kablowej mogę Cię nakierowywać.

Pzdr
REKLAMA