logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane Classic 2000r 1.6 16V K4M silnik krokowy - problem

Rafaltp 23 Lut 2007 09:11 9303 8
REKLAMA
  • #1 3606447
    Rafaltp
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam:
    Mam następujący problem:
    Padł mi silniczek krokowy, kupiłem i wymieniłem na nowy.
    Niestety po zamontowaniu nowego silnika auto przy odpalaniu wchodzi na 4 tyś obrotów a nawet i więcej.
    Po zamontowaniu silnika postępowałem zgodnie z regułą najpierw kilka razy wł i wył zapłon dopiero potem odpalenie.
    Teraz jestem w kropce, co jest?
    Czy sprzedano mi wadliwy silniczek czy też coś ze sterowaniem.
    Na wtyczce do silniczka po włączeniu zapłonu pojawiają się napięcia pomiędzy pinami o wartości ok 12 V. Nie wiem czy to dobrze czy źle??
    Obecnie założyłem stary silniczek z odpiętym sterowaniem i na sztywno ustawionym tłoczkiem. Auto na zimnym gaśnie ale na ciepłym trzyma w miarę stabilnie ok 750 obr.
    Poza wolnymi nic się nie dzieje. Na tablicy nie pojawiają się usterki.
    Proszę o opinię.
  • REKLAMA
  • #2 3606677
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    znowu ten nieszczęsny krokowy.kto stwierdził że coś z nim nie tak?opisz co się działo.taką regułe pierwszy raz słysze:D
  • #3 3606740
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Po pierwsze chyba dałeś się podpuścić. Z różnych źródeł wynika, że silniki krokowe w układach regulacji zasilania silników samochodowych to jest plaga. Tymczasem nie jest to prawda. Ale skoro określone grupy chcą mieć zarobki to utrzymują taką opinię. Po drugie kto ci powiedział, że przed zamontowaniem należy kombinować z zapłonem? Sterownik zapamiętuje położenia regulacyjne i zapewne tak zrobił tym razem, czyli jest pewien, że coś tam reguluje. I wreszcie ile takich uruchomień dokonałeś? Tutaj znów działa funkcja zapamiętywania.
  • REKLAMA
  • #4 3607093
    Rafaltp
    Poziom 11  
    Cytat:
    opisz co się działo

Auto zaczęło pływać na wolnych obrotach. Wyjąłem krokówkę wyczyściłem, nie pomogło było gorzej.
    W końcu zaczął gasnąć na wolnych, tłoczek zablokował otwór.
    Wywnioskowałem z tego, iż gdy go ręcznie ustawiać (wiedziałem, że padł)
    wielkość wolnych obrotów była zależna od wysunięcia (silnik już nie gasł) po puszczeniu gazu ) tłoczka i co ciekawe obroty były w miarę stabilne.
    Oczywiście silniczka już nie podłączałem do sterownika.

Cytat:
    kto ci powiedział, że przed zamontowaniem należy kombinować z zapłonem

Panowie z warsztatu u których kupowałem silniczek. Dobierali odpowiedni zamiennik do zamontowanego wcześniej.

Cytat:
    I wreszcie ile takich uruchomień dokonałeś? Tutaj znów działa funkcja zapamiętywania.

5 razy zapłonem bez zapalania silnika. potem kilka uruchomień silnika ale za każdym razem startował do ponad 4 tyś. obr.

I nie wiem o co chodzi?

[/quote]
  • #5 3611511
    grzebacz
    Poziom 21  
    pytanie zasadnicze czy tan silnczek ma sterowanie? napisałeś że jest tam 12v.ile tam jest pinów?cztery?jaki jest opór starego zaworu?
    jak podłonczysz go do wtyczki prubuje się ustawiać?
  • #6 3612553
    Rafaltp
    Poziom 11  
    Piny ma cztery.
    Dzisiaj wykonałem próbę, podpoiłem nowy do sterowania, bez zamontowania.
    Po włączeniu zapłonu nowy silniczek krokowy delikatnie cofa tłok, po wyłączeniu po 10 sekundach wypuszcza.
    Ruch tłoka to może ok 2 mm.
    Niestety długość tłoka w porównaniu ze starym jest bardzo krótka i silnik widocznie nie próbuje go odpowiednio wydłużyć, nie wiem dlaczego.
    Skoro coś się jednak dzieje to komp pewnie jakoś tam steruje krokówką.
    Nie chcę mechanicznie ingerować w nowy silniczek i ręcznie próbować go wstępnie nastawić by go nie zniszczyć.
    Nie wiem, być może konieczny jest restart kompa by ponownie chwycił ustawienia.
    Niestety, sam restart mogę ew. próbować wymusić tylko odpięciem zasilania i nie wiem czy to będzie skuteczne.
    Dziwi mnie tylko to, że silnik nie próbuje korygować zbyt wysokich wolnych przez odpowiednie wysunięcie tłoka nowego silniczka krokowego?
  • REKLAMA
  • #7 3616360
    grzebacz
    Poziom 21  
    odepnij czujnik położenia przepustnicy,zmierz ciśnienie paliwa przed wtryskiem!
  • REKLAMA
  • #8 3617005
    Rafaltp
    Poziom 11  
    Dzisiaj zrobiłem kilka dobrych kilometrów z wtyczką od krokówki w powietrzu.
    Autom jadzie bardzo ładnie ( czasem myślę, że po cholerę jest ta krokówka skoro bez jej sterowania jest po prostu lepie. Minus silnik pewnie nie może reagować na zwiększone zapotrzebowanie na moc na wolnych i cholera wie czy nie pracuje w jakimś trybie awaryjnym:-(( ).
    Wolne oczywiście wahają się w granicach 450 do 750 obr. ale silnikiem nie szarpie i jest dość dynamiczny.
    Jutro jadę do warsztatu gdzie kupiłem krokówkę, zobaczymy?
    W chwili obecnej nie chcę przekombinować bo nie wyjadę z garażu.
  • #9 3618984
    Rafaltp
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za opinie.
    Problem został rozwiązany.
    Konieczny był restart komputera i wykasowanie wszystkich błedów.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Renault Megane Classic 2000r z silnikiem 1.6 16V K4M wystąpił problem z silniczkiem krokowym. Po wymianie na nowy silnik krokowy obroty biegu jałowego podczas rozruchu wzrastały do około 4000 obr./min, mimo stosowania procedury wielokrotnego włączania i wyłączania zapłonu przed uruchomieniem silnika. Nowy silniczek posiada cztery piny i jest zasilany napięciem około 12 V. Podczas testów silniczek delikatnie cofał tłoczek po włączeniu zapłonu, a po wyłączeniu go wypuszczał, jednak długość wysunięcia tłoczka była krótsza niż w starym silniczku, co mogło wpływać na nieprawidłową regulację obrotów. Po odłączeniu sterowania silniczka i zastosowaniu starego silniczka z ręcznie ustawionym tłoczkiem, silnik na zimnym gaśnie, a na ciepłym utrzymuje stabilne obroty około 750 obr./min. Brak błędów na desce rozdzielczej. Po wykonaniu restartu komputera sterującego i wykasowaniu błędów problem z wysokimi obrotami rozruchowymi został rozwiązany. Wskazano, że silniczek krokowy jest sterowany przez komputer, który zapamiętuje położenia regulacyjne, a nieprawidłowe działanie mogło wynikać z braku resetu sterownika po wymianie elementu. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie czujnika położenia przepustnicy oraz ciśnienia paliwa jako potencjalnych przyczyn problemów z obrotami biegu jałowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA