logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX L&C 235 po naprawie nie uruchamia płyty głównej - co sprawdzić?

draakul 18 Sie 2002 13:06 2973 17
REKLAMA
  • #1 32834
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Posiadam zasilacz ATX L&C 235 po naprawie.

Po podłączeniu do płyty głównej nie startuje - testowałem na 2 płytach - moim BX-ie i innym Abicie i815 i nic - nie włącza się.

Po zwarciu kabelków we wtyczce zasilacza startuje (zielony+czarny).

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 32961
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Sprawdź po podłaczeniu do płyty napięcie +5V st by,jeżeli bedzie zaniskie to płyta nieruszy.
  • REKLAMA
  • #3 34230
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    witaj
    często posiadałem zasilacze z takim problemem.Kolego który je naprawia zwrócił uwagę na :
    zniżone ,zawyżone lub brak napięcia 3,3v;
    wydęty kondzior na linii 3,3v w zasilaczu
    pozdrawiam
  • #4 34238
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Dodam coś od siebie.
    Podłącz następujący układ.
    Zarówkę 12V 50 W pod napięcie 12V
    Żarówkę 12V 100W pod napięcie 5V
    Żarówkę 12V 100W pod napięsie 3.3V
    Pomierz napięcia pod obciążeniem także -5V i -12V
    Jest to standardowy sposób na testowanie zasilacza.
  • REKLAMA
  • #5 34323
    grzechhh
    Poziom 16  
    Witam

Naprawiałem już kilkanaście zasilaczy ATX/AT i do jednych z najgorszych zaliczają się oznaczone L&C. Możecie wieżyć albo nie ale widziałem kilka kompów po awarii takiego, uszkodzone podzespoły: zasilacz oczywiście, płyta główna - najczęściej, nieraz procek, pamięci, dysk obowiązkowo. Nie ma sensu naprawiać tych badziewnych zasilaczy bo i tak długo nie pochodzą a mogą jeszcze wyżądzić spore straty, DOBRY MARKOWY ZASILACZ TO PODSTAWA. Nieraz dobry zasilacz 230W sprawuje się lepiej niż popularne 300W!!!!!!!
  • #6 35376
    mały
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    grzechhh masz 100% rację. ostatnio zasilacz L&C spalił kumplowi kompa 2 razy :) pierwszy raz po jego wybryku poszła w niepamięć płyta, proc i dysk twardy, zasialcz ocalał, więc nikt go nie podejrzewał, wszystko poszło na przepięcie w sieci. po kupnie nowych części i pożyczeniu dysku :) zasilacz pochodzil tydzień i odwalił konkretnie kitę, dym, ogień :) i wszystko znów spalone. w związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych elektroników, czy są zasialcze i ew. jakiej firmy z tych w rozsądnych cenach, które podczas awarii nie niszczą całego kompa? chciałby zmienić swój zasilacz, bo jest tak tandetny, że jak go otworzyłem, to się przestraszyłem, że coś takigo mogło dostać certyfikat B. nawet nie wiem jakiej jest firmy, bo na nim jest tylko naklejka megabyte'a, ale to tylko dystrybutor.
  • #7 35977
    grzechhh
    Poziom 16  
    Według mnie z tego co miałem w rękach to the best sa zasilacze firmy ENLIGHT CORPORATION (robi też obudowy), posiadam model o mocy 230W i na athlonie 1700@2100 chodzi bez problemu, zasilacz ten ma bardzo rozbudowany system zabezpieczeń przykładowo awaria wentylatora w zasilaczu albo jego brak spowoduje ze nie uruchomi sie komp. Ogólnie jakość zasilacza można określić zaglądając przez kratki. Jeżeli ma filtry sieciowe, duże radiatory, pożądne dławiki, kondensatory filtrujące i oczywiście transformator impulsowy nie może być malutki.

SERCEM KOMPUTERA JEST ZASILACZ, A PROCESOR MÓZGIEM!!!
  • REKLAMA
  • #8 36067
    Bestyjek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Zgadzam się co do Enlight'a rewelacyjnie wydajne i rewelacyjnie ciche, a jeśliby polecić troszkę tańszą alternatywę to jak najbardziej Feel'a.
  • #9 36071
    TakiTamJeden
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jeżeli to model który posiada takie "cóś", 8-nóg TPS3510, to leży ten układ na 100%. Przyczyną wszystkich tych awarii jest wadliwa praca przetwornicy pomocniczej. Najczęściej traci pojemność kondensator w okolicy diod zenera.(ujemne napięcie blokujące). Ja zawsze go wymieniam na 47 uF i dodatkowo blokuję zwykłym foliowcem (KFMP) 100nF, zdecydowanie dłużej pracują bezawaryjnie.
  • #10 37526
    Qba_FC
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    powracajac do dpbrych producentow: Antec oraz (juz nie super, ale tez niezle) Codegen mam model 300X1 i sprawuje sie calkiem niezle... Malo mial wyprowadzen jak na 300W wiec musiualem dokupic "zlodziejki" - jak narazie jedyna wada.

pz Qba
  • #11 366061
    idradek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    codegen 300x1 to szajs mam przed sobą takiego splaoonego zjarany scalak 16 nóżek nie wiem jak sie nazywa bo wyjarało w nim dziure a w okół całego scalaka taka brązowa poswiata (przygrzany ostro laminat), w tym zsilaczu oszczędzali na wszystkim. nie ma gniazda od wentylatora - wlutowany na stałe podobnie jak bezpiecznik i jakieś małe kondensatory filtrujące wygląda jak 230W tylko mniej elementów :)
  • #12 366152
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Ja miałem dosyć chińskiego szajsu ,oni robią od kilku lat koszmarny fajans i trafiły mi się na giełdzie jakieś serwerowe zasilacze 250W po 10zł.(nikt nie wiedział do czego to jest).Mają po 2 wentylatory regulowane temperaturą ,regulację kazdego napięcia osobno ,super solidną budowę na laminacie szkłoepoxydowym dwustronnym ,superfiltrowanie wszystkiego co się da i obudowę halfrack co niestety wymagało przeróbki obudowy PC.Ciągnie to Athlona 1700+ przekręconego na 2300+ ,2 dyski ,cedeka ,nagrywarkę ,Gforce-a i dmucha chłodnym powietrzem.Jest firmy Minebea.A to co kosztuje 60zł. to gówno jak by sie nie nazywało ,L&C ,Codegen czy co tam to jednym ch...m podlane.
  • #13 382296
    Muerte
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    [quote="Qba_FC"] Codegen mam model 300X1 i sprawuje sie calkiem niezle... Malo mial wyprowadzen jak na 300W wiec musiualem dokupic "zlodziejki" - jak narazie jedyna wada.

Qba wymień ten zasilacz puki jeszcze masz całego kompa!!!!
  • #14 396572
    vieslaus
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    U mnie też leża 2 codegeny 300, w kazdym wypalona dziura w scalaku i poprzypalany laminat. Jeden z nich posadził twardziela, drugi też trochę narozrabiał, całe szczęście ze nie w moim kompie. Jeśli masz jakąś zbędna kasę to kup chiefteca 360, jeśli nie to raz na jakis czas smaruj wichurę w swoim codegenie i zmieniaj kondensator w przetwornicy.
  • #15 1511604
    ZbyPan
    Poziom 12  
    a ja też mam codegena 300x1, tyle że jak podłącze zielony do białego to tylo wentylator się zaczyna rozpędzać, zatrzymuje się i napięcie spada (bardzo się przy tym grzeją tranzystory i cośpstyka tylko nie wiem co)
  • #16 1511958
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Może by tak podłączyć zielony do czarnego. Zaraz poprawi sytuacje. :)
  • #17 1512142
    ZbyPan
    Poziom 12  
    to mi jeszcze powiedz do którego czarnego, bo jest ich tam trochę.
    a tak pozatym zanim go jeszcze wyciągnąłem z obudowy tak samo się zachowywał przy próbie włączenia komputera
  • #18 1512701
    kondziub
    Poziom 21  
    ZbyPan napisał:
    to mi jeszcze powiedz do którego czarnego, bo jest ich tam trochę.
    a tak pozatym zanim go jeszcze wyciągnąłem z obudowy tak samo się zachowywał przy próbie włączenia komputera

Obojetnie do ktoergo czarnego :)
    Zielony+czarny zwarte np. spinaczem i podlaczony zasilacz do pradu kabelkiem i juz mozna wstepnie zdiagnozowac ze jak nie dmucha to nie dziala :)

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz ATX L&C 235 po naprawie nie uruchamia płyt głównych (BX, Abit i815). Po zwarciu zielonego i czarnego przewodu zasilacz startuje, jednak podłączenie do płyty nie powoduje uruchomienia. Zalecane jest sprawdzenie napięcia +5V standby, które musi być odpowiednie, aby płyta mogła się uruchomić. Częstą przyczyną problemów są uszkodzone lub wydęte kondensatory na linii 3,3V oraz wadliwy układ TPS3510 odpowiedzialny za przetwornicę pomocniczą, gdzie kondensator blokujący ujemne napięcie zenera wymaga wymiany na 47 µF z dodatkową filtracją 100 nF. Testowanie zasilacza pod obciążeniem za pomocą żarówek 12V o różnych mocach na liniach 12V, 5V i 3,3V jest standardową metodą diagnostyczną. W dyskusji podkreślono niską jakość zasilaczy L&C, które często uszkadzają inne podzespoły komputera, co skłania do rekomendacji wymiany na markowe zasilacze z rozbudowanymi zabezpieczeniami, takie jak ENLIGHT CORPORATION, Feel, Antec, Codegen czy Chieftec. Modele Codegen 300X1 są krytykowane za awaryjność i słabą jakość wykonania, natomiast zasilacze Minebea z serwerowym chłodzeniem uznawane są za solidne, choć wymagają modyfikacji obudowy. Wskazano również na konieczność poprawnego zwarcia zielonego przewodu z czarnym (masa) do testu zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA