TAK ponieważ u mnie w lodówce turystycznej która jest zbudowana w oparciu o muduł Peltiera od strony środkowej na radiatorze potrafi zebrać się lód , ale jest to zależne jak dobrze odprowadzisz ciepło z drugiej strony modułu.
Mysle, ze sie da osiagnac tak niska temperature. Ja osobiscie robilem chlodzenie na 60W peltierze i uzyskiwalem -3st. Wiecej nie probowalem bo nie mialem takiej potrzeby. Chlodzona byla plytka Cu o wumiarach 60x80x10mm z poteznym radiatorem i wiatraczkiem fi 80. Prad elementu ok 5A. Przy tak niskich temperaturach uwazac nalezy na szok termiczny i skraplajaca sie wode. Jak sie dostanie pomiedzy mostki d... blada element ulega uszkodzeniu. Uklad nie byl wymyslny. Zasilacz ze stabilizacja pradowa 5A regulator temperatury 2 stanowy.
Widziałem klimę na peltierze, ale samochodową.
Pamiętaj, że przy schładzaniu poniżej ok. 10-12 stopni następuje silna kondensacja pary wodnej.
A tak a propos dyskusji - sa konstruowane uklady na peltierach, w których osiąga się -40 stopni (chłodzone wodą, niewielkie objętościowo)
Tomek
Ja uzywam takiego ukladu do chlodzenia fotopowielacza. Obietość: pare litrów, kilka elementów peltiera chlodzonych woda z kranu, temp -35 st. C. Kondęsacji pary wodnej mozna uniknąć po przes przedmuch azotem, lub w ogóle zamiane powietrza na azot. W mieszkaniu nie polecam.
Moduły Peltiera mogą osiągać temperatury ujemne, nawet poniżej -15°C, pod warunkiem efektywnego odprowadzenia ciepła z ich strony gorącej. Przykłady zastosowań obejmują lodówki turystyczne, gdzie na radiatorze po stronie zimnej może tworzyć się lód. W praktyce przy chłodzeniu 60W elementem Peltiera uzyskiwano temperatury około -3°C na miedzianej płytce chłodzonej wentylatorem i dużym radiatorem. W bardziej zaawansowanych układach chłodzonych wodą, z kilkoma modułami Peltiera, osiągano nawet -35°C, stosując dodatkowo izolację i eliminację wilgoci przez azot, aby uniknąć kondensacji pary wodnej. Różnica temperatur między stroną gorącą a zimną może wynosić około 60°C. Próby wykorzystania Peltiera do klimatyzacji pomieszczeń wymagają dużej liczby modułów ze względu na ograniczoną moc chłodzenia pojedynczego elementu. Kondensacja wilgoci jest istotnym problemem przy niskich temperaturach i wymaga odpowiedniej izolacji lub wymiany powietrza na azot. Propozycje konstrukcyjne obejmują montaż strony chłodnej modułu do dołu z rynną odprowadzającą skropliny, co może ograniczyć ryzyko uszkodzeń przez wilgoć. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.