Jarress napisał:
Czyli mam to rozumieć, że dipol o długości 76 cm jest kompletnie nie dopasowany do pasma UKF (88-108MHz) i nie nadaje się do osbioru fal radiowych o tych częstotliwościach?
Nie nadaje się.
Jarress napisał: dokładnie ta antena była przez mnie wykorzystywana do obioru UKF (nowe pasmo) na amplitunerze Unitra Zodiak[...] i nieźle sobie dawała radę.
To zależy czego wymagasz, i jaki jest poziom sygnału. Niektórzy stwierdzą, że po co w ogóle antena, skoro kawałek drutu sobie nieźle daje radę.
radiosystem napisał:
konieczny nie symetryzator lecz transformator
owszem, transformator z symetryzatorem z 300 na 75, właśnie takie 2 w 1 są w sprzedaży. Jakby "Jarress" poszedł do sklepu po transformator 300 na 75 to niejeden sprzedawca nie wiedziałby o co chodzi.
radiosystem napisał:
Można wykonać transformator i symetryzator w jednym (2 in 1) przez zwarcie początków dipola zamkniętego kablem o dł. 1/2 λ * współczynnik skrócenia.
można, i wtedy wszystkie masy razem i sygnał do jednego końca pętli.
radiosystem napisał:
Współczynnik skrócenia dla dipoli , można przyjąć :
Dipol otwarty = 0,96 lambda
jak już się tak bawimy w aptekę przy antenie odbiorczej, to w poradniku ukf na stronie 858 jest wykres, z którego odczytamy wsp. skrócenia, w zależności od smukłości (stosunek długości fali do średnicy rurki) radiatora.
radiosystem napisał:
Dipol zamknięty = 1,03 lambda (współczynnik wydłużenia)
Przyznam się, że pierwszy raz słyszę o czymś takim. Możesz mnie oświecić jakimś wiarygodnym źródłem informacji? W książce pt."Radiotechnika - poradnik" (WKŁ) jest napisane:
"Długość rezonansową radiatora pętlowego oblicza się wg tego samego wzoru co dla radiatora liniowego. Jako średnicę zastępczą radiatora dp przyjmuje się następującą wielkość: dp=pierwiastek(2*d*A) gdzie d=średnica rurki, A - odstęp między osiami rurek."
radiosystem napisał:
Dipol ... otwarty , nie zawsze ma impedancję 75Ω.
No oczywiście, jak np będzie zamknięty w małym pokoju i ściany będą z żelbetonu to na pewno będzie miał inną.
radiosystem napisał:
GP pętlowy to UNIpol, a jego impedancja jest różna od 20Ω do nawet 150Ω
także racja, jednak podałem stronę, na której jest opis jak wykonać taki co ma 75 ohm.
radiosystem napisał:
DIPOL OTWARTY (symetryczny) ma MNIEJSZY zysk od DIPOLA ZAMKNIĘTEGO o około 2,8dB.
Też nie spotkałem się z czymś takim, i proszę o wiarygodne źródło informacji. Jeśli by tak było, to bezsensem byłoby budowanie anten yagi z promiennikiem w postaci dipola otwartego, bo by się traciło 2,8dB zysku, a jest wiele opisów takich anten w wiarygodnych książkach.
Wg tego co wiem, różnica jest w impedancji i paśmie przenoszenia (pętlowy ma około 4krotnie szersze pasmo niż otwarty).
radiosystem napisał:
Na UKF-ie np. 100MHz różnica pomiędzy polaryzacją pionową a poziomą może dochodzić (w skrajnych przypadkach) do 60dB.
Z tego co wiem, to jest to zazwyczaj koło 20db.
radiosystem napisał:
Antena ćwierćfalowa to antena ćwiećfalowa (1/4 λ) a antena unipol-owa to coś w rodzaju GP
Cytuję poradnik ukf: "... przeciwwagi wykonuje się z prętów (unipoli) o długości λ/4"
Cytuję parę linijek dalej: "...zysk anteny ćwierćfalowej, nazywanej także unipolem..."
Pozdrawiam