logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 48 Plus - szumy i brak sygnału, różnice w trybach kanałów

jarucki1 02 Mar 2007 20:54 2536 11
REKLAMA
  • #1 3636389
    jarucki1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    W ostatnich dniach stałem się nabywcą Alana 48 plus.
    Problem pojawił się w momencie podłączenia radia do anteny i zasilania, mianowicie słychać tylko szum (AM i FM) od czasu do czasu słychać innych użytkowników.
    Podczas wciśnięcia nośnej na wyświetlaczu pojawia się skal PWR(jeśli się nie myle) ale nie ma na niej żadnych kresek. Jeśli kogoś już słyszę to na owej skali wskaźnik się rusza.
    Mam też Alana 78 i podłączając go do tej samej anteny słychać wszystko idealnie (antena nie jest zestrojona)
    Zauważyłem również ze zmieniając kanały i przechodząc na następne 40tki zmienia się przy Numerze kanału literka. Po włączeniu radia jest cały czas na litera d
    W Alanie 78 przy numerze kanału mam PL natomiast gdy przejdę w tryb serwisowy i zmienie literę na d nic nie słychać podczas wciskania nośnej skala nie rusza się.
    Dołączam zdjęcia oklic procesora, może to pomoże.
    Co mogę zrobić czy radio jest zepsute czy może nie przestrojone?
    Załączniki:
    • Alan 48 Plus - szumy i brak sygnału, różnice w trybach kanałów 2.JPG (173.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alan 48 Plus - szumy i brak sygnału, różnice w trybach kanałów 1.JPG (171.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3636647
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    Sądząc z opisu to radio zdaje się być prawie sprawne. Jeśli ma rozblokowane pełne 400 kanałów to na wyświetlaczy przy numerze kanału powinna być literka "d" (podstawowa, dozwolona w polsce 40).Przyczyną tego że tylko czasami kogoś słychać i "faluje" wskaźnik są najprawdopodobniej rozstrojone filtry wyjściowe, radio mogło być używane na innej "40"i do niej wyregulowane.żeby mieć pełny pogląd sytuacji należałoby użyć częstościomierza i woltomierza wcz. ew, miernika mocy wyjściowej, zestrojenie na słuch jest bardzo trudne.
  • #3 3636702
    jarucki1
    Poziom 12  
    Czyli radio jest sprawne??

Jeszcze jedno pytanie błąka mi się po głowie mianowicie dlaczego wskaźnik nie reaguje jeśli włączę nośna w gruszce (nic się nie pokazuje)??
  • #4 3636832
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    Ponieważ radio jest rozstrojone, nie wychodzi z niego"moc", pokazują sie literki "TX" ?.Należałoby pokręcić filtrami w torze tx, żeby uzyskać max napięcia na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #5 3639056
    king252
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam nigdy nie zaczynaj naprawy jakiego kolwiek radia od krecenia filtrami
    sprawdz luty przy VCO i ewentualnie driver i koncowke mocy a filtrami to sie kreci w ostatecznosci Andrzej
  • #6 3639745
    jarucki1
    Poziom 12  
    Juz wszystko połapane, okazało się że puściły dwa zimne luty.
    Radyjko śmiga Prima Sort
    Dziękuje Wam za pomoc 
    :D
  • REKLAMA
  • #7 4087058
    jott
    Poziom 11  
    Witam
    Proszę o pomoc - od niedawna mam Alana 48 + Multi. Mam z nim taki problem:
    jeśli jedziemy w dwa auta jedno za drugim i kolega nadaje ja go praktycznie nie słyszę - sygnał na wyświetlaczu jest max ale głos stłumiony tak, ze ledwo słychać nawet na max vol. Normalnie się zachowuje dopiero wtedy gdy skręcę RF Gain do połowy - no ale wtedy tracę czułość i nie słyszę słabszych. Co może być przyczyną - co sprawdzić jak poprawić??

pozdrawiam
    jott
  • #8 4087925
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Przyczyną jest odległość.
    Przełączcie się w FM i wtedy będzie ok, i będzie też czystszy głos jak w AM.
  • #9 4088310
    jott
    Poziom 11  
    To, że dzieje się to tylko w bliskiej odległości to wiem - ale czy da się to poprawić? Przecież chyba nie każde radio tak się zachowuje?
  • REKLAMA
  • #10 4093363
    jott
    Poziom 11  
    Naprwdę nikt nie ma pomysłu co z tym fantem zrobić??
  • #11 4097114
    Szarobury
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Od tej niedoskonałości jest przełącznik Local/Dx, chyba że jesteś mocno wymagający, to wtedy trzeba by zmniejszyć czas zadziałania pętli ARW
  • #12 4099307
    jott
    Poziom 11  
    no właśnie nie satysfakcjonuje mnie przełącznik Local/Dx - jak przełączę na Local - to omijane jest potencjometr RF Gain - po prostu zrzucony do zera = min czułość.
    możesz dokładniej podpowiedzieć co trzeba zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Alan 48 Plus po podłączeniu do anteny i zasilania generuje szumy na AM i FM, a sygnały innych użytkowników są słabo słyszalne i nieregularne. Na wyświetlaczu przy wciśnięciu nośnej pojawia się skala PWR bez wskazań mocy, choć wskaźnik reaguje przy odbiorze sygnału. W porównaniu do Alana 78, który działa poprawnie na tej samej antenie, Alan 48 Plus pokazuje przy numerze kanału literę "d" zamiast "PL". Problem wynikał z rozstrojenia filtrów wyjściowych lub zimnych lutów w torze VCO, drivera i końcówki mocy. Po naprawie lutów radio działa prawidłowo. Dodatkowo, w przypadku problemów z odbiorem w bliskiej odległości między dwoma radiami Alan 48 Plus Multi, zalecane jest przełączenie na tryb FM lub użycie przełącznika Local/DX, choć Local obniża czułość do minimum. Możliwe jest także dostrojenie czasu działania pętli ARW dla poprawy odbioru w bliskim zasięgu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA