logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop DT6620 zanik obraz przy rozciągu typu B, A+B,A/B

yery 08 Mar 2007 20:26 2510 10
REKLAMA
  • #1 3657928
    yery
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Znika obraz przy rozciągu typu B, A+B, A/B, działa tylko na rozciagu A i w dodatku tez nie zawsze bo czasem znika przebieg by pojawić sie po paru minutach i tak w kółko. Podejrzewam gdzieś zimny lut, problem pojawił sie po przeczyszczeniu wszystkich styków.
  • REKLAMA
  • #2 3660884
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    -wygląda na to że masz problem z podstawą czasu "B"
    - proponuje zdjąć płytkę z elektroniką obydwu podstaw i płytke z przełącznikiem podstawy i izostatami
    -przeczyść przełączniki i izostaty

Mam własnie DT6620 na stole i po tym zabiegu obydwie podstawy się pojawiły.

Sprawdź też potencjometr wielobrotowy od regulacji linii op. jak on nawali lub się rozepnie nie będziesz miał podstawy "B" ani A/B i MIX
  • REKLAMA
  • #3 3661955
    yery
    Poziom 12  
    styki i izostaty czyscilem sprawdze jeszcze ten potencjometr dzieki
    moze to sie wydac głupie pytanie ale jak czyscisz te izostaty - rozbierasz je? czy poprostu psikasz jakimś kontaktem i suszysz
  • REKLAMA
  • #5 3662944
    yery
    Poziom 12  
    no niestety obraz wciaz znika a izostaty czyscilem zastanawiam sie czy nie przeczyscic potencjometrów montazowych i czy to nie bedzie zabojcze dla tego sprzetu
  • #6 3663780
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    -potencjometrów nie ruszaj
    -wygląda na to że przy składaniu sprzętu coś się uszkodziło albo coś źle podłączyłeś

DT6620 są wredne w naprawie - mimo iż naprawiłem już ich kilkadziesiąt to nigdy nie biorę się za naprawę jak nie mam innego egzemplarza sprawnego.
    Zbyt często ludzie przekombinowywują z samodzielnymi naprawami.

W tym modelu podstawa to robicć poszczególne rzeczy etapami i po każdym etapie sprawdzać działanie całości.

Nie mówię już o porządnym oznaczeniu złączek i przewodów.

W Twoim przypadku zaczął bym od przeczytania serwisówki i sprawdzenia zasilacza co się dzieje z napięciami gdy przebieg się pojawia / znika.

Potem rozebrałbym jeszcze raz dwie płytki - przełacznik podstawy i
    płytkę z elektroniką obydwu podstaw.
  • #7 3691144
    yery
    Poziom 12  
    znalazłem przyczynę tych zaników obrazu na rozciągu A, były dwa zimne luty na przełącznikach wzmocnienia (rozciagami b i reszta jeszcze sie nie zająłem) mam teraz inny problem a mianowicie strasznie mi pływają wzmacniacze odchylania pionowego obydwu kanałów nie wiem co moze byc przyczyną
  • REKLAMA
  • #9 3693254
    yery
    Poziom 12  
    wzmocnienie nie jest stałe zmniejsza sie i zwiększa non stop
  • #11 3765090
    yery
    Poziom 12  
    Miałeś racje Rubens z tym rozciągiem B - uszkodzony potencjometr wieloobrotowy, a jeśli chodzi o pływanie wzmacniaczy to napięcia zasilające sa ok a okazało się że przerywały potencjometry montazowe KAL SYM i KOR przczyscilem je preparatem do stykow, potem skalibrowalem na podstawie przebiegu z kalibratora (ustawianie wzmocnienia itp) i narazie jest ok, ogólnie dzieki za zainteresowanie i pomoc
    Pozdrawiam

No i po kolejnych 3 latach użytkowania oscyloskopu znowu problem. Tym razem z odchylaniem pionowym, przebieg wyjeżdża poza obszar ekranu. Wymieniłem już potencjometry pozycji pionowej przebiegów ch1 i ch2 jak i potencjometry od wzmocnienia. Podejrzewam zimny lut na płytce albo jak już wyczytałem z elektrody może te białe złącza - chociaż czyściłem je contact clinerem.

Rubens jakieś sugestie??

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W oscyloskopie DT6620 pojawia się problem zaniku obrazu przy rozciągach typu B, A+B, A/B, podczas gdy rozciąg A działa niestabilnie. Przyczyną były zimne luty na przełącznikach wzmocnienia oraz uszkodzony potencjometr wieloobrotowy odpowiedzialny za podstawę czasu "B". Czyszczenie izostatów i przełączników preparatem do regeneracji potencjometrów pomaga usunąć tlenki i poprawić kontakt. Problemy z "pływaniem" wzmocnienia odchylania pionowego obu kanałów wynikały z przerywających potencjometrów montażowych KAL, SYM i KOR, które po oczyszczeniu i kalibracji na kalibratorze działają poprawnie. Po kilku latach użytkowania pojawiły się kolejne problemy z odchylaniem pionowym, gdzie przebieg wyjeżdża poza ekran, mimo wymiany potencjometrów pozycji i wzmocnienia. Podejrzewa się zimne luty na płytce lub uszkodzenie białych złączy, które były czyszczone preparatem Contact Cleaner. Zaleca się etapową diagnostykę, sprawdzenie napięć zasilacza podczas zaniku i pojawiania się przebiegu oraz dokładne oznaczenie i kontrolę połączeń podczas naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA