logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternator CC899. Ładuje tylko na wolnych obrotach.

amz 01 Sie 2007 21:25 4305 5
REKLAMA
  • #1 4137086
    amz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Alternator uległ uszkodzeniu? i nie ładuje, tzn. ładuje tylko na wolnych obrotach -kontrolka "braku ładowania" NIE świeci, ale jak tylko troszkę depnę na pedał gazu, to zaczyna świecić -akumulator mi padł podczas jazdy na światłach... Odpiąłem akumulator przy uruchomionym silniku na wolnych obrotach i chodził normalnie, po czym troszkę przygazowałem i silnik zgasł. W trakcie zwiększania obrotów, napięcie na klemach wzrosło z ok.14V do 15,5V gdzie po przekroczeniu tego progu, momentalnie dochodzi całkowitego jego zaniku i wtedy wszystko gaśnie. Czy to wogóle jest alternator, czy coś innego co rozłącza prąd przy wzroście obrotów? A jeśli to alternator, to co mogło się w nim uszkodzić? Jutro bym go rozbierał... Dziękuję za odp. i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4137223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4141170
    sebol_jazda
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Witam
    Może mi kolega wytłumaczyć o co chodzi z izolacja pod pierścieniami??
    Radził bym sprawdzić mostek diod i regulator napięcia. z doświadczenia znam ze siadają często diody wraz z regulatorem. Jedno psuje drugie.
  • REKLAMA
  • #4 4141230
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    A ja proponuję napisać do kolegi moderatora Błażeja, jest fachowcem w przypadkach odłączania akumulatora przy odpalonym silniku, na pewno ci wytłumaczy.
  • REKLAMA
  • #5 4141292
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4194097
    amz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dziękuje userowi Elektrit za naprowadzenie. Przyczyną tego uszkodzenia było zwarcie przewodu wyjściowego z pierścienia górnego do dolnego poprzez siłę odśrodkową w miarę narastania obrotów (czytałem to w innym jego poście). Więc właśnie przy wolnych obrotach nie było tej siły, by drucik się bardziej odsuwał i powodował zwarcie, przy czym alternator był rzekomo "dobry". Pozdrawiam!
REKLAMA