Mam nie lada rebusa. Po załadowaniu nowego toneru i włączeniu kopiarki miga wskaźnik braku toneru, potem chwile miesza i wskaźnik toneru zapala się na stałe. Toner na pewno jest dozowany bo jest go w środku dosłownie pełno, poza tym sprawdzałem w kodzie chyba 63, sprzęgło działa. Czujnik ID pod bębnem chyba też działa bo napięcie w punkcie 106 na płycie głównej w okolicach 0 dla bębna pokrytego tonerem i ok. 2,7 - 3 V dla bębna czystego. Poza tym dziwny objaw bęben po starcie maszyny cały jest pokryty tonerem, nawet jak wyjmę elektrode ładującą i transferową. Nie mam pojęcia dlaczego pokrywa się tonerem, a listwa czyszcząca na pewno zbiera z niego toner bo widziałem to na własne oczy.
Już zaczynam podejrzewać płytę główną ale nie mam drugiej maszyny w serwisie żeby podmienić. Nie działam dużo w dziedzinie Ricoha dlatego proszę o garść podpowiedzi od jakiegoś ricohowego speca.
Już zaczynam podejrzewać płytę główną ale nie mam drugiej maszyny w serwisie żeby podmienić. Nie działam dużo w dziedzinie Ricoha dlatego proszę o garść podpowiedzi od jakiegoś ricohowego speca.