logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić uchwyt wiertarski w wiertarce EINHELL BMS 800?

radiomechanik 04 Mar 2007 17:41 23695 7
REKLAMA
  • #1 3643054
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Nie ma działu "elektronarzędzia" a temat pasuje do działu"Warsztat". Zabrałem sie do złożenia z dwóch wiertarek jednej i nie wiem jak sie zabrać do wymiany uchwytu wiertarskiego. W "celmie" to przynajmniej było wycięcie na klucz 17 i mozna było łatwo wymienić uchwyt. Próbowałem wybijać ale uchwyt ani drgnął, w środku też ani śladu jakiejś śruby...
  • REKLAMA
  • #2 3643131
    beetroot
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    U nas sie mowi na to futerko .Moge ci podpowiedziec tylko tyle ,ze za zwyczaj uchwyt zamocowany jest na lewym gwincie .
  • REKLAMA
  • #3 3643170
    radiomechanik
    Poziom 23  
    he - no "futerko" oczywiście ale czasami "fachowe" określenia nie potrafią być zrozumiałe, wracając do tematu - to szukam miejsca żebym mógł żabką chociaż chwycić za ośkę - bo jest mało miejsca a najbardziej mi zalezy na podmianie wałka współosiowego z przekładni na wielowypuście bo moja wiertarka nie ma drugiego biegu a "dawca organów" ma dobrą przekładnię ale futerko zjechane - no i oczywiście zmieniam kabel - bo nagle kable z zalewaną wtyczką zaczęły być drogie bo w elektronarzędziach nie można stosować składanych wtyczek
  • REKLAMA
  • #4 3647842
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Broń Boże żabką. Wkładasz w uchwyt klucz do zaciskania i uderzasz w niego z boku, młotkiem (w klucz, nie w uchwyt. Oczywiście umiejętnie. Choć znam takich, co jak im dasz dwie kulki, to jedną zgubią, a drugą popsują). Nie ma bata, musi puścić. A gwint jest zawsze normalny, prawostronny (nie ma lewych, wykręcasz w taką samą stronę, jak zwykłą nakrętkę. Jeśli wewnątrz jest śrubka, to ona ma zawsze lewy gwint). Pozdrawiam i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 3651118
    radiomechanik
    Poziom 23  
    albo za mały młotek albo za słabo uderzam - ani drgnęło ....
  • #6 3785704
    radziz1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeśli wiertarka ma prawe i lewe obroty to w środku uchwytu musi być śruba z lewym gwintem. Trzeba ją wykręcić a w uchwyt wkręcić możliwie duży klucz imbusowy (krótszą stroną) i uderzać młotkiem w wystającą część klucza. Nie jest to łatwe ale skuteczne. Jeśli nie ma śruby to znaczy że uchwyt jest zamocowany na stożku. Wtedy można go wybić to też nie jest łatwe. Można wywiercić dziurę w uchwycie i zdjąć go ściągaczem. Czasem pomaga rozgrzanie uchwytu.
    Pozdrawiam
  • #7 6500715
    Kazik.Z
    Poziom 1  
    Ta wiertarka ma uchwyt na stożku wiec tylo wywiercenie dziury w uchwycie i zbicie go po włożeniu bolca w wywiercony otwór jest prostym i skutecznym rozwiązanem problemu.
    Pozdrawiam.
  • #8 11904732
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Odgrzewam temat - i znalazłem rozwiązanie . We wspomnianej wiertarce uchwyt (fachowe określenie mechaników "futerko" :-) ) - jest mocowany na stożek .
    Tak więc można go zdemontować przy pomocy klina z wcięciem po środku.
    Zauważyłem to przypadkiem podczas wiercenia w grubej ścianie z porotermu. Nie był potrzebny zbyt duży udar to wykorzystałem tą wiertarkę. Długie wiertło zaklinowało się w ścianie i uchwyt wuszedł z gniazda. Po mocnym dobiciu wiertarki do uchwytu i przełączeniu obrotów w lewo udało się bezszkodowo wiertło wyprowadzić ze ściany. Tak więc informacja dodatkowa dla użytkowników tej wiertarki - nie wpadać w panikę gdy wiertło z uchwytem zostanie w ścianie. Problem rozwiązany - temat zamykam :-)

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana uchwytu wiertarskiego (zwanym potocznie "futerkiem") w wiertarce EINHELL BMS 800 jest utrudniona ze względu na brak widocznych śrub mocujących i specyficzne mocowanie. Uchwyt jest zamocowany na stożku, a nie na gwincie z kluczem, co uniemożliwia łatwe odkręcenie. W przypadku wiertarek z prawym i lewym obrotem wewnątrz uchwytu powinna znajdować się śruba z lewym gwintem, którą należy wykręcić, jednak w modelu BMS 800 jej brak. Zalecane metody demontażu to: uderzanie młotkiem w klucz imbusowy włożony w uchwyt, wybijanie uchwytu po wywierceniu otworu i zastosowaniu ściągacza, a także rozgrzanie uchwytu dla ułatwienia demontażu. Ostatecznie potwierdzono, że w modelu EINHELL BMS 800 uchwyt można zdemontować za pomocą klina z wcięciem po środku, wykorzystując siłę udaru i zmianę kierunku obrotów, co pozwala bez uszkodzeń wyjąć wiertło i uchwyt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA