logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać zadanie dotyczące stanów nieustalonych w obwodach elektrycznych?

michal_004 06 Wrz 2007 14:30 2884 9
REKLAMA
  • #1 4256129
    michal_004
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam. Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania które zamieściłem poniżej. Z góry dzięki :-)

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4256348
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    michal_004 napisał:
    Witam. Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania które zamieściłem poniżej. Z góry dzięki :-)

przede wszystkim to napisz jaką Metodą masz to proste zadanie rozwiązać, Klasyczną czy Operatorową.
    Choć nie ma tego wyraźnie napisanego w treści zadania, to chyba chodzi tu również o zapis wartości chwilowej napięcia na kondensatorze uC(t) po przełączeniu przełącznika w pozycję 1, ponieważ samo znalezienie wartości tego napięcia w chwili komutacji, oraz w stanie ustalonym po kumutacji, to naprawdę nie ma co liczyć.
    Jedno jest pewne; musisz przede wszystkim wyznaczyć wartość napięcia Uc(0+) w stanie ustalonym na kondensatorze C w pozycji 2 przełącznika.
    Zadanie to (jak dla mnie) jest z podanymi tam wartościami wymuszeń i parametrami elementów jest tak proste, iż już je sobie rozwiązałem i to w pamięci.

Pozdrawiam
  • #3 4256375
    michal_004
    Poziom 15  
    Chodzi o metodę klasyczną. uC(t) również trzeba wyliczyć. Jeżeli jest to dla Ciebie takie proste to prosiłbym żebyś napisał (może być tylko na sybolach, bez podstawiania wartości) jak to wyliczyć. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 4256462
    Quarz
    Poziom 43  
    michal_004 napisał:
    Chodzi o metodę klasyczną. uC(t) również trzeba wyliczyć. Jeżeli jest to dla Ciebie takie proste to prosiłbym żebyś napisał (może być tylko na sybolach, bez podstawiania wartości) jak to wyliczyć. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

o co to, to nie. Najpierw pokaż tu co sam potrafisz, a wtedy będzie można ewentualnie skorygować Twoje rozumowanie, lub podpowiedzieć.
    Przecież to, o co prosisz jest równoznaczne z rozwiązaniem tego bardzo prostego zadania i jeśli tylko znasz Teorię, to powinieneś poradzić sobie z tym zadaniem sam.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 4258392
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    W tym układzie musisz zastąpić lewe i prawe układy podłączone do styków przełącznika ich układami zastępczymi w postaci:

źródło napięciowe+rezystor.

W przypadku prawej strony (styk 2 wyłącznika) rozpatrujesz stan ustalony a więc w obwodzie kondensatora prąd nie płynie.
    Rozważ, które elementy decydują o napięciu na styku 2 przełącznika względem przewodu wspólnego a które nie.

W momencie przełączenia przełącznika w pozycję 1 powstaje obwód:
    Naładowany C do napięcia z poprzedniego punktu, rezystancja zastępcza źródła lewego, siła elektromotoryczna zastępcza źródła lewego.

Po czasie t=∞ napięcie na kondensatorze zmieni się od napięcia początkowego do napięcia końcowego równego elektromotorycznej sile zastępczej źródła lewego, napięcie będzie się zmieniać ze stałą czasową:

τ=Rz*C, gdzie

Rz - rezystancja zastępcza, źródła lewego

we wzorze na przebieg napięcia będzie$$ e^-x$$, gdzie za x trzeba podstawić iloraz pewnych wielkości.

A teraz na podstawie tego opisu spróbuj napisać swoje wzory i zamieść je tu do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #6 4273157
    michal_004
    Poziom 15  
    Witam, dziękuję za odpowiedzi.

Moje wyliczenia:
    Po przekształceniu prawej strony wyszło mi E=6,67V i Rw=3,33 Ω.
    Uc(0-)=6,67V
    Uc(0+)=10V
    uC(t)=6,67-10 x exp(-t/2,5) [V]

Proszę o weryfikację tych wyników :>
    pozdrawiam
  • #7 4273178
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Dziwne, bo:

Kondensator jest naładowany do napięcia 20V (J*R1)

a rozładowuje się do 5V (E*R/(R+R)) przez rezystancję R*R/(R+R)=R/2

jak tyś zwijał ten układ ?
  • #8 4273302
    michal_004
    Poziom 15  
    Czyli mam błąd gdzieś w zamianie źródła prądowego na napięciowe? Tak?
  • REKLAMA
  • #9 4273343
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    michal_004 napisał:
    Witam, dziękuję za odpowiedzi.

to jest zły schemat.

michal_004 napisał:
    Moje wyliczenia:
    Po przekształceniu prawej strony wyszło mi E=6,67V i Rw=3,33 Ω.
    Uc(0-)=6,67V
    Uc(0+)=10V

niemożliwe, ponieważ nie jest zachowana ciągłość napięcia na kondensatorze przed i po komutacji, musi być Uc(0-) = Uc(0+), poza tym wartość Uc(0-) = J•R1 =2A•10Ω=20V

michal_004 napisał:
    uC(t)=6,67-10 x exp(-t/2,5) [V]

To równanie jest złe, ponieważ nie spełnia warunków brzegowych:
    uc(t = 0) =20V, oraz
    uc(t => +∞) =5V

michal_004 napisał:
    Proszę o weryfikację tych wyników :>

Patrz wyżej...

Pozdrawiam
  • #10 4273395
    michal_004
    Poziom 15  
    Ok, dzięki za pomoc. Już wiem co zrobiłem źle :)

Pozdrawiam
    michal_004

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozwiązania zadania z zakresu stanów nieustalonych w obwodach elektrycznych, w szczególności wyznaczenia przebiegu napięcia chwilowego na kondensatorze uC(t) po przełączeniu przełącznika. Zadanie wymaga zastosowania metody klasycznej. Kluczowym krokiem jest wyznaczenie napięcia początkowego Uc(0+) na kondensatorze w stanie ustalonym przed przełączeniem oraz napięcia końcowego po przełączeniu. Wskazano, że obwody po obu stronach przełącznika należy zastąpić układami zastępczymi źródła napięciowego i rezystora. Napięcie na kondensatorze zmienia się wykładniczo ze stałą czasową τ = Rz*C, gdzie Rz to rezystancja zastępcza źródła. W trakcie dyskusji autor przedstawił własne wyliczenia, które zostały zweryfikowane i poprawione przez innych uczestników, podkreślając konieczność zachowania ciągłości napięcia na kondensatorze (Uc(0-) = Uc(0+)) oraz prawidłowego przekształcenia źródła prądowego na napięciowe. Ostatecznie autor potwierdził zrozumienie błędów i poprawność podejścia do rozwiązania zadania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA