logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator gotuje się po długiej jeździe, napięcie ładowania 14.4-14.6V

rudiszubert 06 Maj 2007 14:44 4627 10
  • #1 3854592
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Ocena: 221
    Akumulator ma już kilka lat ,ale do tej pory nie było z nim kłopotów.
    Po kilkudniowym postoju odmówił pracy ,po prostu zdechł.Przed postojem zrobiłem 500 km.Kiedy otworzyłem maskę stwierdziłem że akumulator jest mokry -gotował się.Wlałem ok. 9.5 litra wody dest. i przy pomocy kabli uruchomiłem silnik i jazda do domu.Na miejscu po 500 km. stwierdziłem gotowanie akumul.Napięcie ładowania 14.4-14.6 volt.Co się mogło stać?
    Pozdrawiam
  • #2 3854682
    Ppiotr
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Przy takim nap nie powinien się gotować więc sprawdź nap porządnym miernikiem i napisz ile masz na wyższych obrotach bez świateł i ile z wyłączonym silnikiem ja obstawiał bym regulator bo nie chce mi się wierzyć że masz 14.6v ale aku jest na wykończeniu bo i tak długo go masz
  • #3 3854719
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    Akumulator ciepły czy nie?
    tak czy siak akumulator do wymiany, jeszcze tylko pomiary jak wyżej i będzie tyle w tym temacie.
    Nie koniecznie musi przeładowywać aby wylewał
  • #4 3854986
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Napięcie na wyłączonym 12v.Mierzyłem gęstość elektrolitu i na wszystkich celach jest na czerwonym czyli wszystkie jednakowo słabe
  • #5 3856015
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Gdzie wlałeś 9,5l wody destylowanej nawet do spryskiwacz szyby tyle nie wejdzie?
  • #6 3856174
    Ppiotr
    Poziom 13  
    wleje tyle wody jak ma 220ah ale trzeba wierzyć rudiszubert. tylko kolego nie czytasz powiedz jak mamy tobie pomóc jeśli ty nie robisz tego o co się prosi pomiar na włączonym silniku i przy wyższych obrotach co tobie z tego że kupisz aku jak za tydzień go wyrzucisz jeszcze raz pomiar napięcia
  • #7 3857129
    rudiszubert
    Poziom 19  
    0,5 litra Regulator utrzymuje w pełnym zakresie obrotów 14.4-14.6 v.Dzisiaj rano zakręcił normalnie
  • #8 3857190
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4237
    Zmniejszona gęstość elektrolitu (po dolaniu wody destylowanej) obniża napięcie akumulatora
    - może rozcieńczenie, w połączeniu z niedoładowaniem na skutek zasiarczenia, obniżyło je
    tak, że akumulator gotuje się przy napięciu ładowania prawidłowym dla w pełni sprawnego?
    Normalnie w pełni naładowany akumulator powinien mieć napięcie powyżej 13.2.
    Pewnie wypadałoby albo obniżyć napięcie ładowania około 1V, albo wymienić elektrolit.
    I może przed wymianą elektrolitu spróbować odsiarczania - wlać samej wody destylowanej,
    i powoli ładować - ale to dość czasochłonne, dobrze jak można na to poświęcić miesiąc.
  • #9 3860439
    Ppiotr
    Poziom 13  
    Ładowanie jest ok małem też identyczne wszyscy mówili że za wysokie ale aku nie ładowałem przez 4 lat a zrobiłem prawie 200 tys samochód nie raz stał przez mc i palił bez problemów mam go w innym aucie i dalej daje rady tylko że już ładowałem jak pozostawiłem na światłach.A i aku nie firmowy jakiś najtańszy
  • #10 3860596
    dioda.tychy
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    nie ruszaj elektrolitu (nie mieszaj nowego!) bo załatwisz sprawę na amen a i tak nic nie da. Po prostu jest zasiarczony, płyty wypatrzone i wszystko wskazuje na to że powoli kończy swój żywot .... Napięcie przy wył zapłonie poniżej 12.4V wskazuje na rozładowanie - dopóki jeszcze idzie na nim ,,jeździć" to jeżdzij, ale bedzie trzeba wymienić.
    Napięcie ładowania jest ok
  • #11 3864106
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    chyba nie ktorzy jaja tu sobie robia:))

Podsumowanie tematu

✨ Akumulator samochodowy, mający kilka lat, po długiej jeździe (500 km) i kilkudniowym postoju przestał działać, a po otwarciu maski stwierdzono jego gotowanie i wyciek elektrolitu. Napięcie ładowania mierzone wynosiło 14,4-14,6 V, co jest wartością nominalną dla regulatora napięcia. Pomiar gęstości elektrolitu wykazał niską wartość na wszystkich celach, co wskazuje na jego zużycie i zasiarczenie. Dolanie dużej ilości wody destylowanej (około 0,5-9,5 litra, co budziło wątpliwości) rozcieńczyło elektrolit, obniżając jego gęstość i napięcie akumulatora. Pomimo prawidłowego napięcia ładowania, akumulator jest w złym stanie technicznym, co powoduje jego przegrzewanie i gotowanie. Zalecane jest wykonanie pomiarów napięcia przy wyższych obrotach silnika, a także rozważenie wymiany akumulatora ze względu na zużycie i zasiarczenie płyt. Próby odsiarczania elektrolitu i powolnego ładowania mogą być czasochłonne i nie zawsze skuteczne. Napięcie na wyłączonym silniku poniżej 12,4 V wskazuje na rozładowanie i konieczność wymiany akumulatora. Napięcie ładowania w zakresie 14,4-14,6 V jest prawidłowe i regulator działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA