logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duży rebus Gestetner 6215 (Ricoh 4215) nie widzi toneru.

Goshky 23 Wrz 2003 17:25 2484 9
REKLAMA
  • #1 336146
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Mam nie lada rebusa. Po załadowaniu nowego toneru i włączeniu kopiarki miga wskaźnik braku toneru, potem chwile miesza i wskaźnik toneru zapala się na stałe. Toner na pewno jest dozowany bo jest go w środku dosłownie pełno, poza tym sprawdzałem w kodzie chyba 63, sprzęgło działa. Czujnik ID pod bębnem chyba też działa bo napięcie w punkcie 106 na płycie głównej w okolicach 0 dla bębna pokrytego tonerem i ok. 2,7 - 3 V dla bębna czystego. Poza tym dziwny objaw bęben po starcie maszyny cały jest pokryty tonerem, nawet jak wyjmę elektrode ładującą i transferową. Nie mam pojęcia dlaczego pokrywa się tonerem, a listwa czyszcząca na pewno zbiera z niego toner bo widziałem to na własne oczy.
    Już zaczynam podejrzewać płytę główną ale nie mam drugiej maszyny w serwisie żeby podmienić. Nie działam dużo w dziedzinie Ricoha dlatego proszę o garść podpowiedzi od jakiegoś ricohowego speca.
  • REKLAMA
  • #2 336441
    Krzycho
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    A nie jest tam tego toneru o wiele wiele za dużo ? Sprawdź czy wywoływaczka nie sypie tonerem jak kręcisz wywoływaczką. Sprawdź napięcie biasu i mase bębna. A jeśli to nic nie pomoże to zostanie tylko reset. Uszkodzenie płyty gł. raczej bym wykluczył prędzej coś na HV.
    Pozdrawiam
  • #3 336787
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    Z tego co sie orientuje w Ricohu ,to musialbys posprawdzac wartosci pradow ladowamia itd...Uszkodzenie plyty to raczej wykluczone.Naprawiam kopiarki od paru lat (niestety juz nie codziennie),ale zadnej plyty nie mialem uszkodzonej.
  • REKLAMA
  • #4 337424
    Goshky
    Poziom 20  
    Awięc jest tak. Sprawdziłem umasienie bębna i wychodzi jakieś 400- 1000 ohm. Pracuje wiele lat w Sharpie i w tych kopiarkach zawsze wychodziło mi ok. 0. Ale z tego co się zdążyłem zorientować to ten Gestetner ma bęben zmasowany przez łożysko do ramy bębna i dalej do kopiarki. Co do odpowiedzi Krzycha to napięć jeszcze nie sprawdziłem a wywopływaczka jest napakowana tonerem tak że po kilku próbach uruchomienia jest między wałkiem magnetycznym a bębnem kupka toneru. Najbardziej zdumiewa mnie fakt, że nawet bez żadnej elektrody bęben pokrywa się całkowicie tonerem ? Co wy na to?
  • REKLAMA
  • #5 337432
    Goshky
    Poziom 20  
    A jeszcze jedno Krzycho. Pisałeś coś o resecie. W czym rzecz i jek to sie robi i czy są jakieś skutki uboczne?
  • REKLAMA
  • #7 338983
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    zrób reset, wyjałow ją z tonera, on eczasami tak robią, jak się zawieszą to nie widzą, że jest toner i sypią go do oporu, w poniedziałek , jedną taką miałem na to samo. przy wyjaławianiu, wyciągnij tubę z tonerem, niech sopbie więcej nie dogadza.
    99 Clear All Memory Clears all the correction data for copy
    process control and software counters, and
    returns all modes and adjustments to the
    default settings.
    0: No
    1: Yes
    Normally, this SP mode should not be
    performed.
    DPS101-3 and 4 on the main board must be
    on to perform this SP mode.
    To clear, press "1" then the " R " key. See
    section 2.1.2, "Memory Reset Procedures"
    for details.
  • #8 338985
    martinkrys
    acha, jeśli zdecydujesz się na wyjaławianie (otwarta pokrywa oryginału i czarne kopie, to oczywiścieco 20m kopii, będziesz musiał wyjąć bebechy i odkurzyć, w SP55 możesz sprawdzić odczyt z ID sensora, jeśli zacznie dochodzić do 0.03-0,05 to znaczy, że sie poprawia, oczywiście możesz uniknąć babraniny i po resecie, wymienic developer
  • #9 339643
    mm200
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam troche się na tym znam więc napewno pomorze wyjalowienie developera czarne kopie tylko pamiętaj otym że na początek tam gdzie zaczyna skaner czytać należy polożyć białą kartke chodzi oto aby w piecu nie zabrudzić za bardzo palców no i oczywiście zacznie się zacinać sprawdż napięcia ADS 2,5 v kod 56 i ID sensor 4,0 v kod 54
  • #10 339906
    martinkrys
    oczywiście biała kartka na dużą krawędź wybielającą

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Gestetner 6215 (Ricoh 4215), która po załadowaniu nowego tonera sygnalizuje brak tonera mimo jego obecności. Toner jest dozowany, sprzęgło działa, a czujnik ID bębna wykazuje prawidłowe napięcia (około 0 V przy bębnie pokrytym tonerem i 2,7–3 V przy czystym bębnie). Jednak bęben pokrywa się całkowicie tonerem nawet po wyjęciu elektrod ładującej i transferowej, a listwa czyszcząca zbiera toner. Podejrzewa się problem z nadmiernym nanoszeniem tonera przez wywoływaczkę, możliwe nieprawidłowe napięcia biasu i masy bębna, a także potencjalne zawieszenie systemu rozpoznawania tonera wymagające resetu pamięci maszyny. Zalecane jest sprawdzenie prądów ładowania, napięć ADS (około 2,5 V) i ID sensora (około 4,0 V), wyjałowienie developera (usunięcie nadmiaru tonera), wykonanie resetu pamięci (tryb 99 Clear All Memory) oraz kontrola stanu listwy w wywoływaczu. Reset przywraca domyślne ustawienia i usuwa korekty procesu kopiowania, co może rozwiązać problem z błędnym wykrywaniem tonera. Wskazane jest także monitorowanie odczytów ID sensora podczas pracy po wyjałowieniu developera, aby ocenić poprawę. Uszkodzenie płyty głównej jest mało prawdopodobne, a problem najczęściej wynika z elementów wysokiego napięcia lub mechanizmu dozowania tonera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA