logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu skutecznego regulatora obrotów silnika posuwu 24V do migomatu

tomek625 27 Lut 2007 11:59 4300 8
REKLAMA
  • #1 3623172
    tomek625
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    Szukam dobrego schematu regulatora posuwu do migomatu. Wszelkie propozycję mile widziane. Przeglądałem tematy i nic konkretnego nie znalazłem. Jeśli jest schemat regulatora to w dalszej części tematu widać że się nie sprawdził. Dobry regulator jest to bardzo ważna sprawa w migomacie. Chciałbym abyśmy na końcu wypowiedzieli się który jest najlepszy i dlaczego, aby dalej nie błądzić po tematach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3623649
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    w zalaczniku opis kitu - regulatora DC, uzywam go regulacji obrotow przy roznych maszynach i roznych silnikach DC, chodzi bezawaryjnie, ja kupuje gotowe kity ale mozna wykonac samemu wg.schematu
    Załączniki:
    • dc motor controller.pdf (176.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3627182
    tomek625
    Poziom 14  
    Jaką to ma ociążalność (ile amper), oraz gdzie mogę kupić i jaka cena?
  • Pomocny post
    #4 3631001
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    dokumentacja podaje max 7,5A , sprawdzone do 4,5A w moich ukladach, wyzej nie sprawdzalem, ale mosfet jest na 16A max wiec te 7,5 powinno byc prawda, link do strony gdzie ja kupuje:
    http://www.quasarelectronics.co.uk/3067.htm
  • Pomocny post
    #5 3636236
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Taki regulator jest dobry,tylko jak drut w rękawie ma większy opór to zwalnia się posuw.Jest taki kit w którym reguluje się prędkość obrotów silnika a poza tym układ stabilizuje obroty nieważne jaki ma opór.Nie pamiętam numeru kitu.
  • REKLAMA
  • #6 3640051
    tomek625
    Poziom 14  
    Do:daduszeryf

Postaraj się odszukać link do tego regulatora o którym piszesz
  • #8 3683328
    tomek625
    Poziom 14  
    Baqrdzo podoba mi się elektronika i chciałbym samemu rysować może z czasem projektować schematy elektroniczne. Czy są jakieś specjalne programy do rysowania schematów. W jakich sami rysujecie i co polecacie
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest skuteczny schemat regulatora obrotów silnika DC 24V do migomatu, który zapewni stabilną i niezawodną regulację prędkości posuwu. W dyskusji zaproponowano gotowy kit regulatora DC, który sprawdza się w różnych maszynach i silnikach DC, działając bezawaryjnie. Dokumentacja tego regulatora podaje maksymalny prąd obciążenia do 7,5A, z praktycznym potwierdzeniem działania do 4,5A, a zastosowany MOSFET ma dopuszczalny prąd do 16A. Wskazano również, że niektóre regulatory stabilizują obroty niezależnie od zmiennego oporu drutu w rękawie, co jest istotne dla utrzymania stałej prędkości posuwu. Podano link do strony z możliwością zakupu omawianego kitu. Dodatkowo zasugerowano przeglądanie innych wątków na forum elektroda.pl, gdzie można znaleźć dodatkowe schematy i dyskusje na temat regulatorów obrotów. Poruszono także temat programów do rysowania schematów elektronicznych, co może być pomocne przy samodzielnym projektowaniu regulatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA