logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce4 MX 440 8xAGP na Windows XP - migający obraz i zawieszanie się gier

Stanley21 20 Wrz 2003 23:57 3086 27
REKLAMA
  • #1 333282
    Stanley21
    Poziom 12  
    Mam problem z geForcem na win xp jak włanczam gre to mi jakoś dziwnie miga obraz. jakeś dziwne przebłyski ma i zawiesza sie komp!! I to na każdej grze!! Myslałęm ze to chodzi o sterownik ale sciągłem jakiśz neta i dalej mam to samo!! ktoś wie o co chodzi??
  • REKLAMA
  • #2 333287
    elektor
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    te nowe karty maja tendencje do takiej pracy na płytach starszych kóre nieobsługują AGP 8x.Też miałem ten problem wymieniłem na drugi egzemplaż i to samo.więc zainstalowałem RADEONA 9200.(różnica 50zł) 64 mb DDR AGP 8x TV/dvi out
  • #3 333310
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Na to miganie pod XP na GeForce to był chyba jakiś patch - nie pamiętam - wypuszczony przez Nvidię czy przez Microsoft.
    Musiałbyś gdzieś poszukać.
    Spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki - od którejś wersji Nvidia chyba usunęła ten problem występujący pod XP.
    Sterowniki masz tutaj:
    http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp

Pozdrawiam
    elbob
  • #4 333327
    Stanley21
    Poziom 12  
    Juz próbowałem instalować do niego nowe sterowniki ale to nic nie dało
    a łyta główna jest nówka wogókle ten komputer kupiłem tydzien temu
    i był tam zainstalowany xp i jak włanczałem gre to wszystko chodziło!
    Ale musiałem se dysk na partycje podzielić i potem jeszcze raz xp instalowałem i juz taki psikus mi sie zrobił!!
  • #5 333447
    elektor
    Poziom 17  
    Sprzedaje zestawy i ten temat przerabiałem.
  • #6 333508
    Stanley21
    Poziom 12  
    no to ale powiedz mi czemu przed formatem to chodziło!! pozatym to nie jest stara płyta!! a komp jest jak mówiłem nówka procek 2.0 256ddr itd a cholerna karta szwankuje! moze być tego powodem ze ten win xp był aktualizowany z 98se??
  • #7 333515
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Stanley21 napisał:
    ... moze być tego powodem ze ten win xp był aktualizowany z 98se??

To napewno nie był dobry pomysł.
  • #8 333633
    elektor
    Poziom 17  
    wymień karte i zapomnisz o nerwach.Naprawde testuje tego Radeona i jest wspaniały.
  • #9 333703
    tzok
    Ocena: 6533
    Na jakim chipsecie jest ta płyta? Zainstalowałeś stosowne sterowniki do płyty (dla VIA - VIA Hyperion, dla Intela - Intel inf update i ew. Application Accelerator)? Nie podkręcałeś procesora? Uruchom DxDiag i sprawdź czy masz włączoną akcelerację sprzętową Direct3D i DirectDraw. W ustawieniach ekranu sprawdź ustawienie opcji 'Przyspieszanie sprzętowe'.
    :!: Skoro do formatu działało a potem przestało to sprawa jest software'owa i wymiana karty nie jest rozwiązaniem :!:
  • REKLAMA
  • #10 333940
    Stanley21
    Poziom 12  
    Tez tak sadze poprubuje i napisze jaki był skutek A narazie dzieki!!
  • #11 334137
    Bodzio
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Mam podobny problem tylko ze obraz mi miga(gasnie na chwile) w windowsie glownie przy przesowaniu okienek lub tekstu w nich.
    mam win xp najnowsze stery geforca4 mx 440 ddr agp4

a ha gdu obraz sie znowu pojawi to wszyko jest jakos zamazane i poprzestawiane. efekt podobny ja sie karte podkreci zamocno, karta nie byla podkrecana. mialem juz 2 takie karty i to samo sie dzialo
  • REKLAMA
  • #12 334183
    tzok
    Wszyscy piszecie o 'najnowszych sterownikach' ale proszę o konkrety, najnowsze bety, stable czy WHQL jaki konkretny numer wersji? Z doświadczenia wiem, że najnowsze nie koniecznie znaczy najlepsze. Do dziś używam Detonatorów 14.40 do GF'a 2MX.
  • #13 334934
    Stanley21
    Poziom 12  
    ja dalej nie mam pojecia co z tym dziadostwem jest!! Jak włonczyłem dxdaig to i włanczyłem i test direct3d to w direct3d 8 i direct3d 9 wystapił bład!!!
  • #14 334940
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Podaj, jaką masz płytę.
    Moja rada - zainstaluj na czysto XP, zainstaluj we właściwej kolejności sterowniki, najpierw do płyty, potem DX 9, potem detonatory i powinno zadziałać
    powodzenia
  • #15 334954
    Stanley21
    Poziom 12  
    płyta to KT-400A Pro!! dzieki porubuje jeszcze coś pokombinowac a najwyzej jak nic nie wyjdzie to zrobie czystą instalacje!!!
  • #16 334996
    Bodzio
    Poziom 16  
    Plytaka tez na kt 400 sterowniki 44.03 inne tez byly probowane. Windows od nowa zainstalowany. Ktos wspominal o service packu do windowsa xp
  • #17 335353
    elektor
    Poziom 17  
    Serwis pack nic nieda. Pomyśl otym oczym pisałem.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #18 335440
    Bodzio
    Poziom 16  
    Jak bede wymieniac to na gf ti 4200 agp8x 64mb. Aktualnie nie mam kasy wiec cos z tym chce zrobic !!!
  • #19 335453
    tzok
    Jeśli w DxDiag'u wychodzi błąd to przeinstaluj DirectX'y , najnowsza wersja to 9.0b. Swoją drogą SP nie powinien zaszkodzić a może pomóc (w Win2k był konieczny do zainstalowania DX'ów).
  • #20 336303
    elkam
    Poziom 15  
    witam
    napisz jakie są na tej karcie pamięci (typ) ?
    ja miałem podobny przypadek, przyczyną była uszkodzona jedna z pamięci na karcie. Niby karta ok a jak miała pracować z wydajnieszą aplikacją to ją dusiło (mignięcia , zawieszanie kompa i takie tam)
    Karte dałem do serwisu i reklamacje uznali uciekaj z tą kartą, żadne podmianki sterów nic chyba nie poradzą a system (XP) radzi sobie z takimi kartami dość sprawnie
    pozdrawiam elkam
  • #21 341897
    Stanley21
    Poziom 12  
    Dzieki wszystkim! Juz doszłem co było wina tzn. jeszcze nie do konca usunołem. I z tym zwracam sie do was bo zainstalowałem od nowa win, i pokolei istalowałm wszystkie sterowniki i co jeden sterownik sprawdzałem dxdiag-iem czy directx mi abla!! i okoazało sie, ze po zainstalowaniu sterownikow z płyty głuwnej ogsługujacych AGP juz to nie chodziło!! i teraz bez agp wszystko dział tyle ze nie wiem z kad mam wytargac do tego sterowniki zeby mi też to agp działało!! bo tak to na kiego mi to??!!
    I pytanie mam do was takie z kad mage wytargac sterowniki do płyty która podałem wyzej??
  • #22 341919
    Krzysi0
    Ocena: 196
    Jak masz płyte na VIA to jak bedziesz instalowal Via4in1 nie instlauj dla AGP.
  • #23 343369
    Stanley21
    Poziom 12  
    ej tyle to wien tylko dzieki temu moge sobie w jakieś gry pograć,
    Ale ja sioe pytam czy to jest wina sterowników czy płyty?? Bo nartazie mam karte z 8 x agp które nie jest wogule uzywane to po co mi to??
    ja sie chce dowiedzieć czy to moge jekos uruchomic??
  • #24 343393
    witek_p
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Pod WinXP nie instaluje się ViaService Packa, bo odpowiednia obsługa zawarta jest w systemie, jedyne co można zrobić to zainstalować SP1 do WinXP i powinno chodzić. Problemem jest plig viagart.vxd który jest ładowany z VSP a nie jest przeznaczony do WinXP tylko Win9X. Po czystej instalacji Windowsa, zainstaluj DX9b, następnie detonatory pzeznaczone do WinXP, najlepiej ściągnięte ze strony producenta, jeżeli karta jest firmowa (producenci dodają różne zakładki typu Clock do podkręcania i nie będą potrzebne Tweakery), następnie stery do dzwiękówki, patch do USB 2.0 bo najprawdopodobniej takie masz oraz pozostałe sterowniki np. LAN, modem, TV itp.
    Powinno być dobrze.
    Pozdr.

Jeszcze dopiszę.
    Karta ma AGPx8 które na pewno działa, inaczej nic byś nie widział na ekranie, bo AGP to standart złącza/szyny, a nie jakieś dodatkowe urządzenie. Po zainstalowaniu sterowników/detonatorów jak wejdziesz we właściwości ekranu > powinna być zakładka GF4MX440-information, i w niej zaznaczone "ptaszki" przy odpowiednim trybie AGP 8/4/2/1x sprawdź przy czym jest.
  • #25 343430
    Bodzio
    Poziom 16  
    Zobaczcie wydajnosc w 3dmarku z viaservice-packiem, a bez niego, to zobaczycie co on daje.
  • #26 343576
    witek_p
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Pod XP nawet pogarsza, sprawdzałem kilka razy na różnych kartach, od GF4MX, GF3 i obecnie GF4Ti. Wydajność pod wszystkimi spadała o jakieś 20% a MX nie chciałwogóle chodzić.
    Oczywiście pod Win 9X jest niezbędny.
    Pozdr.
  • #27 359015
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.
    Może to komuś w jakiś sposób pomoże.

"Windows 2000/XP NVidia Refresh Rate Fix provides fix for the
    default 60Hz refresh rate under Windows XP and Windows 2000
    with NVidia display adapters".

Nie sprawdzałem bo mam WIN98SE i GeForce 3Ti i wszystko jest OK.

Pozdrawiam.
    elbob
  • #28 988481
    markas
    Poziom 11  
    Witam.
    Może ktoś mi pomożę w temacie karty.
    musiałem zmienić monitor ( spalił się zasilacz ) i po zakupie nowego monitora mam problemy.
    Instalują mi się automatycznie dwa monitory domyślne i nie mogę klonować ekranu na TV.
    Jaka jest tego przyczyna może ktoś mądrzejszy odemnie może pomóc.
    Proszę o informacje
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migającym obrazem i zawieszaniem się gier na karcie graficznej GeForce4 MX 440 8x AGP pod systemem Windows XP. Objawy pojawiły się po reinstalacji systemu i podziale dysku, mimo że wcześniej wszystko działało poprawnie. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: niekompatybilne lub nieprawidłowo zainstalowane sterowniki płyty głównej (szczególnie obsługujące AGP), błędy w DirectX (błąd w testach Direct3D 8 i 9), oraz potencjalne uszkodzenie pamięci na karcie graficznej. Zalecane jest wykonanie czystej instalacji Windows XP, instalacja sterowników chipsetu płyty głównej (np. VIA Hyperion dla KT-400A Pro), DirectX 9b oraz odpowiednich sterowników NVIDIA (detonatory) pobranych ze strony producenta. Wskazano, że instalacja VIA Service Pack na XP jest niezalecana, a problem może wynikać z ładowania niekompatybilnego pliku viagart.vxd. Niektórzy sugerują wymianę karty na Radeon 9200 lub GeForce Ti 4200 AGP 8x, jednak problem może być software’owy. Dodatkowo wspomniano o łatce NVIDIA Refresh Rate Fix dla Windows 2000/XP, która poprawia domyślną częstotliwość odświeżania 60Hz. W efekcie, prawidłowa kolejność instalacji sterowników i czysta instalacja systemu są kluczowe do rozwiązania problemu migającego obrazu i zawieszania się gier na GeForce4 MX 440 pod Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA