logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

I znowu alternator? Powyżej 1,5 tys/min nie ładuje.

Shel 24 Lut 2007 15:40 1470 7
  • #1 3611829
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    witam, spotkało mnie ciekawe zaskoczenie, tzn.
    padły mi łożyska w moim starym alternatorze i uszkodził się wirnik - rozpadł się na dwie części :( no ale wymieniłem stary wirnik alternatora (60A) na wirnik z innego 45A-mperowego alternatora i złożyłem wszystko do kupy tzn. stojan z oryginalnego 60A -mperowego alternatora z wirnikiem 45A, no i teoretycznie zadziałało, ale wszystko sprawdziłem na wolnych obrotach silnika, przy maksymalnym obciążeniu prądowym (wszystkie lampy, nawiewy itp. - załączone) woltomierz pokazywał około 13,5V - wiec ok
    ale przejechałem ponad 100km i znowu akumulator rozładowany i doszedłem po czasie, że alternator ładuje poprawnie tylko na wolnych obrotach silnika do 1,5 tyś/min, a powyżej wcale nie ładuje - czy to możliwe??
  • #2 3611862
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    możliwe
    wine może mieć tutaj regulator lub mostek ale trafiłem na taki przypadek i okazało się że poluzowany był przewód od alternatora do aku
  • #3 3611953
    Shel
    Poziom 27  
    hmm, mostek i regulator - ok sprawdzałem na innych, a połączenia jeszcze się nie czepnołem, ale zobacze i napisze
  • #4 3611969
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2162
    A co to za alternator bo jeżeli Bosch to wirnik jest krótszy więc nie wiem jak go poskładałeś.P
  • #5 3612020
    Shel
    Poziom 27  
    heh, jest to dość stary alternator a, że miałem inny podobny wiec skręciłem, a wirniki były tej samej długości
    I znowu alternator? Powyżej 1,5 tys/min nie ładuje.
  • #6 3612110
    kryszt44
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    [quote="Shel"
    ale przejechałem ponad 100km i znowu akumulator rozładowany i doszedłem po czasie, że alternator ładuje poprawnie tylko na wolnych obrotach silnika do 1,5 tyś/min, a powyżej wcale nie ładuje - czy to możliwe??[/quote]
    możliwe jak jest luźny pasek , sprawdzi na dużych obrotach silnika(dodawaj równomiernie gaz)
  • #7 3612963
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wystąpił problem z alternatorem, który ładuje akumulator tylko przy obrotach silnika do 1,5 tys./min, a powyżej tej wartości przestaje ładować. Przyczyną mogło być uszkodzenie wirnika, który został wymieniony na wirnik z innego alternatora o niższej mocy (45A zamiast 60A). Złożono alternator z oryginalnego stojana 60A i wirnika 45A, co teoretycznie działało na wolnych obrotach. Wskazano możliwe przyczyny problemu: poluzowany przewód między alternatorem a akumulatorem, luźny pasek klinowy napędzający alternator, a także różnice w długości i dopasowaniu wirników, szczególnie w alternatorach marki Bosch, gdzie wirnik jest krótszy i może być przemieszczony. Zalecane jest sprawdzenie połączeń elektrycznych, napięcia na wyjściu alternatora przy różnych obrotach, napięcia regulatora i mostka prostowniczego oraz mechanicznej stabilności paska i wirnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA