logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadet 2.0 8V - Brak iskry

danek16 20 Lut 2007 16:43 2512 19
REKLAMA
  • #1 3595483
    danek16
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam! mam kadetta z silnikiem 2,0 8V i mam taki problem ponieważ stracił on iskrę. stało sie to po tym jak wyjełem rozrusznik do naprawy - po naprawie juz nie zapalil. Mam takie pytanie: jakie napiecie powinno dochodzic do cewki?? Ponieważ jdnym przewodem dochodzi + gdy jest włączony zapłon, a w drugim nic niema? z kąd powinien iść sygnał do drugiego przewodu? Zastanawiam sie czy przypadkiem gdzies tego przewodu nie uszkodziłem albo odłączyłem. Co powinno byc na tym drugim przewodzie? "-"??niewiem do konca jaki mam model silnika.
    nr komputera:
    90 351 648
    0 261 200 376 (niewiem ktory to)

pozdrawiam
    Załączniki:
    • Opel Kadet 2.0 8V - Brak iskry Zdjęcie073.jpg (192.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3598089
    gerg
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    sprawdź może czy jest impuls wtrysku i napięcie na wtyczce wtryskiwaczy.
    jeśli idzie o cewke to sygnał idzie do niej z modułu zapłonowego
  • Pomocny post
    #3 3598113
    przemek 4x4
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Sprawdz czujnik położenia wału. Przewód znajdziejdziesz przy obudowie rozrządu.
  • #4 3600137
    pio343
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    A może nie przykręciłeś masy silnika?Czasami i tak się zdarza.
  • #5 3601501
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam zobacz iskre za kopułką przed kopułką czy wtrysk leje czy pompkę słychać ...
  • REKLAMA
  • #6 3604544
    danek16
    Poziom 15  
    Witam!
    CZym mogę sprawdzić impuls wtrysku? czy pokaze mi napięcie na jak podłączę rownolegle woltomierz do wtrysku to mi pokaże? czy jakąś żarówkę małą? Masa jest podłączona do silnika, pompkę zaraz sprawdzę ponieważ nie jestem pewien,. Gdzie znajdę moduł zapłonowy? da sie jakoś go sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3605290
    majsterjan6
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    na cewce musi byc + zasilajacy i wychodzi z cewki tez + ktory idzie do modulu zaplonu. W momencie kiedy jest iskra to daje mase. MOdul moze byc w kompie albo osobny. Musisz sprawdzic. Pytales jak sprawdzic czy dziala wtryskiwacz podlacz mala zaroweczke 1.2Wata i jak bewdziesz krecil rozrusznikiem to bedzie mrugac.
  • #8 3605734
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    No niewiem czy będzie mrugać na impulsach rzędu setnych sekundy :D zobacz czy pompka pompuje i jak to jest mono wtrysk to zobacz czy leje świecąc lampką na przepustnice ....
  • REKLAMA
  • #9 3605817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3607778
    danek16
    Poziom 15  
    Witam! napiecia na wtryskiwaczach niema. pompki paliwa nie słyszałem, ale jak podłączyłem oddzielne zasilanie to działała. Czujnik polozenia walu podmieniałem ale to nic nie dało. Moduł sterujący mam chyba w komputerze, ponieważ jak prześledziłem przewód który wychodzi z cewki to idzie do komputera. Czy powinienem zacząć szukać sobie komputera? nie bardzo mam od kogo podmienić. CZy komputer musi mieć dokładnie ten sam numer czy mogą one się trochę różnic? nr mojego komputera jest w pierwszym poście. POzdawiam
  • Pomocny post
    #11 3607798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #12 3608650
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Ten silnik wygląda mi na C20NE stosowany w Vectra A, w pierwszej kolejności sprawdź to co radzi Kol. elektrit nr. tego przekaźnika 90 225 811 - zasila on wtryski i pompę paliwa (lubi mieć wewnątrz zimne lyty). Cewkę możesz sprawdzić omomierzem, ale muszę wiedzieć jaki to typ cewki - chodzi mi o jej kształt. Nr. tego sterownika to ten 90.... i do podstawienia taki powinien być.
  • #13 3609978
    danek16
    Poziom 15  
    cewka jest okragla, ale jest raczej dobra, podłączałem do samego prostownika i dalala iskre (troche chyb a mala ale jakas byla). przekaznik sprawdze jutro. Rozmawialem dziś z elektrykiem samochodowym i powieddział on ze wystarczy minimalne zwarcie z masa zeby uszkodzić komputer? podobno komputer niema zadnych zabezpieczen? to prawda? nie wydaje mi sie zebym zrobil zwarcie chociaz roznie to bywa...
  • #14 3610001
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #15 3610112
    marck1
    Serwisant RTV
    Tak na wszelki wypadek masz na pw. sposób sprawdzania tej cewki.
  • #16 3612731
    danek16
    Poziom 15  
    Przekaźnik ten podwojny wydaje sie dobry. jutro postaram sie jeszcze presledzic przewody od tego przekaznika. w ktorym momencie powinien włączac sie ten przekażnik? oba naraz czy jakos oddzielnie?
  • #17 3612973
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3614339
    danek16
    Poziom 15  
    Jak wyjełem i podłączyłem napięcie do przekaźnika to widziałęm jak cewki działały. Z kąd powinno dochodzić napięcie do przekażnika?powinno ono dochodzić, jak się włączy zapłon czy podczas krecenia rozrusznikiem? czy moge do sprawszenia zewrzeć styki (te które cewka włącza?Ktoś moze by miał schemat elektryczny do tego silnika>? bym byl bardzo wdzieczny.
    pozdrawiam
  • #19 3615923
    danek16
    Poziom 15  
    Dzieki wielkie wszystkim, Kadett odpalil.. Okazało sie, że jak odkrecalem rozrusznik od góry, to przez przypadek urwalem 2 przewody ktore szly do tego podwojnego przekaźnika. jeżeli ktoś by miał schemat elektrtyczny do tego silnika to bym bardoz prosił.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #20 3616583
    marck1
    Serwisant RTV
    Proszę, masz na pw. sterownik tego silnika, reszty szukaj sam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku iskry w Opel Kadett z silnikiem 2.0 8V po demontażu i naprawie rozrusznika. Użytkownik pytał o napięcia na cewce zapłonowej oraz sygnały na przewodach cewki. Wskazano, że cewka jest zasilana stałym plusem przy włączonym zapłonie, a sygnał masy (minus) pochodzi z modułu zapłonowego, który może być zintegrowany z komputerem sterującym (ECU). Zalecano sprawdzenie impulsu wtrysku, napięcia na wtryskiwaczach, czujnika położenia wału oraz masy silnika. Sugerowano kontrolę podwójnego przekaźnika (doppelrelais) nr 90 225 811, który zasila wtryski i pompę paliwa, gdyż uszkodzenie lub przerwanie przewodów do tego przekaźnika mogło powodować brak iskry i paliwa. Użytkownik potwierdził, że po podłączeniu zasilania do pompy paliwa działała, a czujnik położenia wału był wymieniony bez efektu. Po dalszej diagnostyce okazało się, że podczas demontażu rozrusznika zostały urwane dwa przewody idące do podwójnego przekaźnika, co po naprawie przywróciło prawidłową pracę silnika. W dyskusji poruszono także kwestie kompatybilności ECU oraz metody testowania cewki i wtryskiwaczy za pomocą małej żarówki 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA