logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piszczenie przesteru. W jaki sposób mogę usunąć piszczenie?

mcbury 25 Lut 2007 17:50 1861 3
REKLAMA
  • #1 3616734
    mcbury
    Poziom 11  
    Witam

Po złożeniu pewnego efektu (sans amp gt2) mam pewien problem. Mianowicie efekt ten mi piszczy na prawie wszystkich połozeniach przełączinka trójpozycyjnego... są może dwa trzy pozycje, na których efekt nie piszczy. Wykluczam winę:

Kabla, Pieca, Gitary, Zasilacza...

co mogę zrobic aby "wyłaczyć" to piszczenie...
    prosze o pomoc
    w załacznikach jest podane nagranie z piszczeniem tego efektu, brak uziemienia w efekcie wszystko jest prawidłowo zrobione

Schemat: http://diyers.foroportal.us/viewtopic.php?t=61&highlight=

pozdrawiam
    Załączniki:
    • REC001.ZIP (98.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3618204
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Wygląda a raczej słychać że układ się wzbudza.W którym stopniu,niewiadomo.Można wziąć kondensator ok.470pF - 1nF i zwierać sygnał do masy w kolejnych stopniach.Jak wszędzie pisk będzie znikał to wziąć mniejszy kondensator.W namierzonym miejscu sprawdzić kondensatory w ujemnych sprzężeniach zwrotnych (z wyjść wzm.na wejście-).Ew. ekranować stopnie od siebie cienką blachą podłączoną do masy.
  • REKLAMA
  • #3 3619351
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    tak jak prawi poprzednik,układ ma parę stopni wzmocnienia.Ja budowałem układ ,że potencjometry były bezpośrenio na płytce.Proponuję przewody do potrencjometrów ekranowane,powinno pomóc.
  • #4 3619709
    Cameel
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    sprawdz polaczenia, czy sa dobrze zrobione. podobne piszczenie jest w efektach, jak zle podepniesz kable. jesli gitare podepniesz do output w efekcie a piec do input.
REKLAMA