logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać zadanie ze stanów nieustalonych metodą operatorową?

chemicalkash 21 Lut 2007 09:00 1467 2
REKLAMA
  • #1 3598287
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Mam do zrobienia zadanie ze stanów nieustalonych. Niestety muszę je rozwiązać metodą operatorową. Dochodzę do pewnego miejsca i dalej nie mogę tego uradzić.

Treść zadania:
    W momencie t=0 zwarty został przełącznik k1, w momencie t=t0 napięcie spadło do zera, następnie po czasie t=2*t0 został zwarty przełącznik k2. Wyznaczyć napięcie na kondensatorze.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Jak rozwiązać zadanie ze stanów nieustalonych metodą operatorową?
  • REKLAMA
  • #2 3598582
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    przy tak kiepsko czytelnym schemacie i braku oznaczeń gdzie napięcie "spadło do zera" (jak dla mnie, to może być to napięcie źródłowe e(t), lub też napięcie na kondensatorze uC(t), który przed zamknięciem poziomego łącznika był naładowany do napięcia -UC(0-)), to nawet jasnowidz Tobie w tym, banalnym jak dla mnie, zadaniu nie pomoże... :cry:
    Przecież, Kolego, tu jakkolwiek, to nie ma co liczyć. Ja dla takiego obwodu równania prądów i napięć piszę "z czapki"... :D ale muszę mieć jednoznacznie sprecyzowaną treść zadania.

Pozdrawiam
  • #3 3598750
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Gratuluje tak dobrej znajomości tematu

Przed załączeniem łącznika poziomego kondensator nie był naładowany Uc(0-)=0, a napięcie spadło do zera - codzi o napięcie e(t) zgodnie z wykresem.

Dziękuje za zainteresowanie.
REKLAMA