logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać filtr dolnoprzepustowy do prostownika samochodowego?

radioaktiv 08 Mar 2007 23:55 3396 7
  • #1 3658830
    radioaktiv
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Planuję wykonać prostownik samochodowy.

Przeczytałem następującą teorię:
    http://www.edw.com.pl/ea/zasilacze.html#prostownik
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic673764-30.html

Posiadam sprawny transformator z prostownika, a po przeczytaniu teorii, doszedłem do wniosku, że najprościej będzie kupić gotowy mostek prostowniczy oraz przefiltrować napięcie tętniące. I tutaj pojawia się pytanie:
    Wg. informacji o filtrach z wikipedii wynika fakt, że muszę zastosować filtr dolnoprzepustowy żeby wygładzić napięcie, z wyżej wymienionego tematu na elektrodzie wychodzi na to że wystarczy kondensator.

Proszę o wyjaśnienie, który z rodzajów wygładzenia zastosować, oraz w miarę możliwości naprostować mnie jak wyliczyć wartość elementów.

Czy jeśli wystarczy sam kondensator to jego pojemność określa wzór:
    C=Iwy/(2·f·Utpp) ?
  • #2 3658864
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Tak prawdę moiąc, najlepiej będzie dla akumulatora jeśli wogóle nia zasosujesz kondensatora. A jeśli już to o niewielkiej pojemności. Akumulatory "lubią" być ładowane napięciem tętniącym. A Ty chciałbyś go zasilać jak końcówkę mocy HiFi...
  • #3 3658877
    radioaktiv
    Poziom 15  
    dziękuje za pomoc.

Kolejne pytanie: Jaki mostek prostowniczy zastosować, 20A wystarczy, czy mogę kupić o większym natężeniu prądu? np 35A. No i jakie chłodzenie zastosować, czy wystarczy mały radiator z zasilacza ATX?
  • #4 3661211
    radioaktiv
    Poziom 15  
    kupiłem mostek 35A, jednak poprzedni prostownik dawał prąd 10A, a do ładowania swojego akumulatora potrzebuje ok 5A.

Jak wykonać w miarę prostą regulację natężenia prądu, lub jaki rezystor zastosować i o jakiej mocy żeby uzyskać prąd 5A?
  • #5 3661577
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Wszystko zależy od wartości napięcia na wyjściu prostownika...
    Jeśli jednak trafo jest z prostownika do ładowania, to sądzę, że nie musisz stosować żadnego ograniczenia prądowego.
    Podłącz częściowo rozładowany aku i zmierz pobór prądu.
  • #6 3661970
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Profesjonalny prostownik możesz zrobić tak zastosuj duży radiator do niego przykręć mostek prostowniczy od 20 do 5o Amper na plusowym przewodzie wychodzącym z prostownika zamontuj bezpiecznik automatyczny klapkowy typu s 191 z charakterystyką C ma to na celu natychmiastowe odłączenie prostownika w przypadku pomyłki w podłączeniu aku .Na wyjśćiu prostownika zamontuj woltomierz o zakresie 30v dla aku 12v ustawiasz napięcie ładowania 14,5 v dla 24v napięcie wynosi 27 do 28v regulację zamontuj płynną w pierwotnym uzwojeniu transformatora poprzez sterownik.Sterownik wykonałem sam .Płytkę drukowaną zakupiłem na Allegro pod telefonem 600990508 koszt wykonania sterownika ok 30zł .ma on u mnie uniwersalne zastosowanie gdyż stosuję go również do płynnej regulacji prądu spawania w spawarce.Na zasilaniu transf zabezpiecz uzw pierwotne bezpiecznikiem S 191 2A o charakterystyce C .Połączenie do sieci przewód OP3x 1,5 do 3x2,5 uzeruj rdzeń oraz obudowę prostownika.W obwód układu ładowania zamontuj amperomierz prądu stałego od 10 A do30A w zależnośći od potrzeb mostek przed montażem do radiatora posmaruj pastą silikonową
  • #7 3662169
    radioaktiv
    Poziom 15  
    dziękuję za wypowiedzi, jednak zdecydowałem się zrobić prostownik ze schematu elki:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21461.html

nie jest trudny w wykonaniu a posiada zabezpieczenie i rozbudowaną kontrolkę ładowania.

Czy ktoś już może wykonywał prostownik według tego schematu?
    Jaki jest przybliżony koszt elementów składowych?[amperomierz, trafo i mostek mam]

kierbedz4: dziękuję na dokładny opis, ale potrzebuje prostownik o prądzie do 10A,
  • #8 3774543
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    To że zabudujesz na prostowniku mostek prostowniczy 20 czy 50A wcale nie świadczy o tym że musisz pobierać z niego taki prąd. Po prostu jest to stosunkowo tani element rzędu 10 do 12zł. Prąd ładowania jest ograniczony przez dobór odpowiedniego transformatora oraz zastosowaniem na nim regulacji elektronicznej lub za pomocą odczepów po stronie pierwotnej trafa jak też po stronie wtórnej . Jak widzisz jest kilka opcji wykonania prostownika

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru filtra dolnoprzepustowego do prostownika samochodowego oraz sposobów wygładzania napięcia po mostku prostowniczym. Wskazano, że do ładowania akumulatora najlepiej stosować napięcie tętniące, a kondensator filtrujący powinien mieć niewielką pojemność lub być pominięty, gdyż akumulatory lepiej tolerują takie napięcie. Wzór na pojemność kondensatora podany przez autora (C=Iwy/(2·f·Utpp)) jest zgodny z teorią. Mostek prostowniczy o prądzie znamionowym 20A lub większym (np. 35A) jest odpowiedni, gdyż jego parametry nie wymuszają poboru takiego prądu, a większy zapas prądowy jest korzystny. Chłodzenie mostka można wykonać za pomocą dużego radiatora, np. z zasilacza ATX. Regulacja prądu ładowania może być realizowana przez dobór transformatora, zastosowanie odczepów na uzwojeniu pierwotnym lub wtórnym, a także elektroniczne sterowniki regulujące napięcie i prąd. Zaproponowano również schemat prostownika z zabezpieczeniem i kontrolką ładowania dostępny na forum elektroda.pl, który jest prosty w wykonaniu i posiada funkcje ochronne. Koszt elementów takich jak mostek i amperomierz jest stosunkowo niski. Wskazano na konieczność stosowania bezpieczników i odpowiedniego uziemienia obudowy prostownika dla bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA