Usterka objawia sie brakiem synchr. poziomej i pionowej , w czasie załaczenie TV z pilota blokowany jest sygn. wizji CVBS lecz po przełaczeniu na AV i ponownym włączeniu programu pokazuje sie obraz lecz bez synch.pionowej i poziomej... Z tego co twierdziklient usterka nastąpiła w czasie wyładowań atmosferycznych..ale przy okazji w/w usterki nastapiła awaria transf. W.N. Z moich poczynań jakie dokonałem była wymiana transf. W.N. oraz podstawienie układów TDA 8305 oraz układów w module MET 2050P(moduł TXT,PIP ukł SDA5231-2, Sda5248 oraz TEA2014) NIe przyniosło to oczekiwanych rezultatów jedynie co mogłem stwierdzić to w momencie podłaczenia na wyjście euro- złącze monitora w momencie przełaczenia na AV uzyskałem poprawny obraz na zewnętrznym monitorze lecz po wyjściu z pracy AV na zewnetrzym monitorze pojawiaja sie zakłócenia synchronizacji tak samo jak na Tv Elemis... prosze o pomoc może ktoś miał podobny objaw i mógłby sie podzielić uwagami... Nosiłem sie z zamiarem wymiany Modułu MET 2050P na modół bez PiP-u ale chce rozwiazać ten problem gdyż za duzo poświęciłem czasu na rozgryzanie tej wydawać by sie mogło nieskomplikowanej usterki..