logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ST-235 ATX - iskrzenie przy zwarciu kabli, brak reakcji na włącznik

Rychuu 01 Mar 2007 19:50 3780 5
REKLAMA
  • #1 3632540
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Dostałem komputer do sprawdzenia (na pokladzie Celeron 1,7GHZ, GeForce 2 32mb, 80GB dysk, DVD, Flop - 235W troche nie malo? Komputer sluzy glownie do pisania, nikt tam nie gra) co jest z nim nie tak bo przedwczoraj przy próbie włączenia komputera nic się nie działo. Bez wahania wykręciłem zasilacz i próbowałem go włączyć na krotko ale nic się nie stało. Szybka decyzja trzeba zobaczyć czy cos przeżyło. Wykręciłem z komputera którego miałem pod ręką zasilacz 250 i komputer ruszył bez problemu wszystko cale ! :-).
    Zasilacz będzie pewno wymieniony na nowy ale ow przydałby mi się ten zasilacz.
    Rozkręciłem i nie widać żadnego śladu spalenia, kondensatory ok.
    To sprawdzę napięcia
    PS_ON ma 3,84V
    Scalak:
    I teraz przy próbie zwarcia kabli (zielony i czarny) słychać wyraźny dźwięk jakby jakieś iskrzenie. A i jeszcze mi mówiono ze komputer jak był podłączony do prądu to zielona dioda na płycie się paliła ale na guzik nie reagował. Tak wiec co to może być? Mam przytrzymać dłużej niż 2 sek i czekać aż cos walnie czy macie jakieś rady?

Zasilacz ST-235 ATX - iskrzenie przy zwarciu kabli, brak reakcji na włącznikZasilacz ST-235 ATX - iskrzenie przy zwarciu kabli, brak reakcji na włącznik

Zasilacz ST-235 ATX - iskrzenie przy zwarciu kabli, brak reakcji na włącznikZasilacz ST-235 ATX - iskrzenie przy zwarciu kabli, brak reakcji na włącznik

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3633114
    Rychuu
    Poziom 21  
    Chodzi o te co sa na radiatorach?
    Jak je sprawdzic?
    Musze je wylutowywac?
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 3633595
    artorrro
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam Ja bym postawił raczej na uszkodzenie któregoś z elektrolitów.
    A radę mam taką. Zasilacz 230W to za mało na ten komp. Więc przyszedł czas na nowy. Min. 350W
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3636401
    Rychuu
    Poziom 21  
    Wylutowałem dwa tranzystory które były na radiatorze przy tych dwóch dużych kondensatorów.( wydawało mi się ze właśnie z jednego z nich wydobywa się ten dźwięk) Oby dwa są takie same SEC E13007F2 i 1 nóżka ma przejście do 2 i 3. Właściwie nie wiem czy można to nazwać przejściem ponieważ na mierniku wyświetla się 600 a buzer nie piszczy. I teraz nie wiem czy sa dobre czy nie?
    Kondensatory no ale według Ciebie to które powinienem wymienić ? Bo na żadnych nie ma śladu uszkodzenia.

Jeszcze tranzystory z drugiego radiatora:
    1.Morocco
    P40NE
    z 1 do 2 nozki 440~
    z 3 do 2 nozki 440~

2. CHINA
    STPR10
    z 3 do 2 nozki 570

3.
    CTB34D
    ->|-|<-
    89 06
    z 2 do 3 nozki jeszcze przejscie
    z 3 do 2 nozki jest przejscie

Ow dzwieki typu zwarcia dobiegaja z jakiegos elemntu miedzy radiatorami.

Aha i jeszcze jedno obciazenie lini 12 i 5 to cd-rom i dwa wiatraki na 12 i jak lacze kable (zielony - czarny) to wszystkie wiatraki rowniez ten od zasilacza proboje ruszyc (troszke ruszy ale nie za mocno bo wraca na ta sama pozycje).
REKLAMA