logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.4 1992 monowtrysk - nie pali na czwarty cylinder, co sprawdzić?

arcadioo997 07 Mar 2007 21:05 2577 21
  • #1 3654672
    arcadioo997
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam! Mam Astre z roku 92 z silnikiem 1.4 monowtrysk. Problemem jest to, że nie pali na jeden gar:( sprawdzałem już prawie wszystko i już pomysły mi się skończyły. Czwarty gar nie pali (tzn. silnik nierówno chodzi, a jak zdejmę przewód WN z czwartego gara, to nie ma reakcji, a jest na pozostałych trzech). Iskra jest super, kompresja 14 bar, więc też super! wydaje mi się, że wada tkwi w paliwie, ale przecież to monowtrysk (więc raczej niepalenie na jeden wylkuczone).

Wydaje mi się, że może być to wada komputera, ale nie wiem ani nie mam sprzętu, żeby to sprawdzić. Co robić??
  • #2 3654694
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3654747
    arcadioo997
    Poziom 13  
    Uszczelka na kolektorze ssącym załorzona była nowa (przy naprawie głowicy-zawory itp). Serwo nigdzie nie przepuszcza-> odkręciłem rurke od serwa i zatkałem i to samo, bez różnicy. Jak odetkałem, to silnik wkręcił się na dużo wyższe obroty (około 3200). Moim znadniem to mechanicznie nie jest nic uszkodzone...

Co ciekawe-> odłączyłem przewody WN z wszystkich pozostałych świec i zostawiłem tylko na czwartej...i miał chęci zapalenia. Ale jak podłączam wszystkie, to na czwarty nie reaguje...
  • #4 3654762
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3654867
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Ja mimo wszystko przyjzalbym sie przebiegow na WN, dla pewnosci :-) moze napiecie spalania badz czas spalania jest nieporawny
  • #6 3654994
    arcadioo997
    Poziom 13  
    elektryka(zapłon na bank jest ok)! Na moje to jest bankowo paliwo, tylko nie wiem, jak komputer je dawkuje (czy w rytm przerwań z aparatu zapłonowego, czy po prostu wtrysk jest na PWM, a szerokość impulsu zależy od przepustnicy, sondy i temperatury itp.) poprzednio (jakieś 3 lata temu) działo się podobnie i w serwisie mówili, że pomoże wymiana komputera (co kosztuje 1000pln), a za tego diagnoze wzieli 200pln, więc tym razem chce uniknąć tego, dlatego pytam...
  • #7 3655046
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    to ladnie Cie skasowali :P
  • #8 3655062
    roberto123456
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Mówisz że głowica po naprawie.A świeca jest sucha czy mokra ?Wałek rozrządu dobry?
  • #9 3655146
    arcadioo997
    Poziom 13  
    Świeca właśnie wygląda jakby paliła elegancko. Na początku to myślałem tak: iskra jest, kompresja też, może ta iskra jest za późno i pali, ale później(jakby z opóźnionym zapłonem). Ale na aparacie czysto(myślałem, że coś jest zawalone, bo aparat jest optyczny i może brud sie dostał, a milimetr brudu i mogła inaczej palić), ale obruciłem aparat o 90 stopni, przełożyłem przewody WN i nadal na 4 nie pali:(

ps. 200pln za diagnoze zapłaciłem, ale u nich komputera nie wymieniałem:) załatwiłem za 350 no i sie udało, a teraz znowu kicha:(

A komputera i podawania paliwa czepiam sie tak dlatego, bo jest to jedna rzecz, której nie bardzo mogę sprawdzić...
  • #10 3655158
    bajlamos
    Poziom 11  
    podjedź do jakiegoś warsztatu i sprawdź ciśnienie na tym cylindrze,,, jeżeli jest niskie to wina pierścieni.

Dodano po 42 [sekundy]:

uważam że jeżeli nie pali ci tylko 1 gar to nie będzie to wina kompa
  • #11 3655197
    arcadioo997
    Poziom 13  
    Mam ciśnieniomierz w domku...właściwie to cały warsztat:) oprócz diagnozy komputera. Ciśnienie jak już pisałem 14 bar...
  • #12 3655206
    flis
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Podobny problem miał mój kumpel w nexi.Okazało się ze to komputera była wina.Po wymianie wsio oki.Dodam,ze też wymienił wszystko co możliwe i nie pomogło.Pozdrawiam
  • #13 3655294
    arcadioo997
    Poziom 13  
    Ok! dzięki wszystkim. Spróbuje jakoś skąbinować komputer, podłączyć go i zobaczyć czy będzie chodził normalnie. Jak coś załatwie, to dam znać.
    Pozdrawiam!
  • #14 3655365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3658630
    arcadioo997
    Poziom 13  
    Nie wiem, jaki jest przebieg na wtrysku. Jeśli jest normalne PWM, to niepalenie na jeden ma tyle wspólnego, co bąki trzody chlewnej do pogody w Uzbekistanie:) ale jeśli nie jest to zwykły PWM, tylko np wtrysk w takt aparatu zapłonowego(jeśli np aparat zapłonowy to informacja dla komputera o prędkości obrotowej oraz położeniu wału) to ma i to sporo. Rozumiem, że monowtrysk tzn jeden na wszystkie gary itp. ale cała reszta jest ok!

ps. zmieniłem komputer na (raczej) dobry i to samo.

Chyba będę musiał wezwać jakiegoś szamana albo coś. Pomysły mi się skończyły...
  • #16 3658808
    roberto123456
    Poziom 16  
    Przewody WN na bank dobre ? Ja też raz się "bujałem" z takim problemem a okazało się że fajka miała przebicie.
  • #17 3674212
    arcadioo997
    Poziom 13  
    Przewody WN zamieniałem miejscami, ciągle na ten sam nie palił. Świece zamieniałem miejscami, ciągle na czwarty. W końcu obróciłem cały aparat zapłonowy o 90 stopni i zamieniłem tak przewody, żeby było ok i to samo-->nie pali na czwarty.

Żeby było ciekawiej (i zgodnie z myślą, że to jest wina paliwa), zrobiłem eksperyment:
    odkręciłem rurkę do serwa(akurat jest przed 4 garem), przymocowałem wężyk paliwowy, który z drugiej strony był zatkany. Odpaliłem samochód i strzykawką z igłą wbiłem się w wężyk, wstrzykując powoli paliwo i...
    ...w jednym momencie zaczął pracować równo, no ale na 7 sekund wstrzykiwania to ze 2 równo. Pewnie nie taka dawka z tej strzykawki, ale to już coś.
    No i na pewno nie jest to, że uszczelka pod kolektorem ssącym jest walnięta i paliwo wycieka z czwartego, bo niedość, że była nowa, to przecież tam jest podciśnienie(gdzieś takie coś na forum wyczytałem-bzdura)...
    ...nie mam pojęcia co to...
  • #18 3674382
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    to teraz juz wiesz napewno ze niejest to wina elektroniki tylko mechaniki.moze jest cos zle poskladane bo pisales ze byla wymieniana uszczelka ,zawory robione itp.
  • #19 3674541
    iras24
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    sprawdz dobrze układ zapłonowy kolejnosci no i nieszczelnośc kolektora
  • #21 3679283
    gerg
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    narobiłeś sie - ale od tego jest to forum by sie czegoś dowiedzieć
    astra nie chodzi na czwarty cylinder
    zrob tak
    sprawdź przewód podciśnieniowy idący od kolektora ssącego aż do serwa
    (uwaga - nie on jest powodem złej pracy)
    tuż przy zaworze zwrotnym tego przewodu jest mały kruciec z gumowym ciękim wężykiem
    podciśnienie biegnące tym wężykiem śłuży do sterowania obiegiem wewnętrznym w kabinie kierowcy
    wężyk ten idzie do kabiny kierowcy centralnie przez środek ściany grodziowej przez gumowy lejek odpływy wody
    odchyl plastikowe podszybie w okolicach filtra kabinowego ( na środku )
    i załuż ten wężyk na krucieć wychodzący z kokpitu dmuchawy (jestem w 100% pewien że spadł i ciągnie tam tędy podciśnienie)
    napisz czy sie myliłem
  • #22 3679573
    roberto123456
    Poziom 16  
    Zdejmij pokrywę zaworów i zobacz czy się otwierają szczególnie te na 4 cylindrze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Opla Astry z 1992 roku z silnikiem 1.4 monowtrysk, który nie zapala na czwarty cylinder. Pomimo prawidłowej iskry, kompresji (14 bar) oraz sprawności świec i przewodów wysokiego napięcia, silnik pracuje nierówno, a odłączenie przewodu WN od czwartego cylindra nie wywołuje reakcji. Podejrzenia padają na układ paliwowy i komputer sterujący wtryskiem, jednak wymiana komputera nie rozwiązała problemu. Testy wskazują, że problem nie leży w elektryce ani w uszczelce kolektora ssącego, która była niedawno wymieniona. Eksperyment z ręcznym podawaniem paliwa do czwartego cylindra poprawił chwilowo pracę silnika, co sugeruje problem z dawkowaniem paliwa na ten cylinder. Dyskusja obejmuje również sprawdzenie układu zapłonowego, kolejności zapłonu, szczelności kolektora ssącego oraz mechanicznych elementów jak zawory i wałek rozrządu. Wskazano także na możliwość nieszczelności podciśnieniowej w układzie serwa wspomagania lub w kabinie, która może wpływać na pracę silnika. Ostatecznie problem pozostaje nierozwiązany, a autor planuje dalsze testy z komputerem i ewentualne konsultacje specjalistyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA