logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka pytań o agregat. Buczy tzn sprawny ? (rozruch?)

specq3 03 Mar 2007 00:34 3281 10
REKLAMA
  • #1 3637217
    specq3
    Poziom 11  
    hej wszystkim prosze odrazu nie piszcie " było" albo szukaj bo to niema sensu a wiec do rzeczy mam agregat " EDA poniatowa" LBP/MBP B r12 " tyle udało sie z niego odczytać i jest totalnie goły bez tego czegos do rozruchu i mam pytanie jak podłaczyć go do prądu ? znalazłem ze mozna to zrobić jakimś przyciskiem ? chodzi tutaj o przycisk typu reset ? gdzie go podłaczyć ? gdzie podłaczyć faze i neutralny ? Prosze o nie kasowanie postu Pozdrawiam

Rady:

- dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!
    <skryn>

okej troche poprawiłem wiec teraz dowiem sie co i jak ?? i jak zrobić jezeli soe wogóle da ten " włacznik" który jest potrzebny do uruchamiania tego
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3638361
    specq3
    Poziom 11  
    a może mi ktoś na chłopski rozum to wytłumaczyć ewentualnie schemat narysować co gdzie i jak ? bo niewiele mi pomógł ten Pdf który podałes pozdrawiam

Zdania rozpoczynamy wielką literą, interpunkcja [_P_]
  • #4 3638425
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Po pierwsze, co chcesz z tego zrobić? Czy ma pracować w chłodziarce, czy też chcesz zrobić sobie z tego kompresorek do celów modelarskich?
  • #5 3638499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3638529
    specq3
    Poziom 11  
    Tomasz chce zrobić kompresorek do malowania aerografem, a po drugie, da rade jakoś podłączyć to bez kupowania owych częsci? chodźby tylko na chwile (ponieważ nie mam 100% pewnosci ze agregat jest sprawny).

[_P_]
  • REKLAMA
  • #7 3638700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 3640416
    specq3
    Poziom 11  
    a wiec podłączyłem tak jak pisał Bleble i agregat tylko buczy... swiatło w piwnicy przygasa i agregat buczy troche " smarknoł" olejem z jednej rurki i to wszystko próbowałem zwierać na krótko i dłużej ale też nie przesadzałem bo szkoda mi go było spalić i teraz pytanie agregat jest sprawny jak buczy ? coś źle z rozruchem ? gdzie szukać przyczyny ?

Nie dość, że z małej litery, to jeszcze od a więc :evil: [_P_]
  • #10 3644445
    specq3
    Poziom 11  
    no to jak nikt nie wie ?

Znów to samo, następnym razem uwaga i kosz! [_P_]
  • #11 3644739
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1619
    Masz spalone uzwojenie rozruchowe lub żle uruchamiasz,dlatego lepiej zrób to(jeśli chcesz)za pomocą prekażnika rozruchowego i nadmiarowego tak jak radził kol.Bleble,a jeśli nie dajesz rady, a chcesz koniecznie wiedzieć czy masz sprawny-zanieś do zakładu zajmującego się naprawą agd lub przezwajającego silniki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i uruchomienia agregatu chłodniczego "EDA Poniatowa LBP/MBP B r12" pozbawionego oryginalnego układu rozruchowego. Użytkownik pyta, jak prawidłowo podłączyć fazę i neutralny oraz czy można użyć przycisku typu reset do rozruchu. W odpowiedziach zalecane jest zastosowanie przekaźnika rozruchowego i nadmiarowego, które umożliwiają bezpieczne uruchomienie sprężarki. Podano schemat podłączenia: faza na górny zacisk, neutralny na prawy dolny, a na czas rozruchu zwora na dolnych zaciskach. Próby uruchomienia bez tych elementów skutkują buczeniem agregatu, spadkiem napięcia i wyciekiem oleju, co wskazuje na uszkodzenie uzwojenia rozruchowego lub nieprawidłowy rozruch. Zaleca się w takim przypadku użycie przekaźników lub oddanie agregatu do serwisu specjalizującego się w naprawie silników i agregatów chłodniczych. Dodatkowo podano linki do dokumentacji technicznej i przykładów wykonania kompresorka modelarskiego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA