logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alarm w garażu. Włączenie syreny w domu. Czy da się to zrobić?

Pablo17 15 Kwi 2006 17:29 8615 8
  • #1 2531447
    Pablo17
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Mam na dworzu (50m od domu) taki mały garażyk umnie mówi się na to komórka.
    Chodzi mi o to aby po otwarciu drzwi w tej komórce umnie w domu włączyła sie jakaś syrena tzn.takie coś co mnie powiadamia o otworciu się drzwi w komórce.
    Czy dało by się to zrobić drogą radiową??-bo jest to jedyne wyjście, drugim problemem jest to, że niema tam prądu.
  • #3 2531657
    Pablo17
    Poziom 12  
    Rozwiązanie szczepanra jest bardzo dobre jedynym minusem jest jego cena- no cóż jak nieznajde innego wyjścia to będe zmuszony kupić takie urządzenie.
    Może znacie jakiś tańszy sposób??
    Pozdro
  • #4 2532082
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    najtańszą radiolinie ok 80 zł -pilot w garażu -pod przycisk podłącz krańcówkę . i chodzi bez prądu -zrób też wyłącznik w razie gdy chcesz na dłuzęj otworzyć drzwi
  • #5 2945321
    Pablo17
    Poziom 12  
    Zainteresowało mnie to co napisał pkhenr ale czy mógłby to ktoś napisać w troche prostszy sposób bo niebardzo tego rozumiem.
    Pozdro
  • #6 2945467
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2945582
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    wesja tania (około 25 zł), szybka i sprawdzona w akcji ;) :
    dzwonek bezprzewodowy z allegro. I jak wyżej- równolegle do mikroprzełącznika pilota umieszczonego w garażu wyłącznik typu "światło w lodówce" przy drzwiach .... ewentualnie kontaktron przełączający +kawałek magnesu na drzwiach....
  • #8 2945629
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Tu masz trochę tańsze rozwiązanie:
    http://www.amt-alarmy.pl/sklep/images/powiadomienia_auto/bb434h.thumb
    Ja zrobiłem taki alarm na najprostszym radiopowiadomieniu, przekaźniku czasowym z dwoma wejściami, wstrząsówce i akumulatorku. Jest to wszystko podłączone jest do sieci. I powiadomienie się włącza w momencie uderzenia w bramę, jej otwarcia i w przypadku zaniku napięcia. Wszystkie graty kupiłem w amt. Tu masz stronę: www.amt-alarmy.pl
  • #9 2946741
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    podłącz krańcówke pod dzrzwi i kóopot z głowy. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy możliwości zdalnego powiadomienia o otwarciu drzwi w garażu (komórce) oddalonym około 50 m od domu, przy braku zasilania elektrycznego w garażu. Proponowane rozwiązania opierają się na wykorzystaniu radiolinii, czyli zestawu nadajnika (pilota) i odbiornika, gdzie do pilota podłącza się wyłącznik krańcowy lub kontaktron montowany przy drzwiach garażu. Po otwarciu drzwi nadajnik wysyła sygnał radiowy do odbiornika w domu, który uruchamia syrenę, dzwonek bezprzewodowy lub inny sygnalizator dźwiękowy/świetlny. Najtańszą opcją jest użycie bezprzewodowego dzwonka dostępnego na rynku, który można łatwo zaadaptować do tego celu. Droższe, gotowe urządzenia alarmowe oferują dodatkowe funkcje, takie jak przekaźniki czasowe, detekcję wstrząsów czy powiadomienia o zaniku napięcia, ale wymagają podłączenia do sieci. Kluczowe elementy to radiolinia, wyłącznik krańcowy lub kontaktron, sygnalizator oraz brak konieczności zasilania w garażu dzięki zastosowaniu nadajnika na baterie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA