logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Caddy 98 - migająca kontrolka cieczy chłodzącej, rezystancja czujnika temp.

wojtekvento 22 Lut 2007 20:30 12616 10
REKLAMA
  • #1 3605000
    wojtekvento
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    mam problem jak w tytule. Mruga kontrolka cieczy chłodzącej. Rezystnacja mierzona na zaciskach czujnika temperatury cieczy wynosi odpowiednio -przy 90st C - (czujnik podwójny):
    -130 ohm
    -320 ohm.

Co sądzicie?, czy jest to uszkodzony czujnik temp, czy muszę szukać przyczyny gdzie indziej?
  • REKLAMA
  • #2 3605184
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    - w zbiorniku wyrównawczym jest czujnik poziomu płynu i to jest też prawdopodobnie powód do świecenia,
    - jeśli czujnik jest sprawny i oryginalny to może zapowietrzony jest układ chłodzenia i od czasu do czasu jak się silnik nagrzeje nie ma tam płynu i czujnik pokazuje zbyt wysoką temp.

powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3605211
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    jeżeli było by tak jak napisał kolega wyżej to zegar pokazałby wyższą temperaturę (bo z tego samego czujnika)
    ja bym się czujnika czepiał bo to druga (po przełączniku świateł) zmora VW Audi
  • #4 3605280
    wojtekvento
    Poziom 10  
    właśnie, właśnie ale w zbiorniku wyrównawczym nie mam czujnika płynu. Jeśli posiadacie schemat do VW Polo, Vento, Golfa lub Caddy, to ze złącza licznika (28pin) odchodzi z pinu2 przewód na U255 i stamtąd z C/8 na czujnik poziomu płynu chłodzącego, lub, jeśli nie ma czujnika (jak u mnie) to zworka z C/8 na C5, czyli do masy. I wszystko ok, tylko gdzie jest aparat U2...... Najlepszy schemat jaki znalazłem jest po rosyjsku i tam ten moduł (U2) opisany jest jako: Блок предохранителей.....
    Ale co to znaczy i gdzie to jest to już nie mam pojęcia

Być może że tam brakuje mi tego mostka, ale co to jest i gdzie tego szukać??

Poniżej schemat instalacji z tym podejrzanym elementem

VW Caddy 98 - migająca kontrolka cieczy chłodzącej, rezystancja czujnika temp.
  • #5 3628224
    wojtekvento
    Poziom 10  
    Jeszcze raz odkurzam ten wątek - czy jest Ktoś kto pomoże mi znaleźć miejsce usytuowania tego aparatu U2...........
  • REKLAMA
  • #6 4062524
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4062600
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    przełącznik świateł to tak dla przykładu dałem bo często się wypala ale z tą usterką nie ma nic wspólnego.
    Należy wymienić czujnik temperatury na krućcu przy silniku (dla zegarów) i to na jakiś lepszy bo te najtańsze to potrafią się tak samo zachować nowe jak ten nasz uszkodzony
    przy okazji sprawdzić czy przewód od czujnika nie zwiera gdzieś do masy
  • #8 4063037
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4233573
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    witam.
    ten sam problem. PASSAT 1,9 TDI
    kontrolka raz miga raz nie ...
    czasem caly dzien sie nie swieci
    a czasem swieci sie od razu po przekreceniu kluczyka w stacyjce.
    VAG podaje temperature okolo 89 - 92 stopni C.
    VAG nie podaje zadnego bledu.
    probowalem z podpietym czujnikiem, odpietym czujnikiem i zwarciem na nim (kawalkiem drutu).

caly czas to samo.
    p.s.
    wskaznik temperatury nadesce pokazuje wartosci porownywalne z tym co odczytuje VAG

prosze o pomoc

pozdrawiam
    Marek
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #10 4234154
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    częsta usterka to padniete zegary a dokładnie elmos w nich siedzący :D
  • #11 5011886
    SCICHOSZ
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Cześć!

Pytanie do armacomp i szypek72 - jak zakończyła się sprawa z miganiem kontrolki cieczy chłodzącej w Passat - około tygodnia temu pojawił się u mnie ten sam problem - VW Passat 1.9TDi rok 1994 - czasem nie miga cały dzień - a czasem za każdym razem 1-2 minuty po uruchomieniu samochodu.
    Będę wdzięczny za podpowiedź.

S.C.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem migającej kontrolki cieczy chłodzącej w VW Caddy 1998 oraz innych modelach VW, takich jak Passat 1.9 TDI. Pomiar rezystancji na zaciskach podwójnego czujnika temperatury cieczy chłodzącej wykazał wartości około 130 Ω i 320 Ω przy 90°C. Wskazano, że przyczyną migania kontrolki może być uszkodzony czujnik temperatury, zwłaszcza ten montowany na króćcu przy silniku, który często ulega awariom lub jest niskiej jakości. Inna możliwa przyczyna to zapowietrzenie układu chłodzenia, co powoduje chwilowy brak płynu przy czujniku. W zbiorniku wyrównawczym może znajdować się czujnik poziomu płynu, który również wpływa na sygnalizację, jednak w niektórych modelach (np. VW Caddy) czujnik ten może być nieobecny, a jego miejsce zastępuje zworka do masy. Wskazano także na potencjalną usterkę modułu elektronicznego (oznaczonego jako U2 na schematach), którego lokalizacja i funkcja nie są do końca jasne. W przypadku Passata 1.9 TDI pojawia się również problem z miganiem kontrolki bez błędów odczytywanych przez VAG, co może wskazywać na uszkodzenie zegarów lub elementu Elmos w nich zamontowanego. Zalecane jest sprawdzenie przewodów czujnika pod kątem zwarć do masy oraz wymiana czujnika na lepszy jakościowo model. Dyskusja zawiera także prośby o pomoc w identyfikacji elementu U2 i jego lokalizacji w instalacji elektrycznej pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA