witam
odgrzewam temat spawarki wirowej bo stalem się posiadaczem takiej i mam pare pytań do osób, które na takiej pracowały lub znają się bardziej ode mnie.
najpierw model
EWPa z UW5-UW6
oraz fotki
1
2
3
4
5
6
6
a teraz opis problemu
po pierwsze gdy ją dostałem była pozbawiona włącznika więc takowy nabyłem za grosze jednak nie wiem jak to ma być wszystko podłączone.
Na zdjeciu 6 jest schemat który znalazłem pod pokrywa i kable zasilające sa opisane jako X,V,U,Z,W,Y natomiast kable jakie wychodzą ze spawarki są połączone w pary (skrecone izolacją) i mają takie małe blaszki z opisem:
U1 Kabel niebieski grubszy zaizolowany z cieńszym czerwonym
U2 niebieski grubszy + biały
W2 niebieski grubszy + biały
V1 niebieski
V2 niebieski gruszy +biały
W1 niebieski
na zdjęciu jest rownież wyłącznik do ktorego chce to podłączyć(identyczny jak ten który był założony oryginalnie
Bardzo bym chciał aby mi ktoś dokładnie wytłumaczył jak to przełączanie gwiazda w trójkąt podłączyć.
Druga sprawa to słyszałem że te spawarki dobrze chodzą, ale trzeba je jakoś specjanie uruchamiać? Czy to znaczy że trzeba je wlączać na dużym czy na małym prądzie? Na zdjęciu 4tym jest podłączenie regulacji do wejscia nie wiem czy to dobrze zrobiłem ale ze schematem się zgadza, tylko zamiast grubego kabla 2żyłowego są połączone po dwa czterożyłowego:-)
Myśle że przejrzyście opisałem problem i ktoś mi pomoże.
z góry dziękuje. strobik