logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować bezprzewodowy alarm w garażu bez prądu, 60m od domu?

Sapekk 03 Mar 2007 19:12 3631 6
  • #1 3639614
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Witam.
    Mam ok 60m od domu garaż w którym trzymam samochód, elektronarzędzia, motor,rower i inne graty.
    Niedawno miałem włamanie i zgineło mi kilka rzeczy.

Chciałbym zrobić alarm w tym garażu. Niestety pierwszym podstawowym problemem jest to że nie ma tam prądu i nie mam bardzo możlliwości jego podłączenia (pomiędzy domem a garażem przebiega droga powiatowa).

Jedyne co przychodzi mi do głowy to alarm drogą radiową.

Chodzi mi o to aby po otwarciu drzwi w garażu u mnie w domu włączyła sie syrena która powiadamia o otworciu się drzwi w garazu.
    Dobrze by było zrobić syrenę też w garażu o wysokiej częstotliwości i głośności i do tego coś w rodzaju stroboskopu prosto w oczy zeby oślepić.
    Wszystko po to aby złosziej spie... gdzie pieprz rośnie

Czy dało by się to zrobić drogą radiową??
  • #2 3639697
    Robson40
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Do zasilania możesz zastosować akumulator żelowy ,który co jakiś czas trzeba by brać do domu żeby go doładować ,radiolinia ELMES (ok.100 PLN), no i troche inwencji twórczej.
  • #3 3639885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3640100
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    myślałem żeby zrobić alarm zasilany akumulatorem żelowym (akumulator, syrena, krańcówka) ale chwilowo się rozmyśliłem

Drogie są takie żelówki?
  • #5 3640169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3640253
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    witam wszystkich są czujniki tkz PTX firmy Elmes są to czujki bezprzewodowe robiłem na nich już kilkanaście systemów i próbowałem jaki mają zasięg i jeżeli nie masz żadnych przeszkód na drodze np domy itd to nadawały by sie do twojego garażu wtedy centralkę dajesz w domu razem z odbiornikiem i masz zasilanie. Baterie w czujce wymieniasz raz na dwa lata a jeżeli nie taki sposób to można wykorzystać zwykłą czujkę do niej podpiąć pilota np puk 303 z firmy gorke to o czym pisał sharp na zasilanie taki akumulator resztę montujesz w domu i śpisz spokojnie pozdrawiam krzysiek.

Przyszło mi jeszcze coś do głowy napisałeś że zostawiasz tam auto przecież można wykorzystać zapalniczkę z samochodu a jak będziesz wyjeżdżał to możesz przepiąć się na żelowy to na pewno przedłuży jego żywot.
  • #7 3640441
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Jak jest jakaś centralka alarmowa w domu to można by było wykorzystać system bezprzewodowy Satela odbiornik w domu i czujka w garażu, bateria zgonie z info producenta powinna wytrzymać 2 lata, ja mam jeden taki system i bateria już pracuje 1,5 roku a garaż nie jest ogrzewany, komunikacja jest cały czas testowana, minusem tego rozwiązania jest cena, ale jak mienie jest kosztowne tobym się nie zastanawiał.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat instalacji bezprzewodowego alarmu w garażu oddalonym o około 60 m od domu, gdzie brak jest zasilania sieciowego. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie radiolinii do przesyłania sygnału alarmowego oraz zasilanie elementów systemu akumulatorem żelowym 12V/7Ah, który wymaga okresowego doładowania. Wskazano na konieczność dodatkowej sygnalizacji lokalnej w garażu, np. syreny o wysokiej głośności i stroboskopu, aby odstraszyć intruza. Zalecane jest stosowanie czujek bezprzewodowych o długim czasie pracy na baterii (nawet do 2 lat) oraz centralek alarmowych z odbiornikiem w domu. Wskazano na ryzyko sabotażu sygnalizatora i konieczność zabezpieczenia systemu. Wymieniono konkretne rozwiązania i urządzenia, takie jak radiolinia ELMES, czujniki PTX firmy Elmes, pilot PUK 303 firmy Gorke oraz systemy bezprzewodowe Satela, które oferują stabilną komunikację i długi czas pracy baterii. Podkreślono, że koszt systemu może być wyższy, ale jest uzasadniony ochroną wartościowego mienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA