logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontakt z osobami, które uruchomiły auto klimę z Nowego Elektronika

tomekzen 25 Sie 2002 21:46 101488 220
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy ktoś uruchomił samochodową klimatyzację z projektu Nowego Elektronika i jak sprawdza się ona w praktyce?

W praktyce ten układ okazał się zbyt słaby do auta: jeden z użytkowników zbudował zestaw na 3 ogniwach Peltiera, w domu uzyskał około -17°C na obiegu wodnym, ale po montażu w samochodzie woda zaczęła się grzać i efekt był mizerny, więc sam uznał projekt za stratę pieniędzy i pracy [#809913] Inni uczestnicy wątku potwierdzali, że problemem nie jest samo „działanie” ogniwa, tylko odebranie ciepła z gorącej strony; bez bardzo wydajnego chłodzenia cały układ szybko traci skuteczność [#188019] [#221897] Z obliczeń i doświadczeń wyszło też, że do realnego komfortu w kabinie potrzeba raczej kilku kW mocy chłodniczej, podczas gdy pojedyncze moduły 70–110 W dają co najwyżej niewielki spadek temperatury nawiewu [#1534007] [#1737415] W związku z tym forumowicze doszli do wniosku, że rozwiązanie na Peltierach nadaje się najwyżej do lodówki turystycznej albo chłodzenia piwa, a nie do pełnoprawnej klimatyzacji samochodowej [#1604702] [#804009]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 34908
    tomekzen
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Szukam kontaktu z osobami, które uruchomiły auto klimę z Nowego elektronika.
    Wiadomość zenkud(_at_)o2.pl
  • #2 34916
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    czy mógł bym prosić o podesłanie artykułu - interesujący tytuł

Pozdrawim
  • #3 34920
    tomekzen
    Poziom 14  
    Artykuł jest w nowym elektroniku nr 3 2002
    Jest to klima na układach peletiera.
    Przesyłają gotowy układ do złożenia.
    Problem tkwi w układzie mechanicznym:
    radiatory, oddawanie ciepla i zimna (radiator 30 cm2) itp.
    Szukam kogoś kto to uruchomił i to działa u Niego
  • #4 34923
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    PRZYŁANCZAM SIE DO PROSBY CZY MOZESZ PRZESŁAC SCHEMAT
  • #5 34924
    tomekzen
    Poziom 14  
    postaram sie zeskanowac i przyslac
    ciesze sie zainteresowaniem.
    pozdrawiam i dobranoc
    tomek
  • #6 35258
    tomekzen
    Poziom 14  
    WIDZE ZE NIKT TEGO TEMATU NIE ROZPRACOWYWAL
    MYSLE ZE W DOBIE UPALOW PANUJACYCH U NAS MA TO SENS
    CHETNIE NAWIARZE WSPULPRACE Z OSOBAMI Z TERENU GDYNI (I NIE TYLKO) W TYM TEMACIE
    SCHEMAT PODESLE JUTRO (PROBLEM ZE SKANOWANIEM)
  • #7 35470
    Barnej
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    To bardzo interesujący temat! Chętnie bym spróbował coś takiego zmajstrować i podzielić się dośwadczeniami. Proszę o więcej informacji, może gdzieś w sieci można znaleźć takie schematy?
  • #8 35508
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    tez chetnie zerknal bym na schemat
  • #9 35573
    LUCOM
    Ocena: 74
    A czy próbował ktoś z grupowiczów przerobić klimę ręczną na automat ?

Pomyślałem sobie o czymś takim prostym , aby w autku (wewnątrz) założyć czujnik temperatury który w momencie wzrostu jej do danej wielkości włącza klimę, a w momencie spadku poniżej zadanej temperatury ją wyłącza.

Zainstalowałem sobie termometr elektroniczny na wyjściu nawiewu z klimy i po 30 minutach jazdy temp. na wyjściu spadła do 16 stopni C, (podobno po długiej jeździe powinna mieć 8 stopni C - jak dobre piwo.)

Na zewnątrz było 31 stopni, wrażenie jest niesamowite przy wychodzeniu z auta :D
  • #10 35576
    LUCOM
    Jeszcze coś sobie przypomniałem, a minowicie w niemczech można kupić w Markecie lub na flomarku lodówki samochodowe podłączane pod zapalniczkę.
    Po prostu jej nie zamykać w samochodzie - też pomaga, kiedyś sprawdziłem. :lol:

Aha ...koszt nowej to 77DM...
    Używaną można było wyrwać za 20DM.

No teraz to już w EURO....pewnie wyjdzie trochę drożej...
    Niemcom się daje we znaki nowa waluta...
  • #11 35800
    Barnej
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Z tą lodówką, to nie jest tak do końca jak mówi mój przedówca. Wszem wiadomo, że lodówka z jednej strony chłodzi a z drugiej przeciwnie - grzeje. Więc taka otwarta lodówka w aucie porostu ile schłodzi tyle samo ogrzeje. Sposobem byłoby wystawienie radiatora oddającego ciepło na zewnątrz pojazdu - wtedy to ma sens!

Pozdrawiam
  • #12 35823
    Autorol
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Tak jest, lodówki jak i ogniwa Peltiera to pompy ciepla, tyle ze peltier to pompa elektroniczna-ciekawe jak ktoś tego nie widział to taka płytka która po podłączeniu napęcia ciepło z jednej strony przenosi na strone drugą przez co strona pierwsza robi się zimna, miałem to kiedyś w łapach nadziwić się niemogłem jak to działa, ponoć ruskie na targu to sprzedawali 8O za pare złotyach, swoją drogą ciekawe jaka by z tego była klima i za jaki koszt? 0X
  • #13 35826
    wiesiek26
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Panowie

Podeślijcie mi proszę ten artykuł,bo mnie to też interesuje

a może przy okazji ktoś mi powie ile by mnie wyniosły części do wykonania tego układu (orientacyjnie_

Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #15 35843
    LUCOM
    Oczywiście macie rację, ale można odwrócić denko z ogniwem Peltiera i do wnętrza lodówki-pojemnika doprowadzić powietrze z zewnątrz, za 20 DM można się pobawić...inwencja jest dowolna, podsunąłem tylko pomysł.

Uwaga dodatkowa to taka, że lodówka pobiera ok 3A.... :lol:

Aha, podobno w Polsce można kupic coś podobnego za 40PLN.
  • #16 36723
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Wszyscy się rozpisuję o zaletach klimy gdy chłodzi. Zwracam uwagę, że zbliża się zima. Wtedy wszyscy będą się podgrzewać. Peltiera można wykorzystać również w tym celu ( wystarczy odwrócić biegunowość zasilania ).
    Co do tajemnicy uładu to nie widzę problemu: podłącza się zasilanie, a jak ktoś chce jakiś automat do regulacji, to wystarczy zwykły układ progowy zadający temperaturę i histerezę ( plus do tego przełącznik chłodzenie-grzanie ). Dużo większy jest problem jak zamontować Peltiera, żeby odprowadzić ciepło na zewnątrz ( w przypadku chłodzenia ). Ale ten problem trzeba rozwiązać indywidualnie do możliwiści montażowych w danym samochodzie.
  • #17 37352
    wojtek
    Poziom 11  
    jeśli można to też bym prosił schemat tego ukłdziku.
    Wojtek.
  • #18 37693
    tomekzen
    Poziom 14  
    koszt auto klimy wynosi okolo 170zl jest to koszt sterowania
    + dwa moduly pelpiera mozna go dostac wysylkowo z "NOWEGO ELEKTRONIKA" ARTYKULU NIE MOGE ZESKANOWAC (BRAK SKANERA)
    postaram sie to jednak zrobic
    problem nie jest w wykonaniu elektroniki lecz w ukladzie mechanicznym
    moduly trzeda umiescic w kanale gdzie sa umieszczone radiatory do odprowadzania ciepla okolo 30cm 2 i do odprowadzania zimna od procesoru pentium
    czesc
  • #19 38321
    chrys66
    Poziom 1  
    Bardzo mnie zaintrygowal ten artykol gdzie w wawie znajde jeszcze tego elektronika ? Zeby o tym poczytac
    Dzieki za pomoc
  • #20 38867
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    niech ktos podesle schemat to moze wtedy wszyscy nad tym pomyslimy
  • #21 39226
    obli
    Poziom 11  
    Witam.
    Ja mam trochę wątpliwości.
    Czy wydajność takich ogniw jest faktycznie taka duża by ochłodzić wnętrze samochodu? Ile ich trzeba i za ile?
    Dlaczego firmy samochodowe nie montują takich klimatyzacji skoro to takie proste rozwiązanie? ( a może montuja tylko nie wiem )
    A może koszt tradycyjnej klimy jest mniejszy?

Faktem jest, nie czytałem artykułu i może się mylę, sam zresztą kiedyś, jak nie miałem klimy w aucie chciałem coś takiego wykombinować ale to były tylko przemyślenia.

Jeśli można prosić o skan tego artykułu. :)
    obli(_at_)poczta.onet.pl

Pozdrawiam
  • #22 39249
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    Moze ktos bedzie nareszcie tak łaskawy zeskanuje ten artykuł i zuci go na forum
  • #23 39262
    uaz
    Ocena: 47
    Klima konwencjonalna to od 4000 tys. w warsztacie. W grę może jeszcze wchodzić przekładka podzespołów z innego auta - wtedy tylko to co damy za części ( ok. 1000 ) na szroci + czynnik. Czy ktoś wie coś o dostępności R12 ?
  • #24 41243
    obli
    Poziom 11  
    Zastanawia mnie, bo nie wiem, jaką moc ma klima tradycyjna w samochodzie. Moduły jakie można dostać w Semiconie mają moc max 53W pewnie przy 15V. Taki moduł kosztuje 75+Vat. Ile by takich trzeba by klima była wydajna? Oczywiście zakładam, że odprowadzenie ciepła na zewnątrz i chłodzenie wewnątrz są zrobione na wydajnych radiatorach i wentylatorach. Na pewno łatwiej wykonać taką klimatyzację w warunkach "garażowych" niż zamontować sprężarkę. Może to dobry patent?
  • #25 42830
    tomekzen
    Poziom 14  
    uaz napisał:
    czy mógł bym prosić o podesłanie artykułu - interesujący tytuł

Pozdrawim
    Załączniki:
    • klima1.jpg (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 42929
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 490
    Luuudzie... dajcie sobie spokoj z "klimą" na peltierze.
    Ta zabawka nadaje się do chłodzenia szklanki wody a nie nagrzanego powietrza we wnętrzu samochodu o objętości parę m3.
    Na to potrzeba parę kW energii a nie marne 150W z peltiera :)
  • #27 42932
    Emylus
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    150W to ma agregat lodówki, parę kW to raczej za dużo na klime po przy silniku 1,6 to bym odczuł moment włączania klimy.
  • #28 42995
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 490
    Upraszczam poniżej troche, żeby nie wnikac za głeboko w te sprawy :) (Zainteresowani niech znajdą sobie info o zasadzie działania lodówek sprężarkowych).
    Te 150W jest zuzywane na transport energii z jednego zrodła do drugiego. W zależnosci od rożnic temperatur możemy osiągnąć "sprawność" do 4x, czyli 150W pobrane przez sprężarkę może dać nam około 500W "zimna" co dla izolowanej lodówki jest wystarczające w zupełności.
    W przypadku samochodu sprężarka zabiera jakies 1kW-4kW, co moze dac 3-10kW "zimna".
    Co do odczuwania momentu włączania klimy to zeleży od samochodu, silnika, mocy sprężarki, sterowania itd.
    W Astrze Classic, silnik 1.6 75KM czuc włączanie i to wyraźnie :)

Teraz porównująć peltiera ze sprawnościa ~50%, to daleko mu do układów sprężarkowych i nic tego nie przeskoczy. Ma za to zaletę: brak części mechanicznych ale to już dykusja na inny temat.
  • #29 79425
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    luknijcie na to : http://www.cyfronika.com.pl/kityNE/ne0185-k.htm
    Napisali, że w skład zestawu wchodzą moduły. Jak to rozumieć ? Tak jak napisali, czy jakiś przekręt się tutaj kryje ? Bo jeśli tak to cena byłaby gicio. Napisałem do nich ale coś cicho siedzą. Zobaczymy.
    A swoją drogą to odpalił to wreszcie ktoś.
    Mój znajomy klient będzie jechał niedługo do gościa z Elbląga oblukać. On podobno sobie to wstawił i jest zadowolony. Mówił tylko coś , że trzeba pokombinować z odprowadzeniem wody, która się skrapla po wyłączeniu ustrojstwa.
    A ten schemat to jakby nie do końca cały, ma ktoś dalsze strony opisu ?
    Jak coś będę wiedział to dam znać.

P.S.
    Ja tam raczej optymistycznie zapatruję się na sprawę. Wiadomo, że wielkiej wydajności to nie będzie miało, ale jak ktoś leci w trasę to myślę, że po jakimś czasie autko faktycznie się wychłodzi troszkę. Co myślicie ?
  • #30 83155
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    No ja nie wiem czy takie moduly Peltiera dadza sobie rade. Najwieksze jakie widzialem to 52W sztuka w cenie dosc sporej.
    A ciepelko "wpadajace" do samochodu w sloneczny dzien jest na pewno duzo wieksze. Przyjmuje sie, ze na metr kwadratowy powierzchni ziemi pada jakies 1.5kW. Wystarczy wziac same szyby i przyjac, ze odbijaja powiedzmy polowe 50% mocy. Zalozmy, ze slonce jest dokladnie pionowo nad samochodem. Rzut samej przedniej szyby na ta plaszczyzne ma na pewno wiecej niz 1 metr kwadrat. Do tego jeszcze tylnia szyba (w niektorych autach wieksza niz przednia), no i w koncu przez dach tez jakies cieplo doplywa do wnetrza auta. Powiedzmy, ze daje to tylko 1kW. To by dalo ponad 20 ogniw Peltiera (bo te 52W to moc elektryczna, a sprawnosc chyba nie jest za wysoka).
    Podejrzewam, ze zeby to zasilic to trza by zamontowac dodatkowy alternator i poprowadzic kable slusznej grubosci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy próby uruchomienia samochodowej klimatyzacji opartej na modułach Peltiera, opisanej w artykule z "Nowego Elektronika" nr 3/2002. Układ składa się z dwóch modułów Peltiera, sterowania elektronicznego oraz systemu mechanicznego z radiatorami do odprowadzania ciepła i chłodzenia powietrza nawiewanego do kabiny. Głównym problemem jest skuteczne odprowadzenie ciepła ze strony gorącej ogniw oraz zapewnienie odpowiedniej wydajności chłodzenia, co wymaga dużych radiatorów, wentylatorów i często chłodzenia cieczą z pompą. Wiele osób podkreśla, że moc pojedynczych modułów (około 50-90 W) jest niewystarczająca do efektywnego schłodzenia wnętrza samochodu, zwłaszcza przy dużym nasłonecznieniu i wymianie powietrza. Dyskutowano także o alternatywach, takich jak klimatyzacje sprężarkowe 12V, lodówki samochodowe, układy z obiegiem wodnym oraz wykorzystanie nagrzewnic samochodowych jako chłodnic. Wskazano na konieczność stosowania sterowania PWM dla zwiększenia trwałości modułów Peltiera oraz na możliwość odwrócenia polaryzacji w celu uzyskania funkcji grzania. Kilku użytkowników podjęło próby montażu i testów, jednak efekty były ograniczone, często z powodu niewystarczającego chłodzenia strony gorącej i zbyt małej mocy chłodniczej. Wątpliwości budzi także zapotrzebowanie prądowe i obciążenie instalacji elektrycznej samochodu. Podsumowując, układ z modułami Peltiera może zapewnić jedynie niewielkie obniżenie temperatury powietrza nawiewanego, nie zastępując tradycyjnej klimatyzacji sprężarkowej, ale może być użyteczny jako prosty nawiew chłodniejszego powietrza. W dyskusji pojawiły się także propozycje i linki do sklepów z modułami Peltiera oraz przykłady konstrukcji z radiatorami i obiegiem wodnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA