logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat do radioodbiornika Quelle Simonetta z lampami ECC 85, ECH 81, ELL 80

ZawaD 25 Wrz 2003 13:47 2560 6
REKLAMA
  • #1 338321
    ZawaD
    Poziom 12  
    Witam!
    Poszukuję schematu do radioodbiornika Quelle Simonetta. Niestety nie mogę podać dokładnego modelu (na chwilę obecną - cały czas szukam tego modelu w internecie), ponieważ wszelkie napisy na obudowie są bardzo mało czytelne. Jedyne co wiem o tym radiu to to, że zawiera ono lampy: ECC 85, ECH 81, EBF 89, ECC 808, ELL 80, EM 84 oraz AF 116. Udało mi się również odczytać z tylnej ścianki schemat montażowy chassis, który dołączyłem poniżej.
    Oprócz braku dwóch lamp (EBF 89 i ECC 808) radio jest kompletne i dla tego chciałbym je "reanimować".
    Załączniki:
    • Schemat do radioodbiornika Quelle Simonetta z lampami ECC 85, ECH 81, ELL 80 Simonetta chassis.JPG (17.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 338428
    ZawaD
    Poziom 12  
    Po dokładniejszym oczyszczeniu chassis, udało mi się odczytać numer (najprawdopodobniej model) W 324. Na "płycie" czołowej radia jest również napisane "MULTIPLEX". Mam nadzieję, że to może komuś pomoże w odgadnięciu co to za radio i może wtedy ktoś z Was będzie miał interesujący mnie schemat.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 338782
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    1. Nie pisz dwóch postów jeden pod drugim- do tego służy przycisk Zmień.

2. Może jakieś zdjęcia tego radia lub linki do nich?
    3. Spróbuj poszukać w Google, www.fonar,com.pl albo www.cidernet.pl/~ecc.
  • #4 339017
    ZawaD
    Poziom 12  
    Starałem się, przed rozpoczęciem tego tematu, zdobyć zdjęcie tego radia. Przeszukiwałem na Google i nie znalazłem niestety tego modelu. Dlatego przerysowałem widok chassis z tylnej płyty, ale to chyba jednak nie wystarczy.
    Jeśli chodzi o www.fonar.com.pl, to od dwóch dni niestety nie mogę się dostać na tą stronkę, a zależy mi trochę na czasie (na www.cidernet.pl/~ecc też nic nie znalazłem).
    Dzięki za odpowiedź i jeśli zna ktoś jeszcze jakieś linki, gdzie mógłbym poszukać, to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

P.S.: Właśnie dzisiaj udało mi się dostać wreszcie na www.fonar.com.pl - niestety tutaj też nic nie znalazłem :?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 342178
    studisat
    Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
    Ocena: 273
    Wiec tak. Multiplex oznacza ze ma wbudowany stereodekoder. Multipleks oznacza sposob kodowania stereo (obecnie obowiazujacy w Europie i w POlsce). Sterodekoder zbudowany na tranzystorach germanowych. 2 lub trzy i zapewnie niewiele odbiega o dtych stosowanyc w pierszych polskich odbiornikach tranzystorowych. Zamiana na scalak ma jedna wade uklady ze garmanowymi byly zaislane ujemnym napiecie zasilania. Ale przejscie na stereodekoder PLL moze dac korzysci w jakosci stereofonii.

Glowica UKF - ECC85 - w zasadzie one niczy sie nie rozna. Tylko sposob stojenia, ew. rozne metody neutralizacji. Glowny tron rozwiazanie jest identyczny we wszystkich konstrukcjach.

Wzmacniacz - dwa stopnie koncowe to dwie pentody mocy w jednej bance ELL80. Co tu mowic - karta katologowa i po klopocie.

Przedwzmacniacz to lampa ECC808. To byla nowoczesna podwojan trioda o duzym wzmocnieniu. Pewnie po jednej polowce tej lampy na kanal.

Reszta bedzie niemalze podobna do innych ukladow. Roznice moga byc minimalne.
  • REKLAMA
  • #6 342423
    ZawaD
    Poziom 12  
    Dziekuje serdecznie za odpowiedź i wskazówki. :)

Pozdrawiam
    ZawaD
  • #7 1763651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat radioodbiornika Quelle Simonetta, który zawiera lampy ECC 85, ECH 81, EBF 89, ECC 808, ELL 80, EM 84 oraz AF 116. Ze względu na słabo czytelne oznaczenia na obudowie, dokładny model był nieznany, jednak po oczyszczeniu chassis udało się odczytać numer modelu W 324 oraz napis "MULTIPLEX" na panelu czołowym. Multiplex odnosi się do wbudowanego stereodekodera, który wykorzystuje tranzystory germanowe i kodowanie stereo stosowane w Europie. Układ UKF oparty jest na lampie ECC85, wzmacniacz mocy wykorzystuje dwie pentody ELL80, a przedwzmacniacz to lampa ECC808, będąca nowoczesną podwójną triodą o dużym wzmocnieniu. Poszukiwania schematu w popularnych serwisach internetowych (fonar.com.pl, cidernet.pl) nie przyniosły rezultatów. Dyskusja zawiera także informacje o charakterystyce i zastosowaniu poszczególnych lamp w odbiorniku oraz sugestie dotyczące jakości stereofonii i możliwych modyfikacji układu stereodekodera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA