logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić uchwyt samozaciskowy w wiertarce Einhell BSM 710/1E?

Aries666 12 Paź 2011 20:00 7557 7
REKLAMA
  • #1 10020520
    Aries666
    Poziom 10  
    Witam,
    mam problem, otóż w wiertarce, którą posiadam (Einhell BSM 710/1E) uległ zepsuciu/uszkodzeniu uchwyt samozaciskowy. Usterka polega na tym, że podczas włożenia wiertła i zaciskaniu go, uchwyt nie zaciska do końca wiertła ( jakby nie miał siły zacisku). Gdy zaczynam wiercić mp. w ścianie to wiertło nie obraca się tylko stoi w miejscu... I pytanie do Panów ekspertów czy radę to samemu naprawić? Czy ewentualnie bez problemu odkręcę jakoś ( no właśnie jak??) ten uchwyt samozaciskowy i wymienię go na nowy??

Proszę o pomoc, gdyż szkoda wyrzucać wiertarkę jeżeli jest szansa jej naprawy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Adrian
  • REKLAMA
  • #2 10021104
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Zluzować uchwyt wiertarski na maksimum, czyli rozkręcić na największą średnicę i w środku powinna być śruba z lewym gwintem, wykręcić a następnie futerko odkręcić z wrzeciona.
  • REKLAMA
  • #3 10022509
    darek4168
    Poziom 21  
    Ocena: 346
    Co do naprawy takiego uchwytu, to rozkręcenie go jest raczej niemożliwe (chińska jednorazówka, montowana na prasie), proponuję nalać do środka w pozycji szczękami do góry nieco oleju i kręcić szczękami, jak to nie pomoże trzeba wymienić na nowy.
  • REKLAMA
  • #4 10355767
    CKmariusz
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    jacur napisał:
    Zluzować uchwyt wiertarski na maksimum, czyli rozkręcić na największą średnicę i w środku powinna być śruba z lewym gwintem, wykręcić a następnie futerko odkręcić z wrzeciona.

W jaki sposób odkręcić z wrzeciona? Ta nie ma jak złapać tego wrzeciona.
  • #5 10356913
    Jacek1983rr
    Poziom 24  
    Ocena: 367
    Z tego co widać na rysunku technicznym musisz wykręcić śrubę która znajduje się wewnątrz uchwytu zazwyczaj ma ona lewy gwint gdy to uczynisz to o ile możliwe włóż w szczęki uchwytu klucz imbusowy i skręć szczęki uchwytu wiertarskiego. Następnie uderz kilkukrotnie młotkiem w ten klucz w stronę przeciwną do obrotu wskazówek zegara powinien się odkręcić. jeśli nie możesz skręcać już szczęk spróbuj ścisnąć futerko morsami i również uderzać w tę samą stronę. jest możliwość również wyjęcia trzpienia wraz z uchwytem z wiertarki zaciskasz trzpień w imadle i wykręcasz uchwyt. Dobrze jest a kilka godzin namoczyć uchwyt w jakimś oleju np WD pomoże to przy jego odkręcaniu.
  • #6 20278827
    _kaktus_
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Jacek1983rr napisał:

... musisz wykręcić śrubę która znajduje się wewnątrz uchwytu zazwyczaj ma ona lewy gwint gdy to uczynisz to o ile możliwe włóż w szczęki uchwytu klucz imbusowy i skręć szczęki uchwytu wiertarskiego. Następnie uderz kilkukrotnie młotkiem w ten klucz w stronę przeciwną do obrotu wskazówek zegara powinien się odkręcić.
    ...

Bardzo pomocny opis.
    Mam ten sam problem co autor tematu, i ta instrukcja była niesamowicie pomocna.
    Obyło się bez młotka.

Dodam od siebie że aby zamknąć uchwyt wsadziłem gwóźdź w otwór wentylacyjny tak aby zablokował wentylator. W ten sposób tymczasowo unieruchomiłem wrzeciono i mogłem zamknąć uchwyt.
    W moim przypadku nie można zamknąć prawidłowo uchwytu, bo kontra nie blokuje i kręci się całe wrzeciono przy skręcaniu uchwytu.
  • REKLAMA
  • #7 20278956
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    _kaktus_ napisał:
    Dodam od siebie że aby zamknąć uchwyt wsadziłem gwóźdź w otwór wentylacyjny tak aby zablokował wentylator.

Nie jest to dobry pomysł bo można uszkodzić wentylator który jest wykonany z tworzywa.
    Jeśli sposób podany przez kol.Jacek1983rr nie przynosi efektów należy rozebrać wiertarkę i po wymontowaniu wrzeciona z uchwytem zamontować go w imadle ( użyć drewna lub aluminium by nie uszkodzić wrzeciona) i ( przy braku możliwości użycia klucza) dalej postępować tak jak to opisał kol. Jacek1983rr.
  • #8 20279015
    _kaktus_
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Zgadza się...
    Zablokowanie wrzeciona przez unieruchomienie wentylatora jest szalonym rozwiązaniem, ale skutecznym pod warunkiem, że się wie co się robi.
    :idea:

Dzięki temu czas demontażu i pracochłonność znacznie skróciłem/zmniejszyłem.
    Jeśli coś bym popsuł mógłbym mieć pretensje wyłącznie do siebie.

Pozdrawiam. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uchwytem samozaciskowym w wiertarce Einhell BSM 710/1E, który nie zaciska wiertła, co uniemożliwia wiercenie. W odpowiedziach sugerowane są różne metody demontażu uchwytu. Należy rozluźnić uchwyt do maksymalnej średnicy, a następnie odkręcić śrubę z lewym gwintem wewnątrz uchwytu. W przypadku trudności, zaleca się użycie oleju, młotka oraz imadła do dalszego odkręcania. Użytkownicy ostrzegają przed uszkodzeniem wentylatora w wiertarce, sugerując ostrożność przy unieruchamianiu wrzeciona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA