mam jeszcze pytanie jak podlaczyc wzmacniacz WECONIC VX-50 do radia dosc starego kaseciaka ktory nie ma zadnych wyjsc na wzmacniacz tylko na glosniki???
Ja robię dzielnik napięcia 1:10 na rezystorach wszystko zamontowane na przewodzie sygnałowym 6 elementów dla 2 kanałów. Robiłem tak nie raz i problemów nie było....
Załączniki:
HPIM3554.JPG(57.74 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wzmacniacza WECONIC VX-50 do starego radia kasetowego, które nie posiada dedykowanych wyjść na wzmacniacz, a jedynie wyjścia głośnikowe. Rozwiązaniem jest zastosowanie przejściówki (konwertera) z wejścia wysokopoziomowego (High Input) na złącza chinch, umożliwiającej podłączenie przewodów głośnikowych radia do wzmacniacza. Przejściówka taka może mieć wejście na przewody głośnikowe lub wtyczkę 5-pinową, a wyjścia chinch. Koszt takiego adaptera to około 50 zł. Alternatywnie można samodzielnie wykonać dzielnik napięcia 1:10 na rezystorach (około 6 elementów na dwa kanały) montowany na przewodzie sygnałowym, co pozwala na bezpieczne dopasowanie sygnału z wyjścia głośnikowego do wejścia wzmacniacza. Wejście High Input można też zrealizować na prostych elementach elektronicznych za niską cenę. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.