logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ prostownika z zabezpieczeniem nadprądowym i regulacją prądu ładowania.

piotrekmanko 20 Kwi 2006 15:36 7743 15
  • #1 2547454
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam wszystkich potrzebuję pomocy chcę zrobić prostownik do ładowania akumulatorów samochodowych, proszę o jakiś prosty schemat możliwie jak najprostszy jeżeli można to z regulacją prądu ładowania i z zabezpieczeniem nadprądowym chyba że wiąże się to z dużą komplikacją całego prostownika. wiem że postów na ten temat jest bardzo dużo próbowalem się czegoś na nich dowiedzieć ale tam jest tak jedna osoba rzuca projekt a reszta ją krytykuje i w efekcie jest kłotnia na kilka stron i nic z niej nie wynika. jeśli moge to prosze o jakiś konkretny przykład bez żadnych linków z góry dzięki (jeżeli kogoś obraziłem tym postem to sorry)proszę o szybką odpowiedź

pozdro:D
  • #3 2548819
    wulkansc
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    prosty prostownik jest taki: kup transformator bezpieczeństwa (220/24V)
    odwiń wtórne do ok.17V w pierwotne zamontuj oprawkę na żarówkę na
    wtórnym zamontuj greatza (5zł 20A) oznacz plus i minus,jeżeli wkręcisz żarówkę 40W-prąd ładowania ok 4A , 80W ok8A itd., w pierwszym momencie
    żarówka zaświeci jasno w miarę ładowania akumulator będzie pobierał mniejszy prąd i żarówka będzie przygasać gdy prawie zgasnie akumulator
    będzie naładowany. powodzenia
  • #4 2549207
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    do tadzmierz jesteś pewien że układem który podałes w linku będę mógł regulować prąd ładowania bo mi się wydaje że ten układ będzie zmieniał też napięcie na wyjściu i jaka powinna być moc trafa. zrobiłeś może ten układ dobrze działał? czy do poprawnej pracy trzeba było coś zmieniać?
  • Pomocny post
    #5 2550107
    tadzmierz
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Regulując napięcie uzwojenia wtórnego będziesz też regulował prąd. Jeżeli napięcie po prostowniku będzie mniejsze od napięcia akumulatora to nie będzie przepływu prądu i ładowania akumulatora. Zwiększając napięcie zwiększamy prąd ładowania. Ustawiamy go jako 1/10 pojemności akumulatora. Dla akumulatora np. 45Ah nominalny prąd ładowania powinien wynosić 4,5A. Taki prąd należy ustawiić w prostowniku. W miarę upływu czasu i ładowania akumulatora prąd ten będzie malał. Jeżeli chodzi o moc transformatora to zależy ona od prądu jaki ma dostarczyć transformator. Powinien on mieć moc 80 - 100W.Tadzmierz
  • #6 2550163
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    jeszcze jedno jakiej mocy powinny być te rezystory (szczególnie ten 10Ω), w jakich jednostkach jest ten kondensator 470 i czy masz jakiś pomysł na ogranicznik prądowy czy raczej go już nie montować? skoro jest regulacja prądu.a jak sprawdzić jaki prąd daje trafo bo ten amperonierz szeregowo z akumulatorem pokazuje jaki prąd pobiera akumulator
  • #8 2685405
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    witam a jakim maksymalnym prądem mogę ładować akumulator? myślałem zastosować trafo 100VA ale nie wiem czy układ wytrzyma i czy nie zwalę akumulatora

• #9 2685464
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Piotrekmanko - akumulatory kwasowe ładuje się prądem równym (co do wartości) 10% pojemności (masz to już wyżej napisane).
    Jeśli chcesz robić prostownik na transformatorze - to musisz mieć transformator :D. Trafo fosztuje kilkadziesiąt zł, a od "ruskich" kupujesz za 30zł prostownik z regulacją i wskaźnikiem prądu, więc pomyśl czy się opłaca. Inna wersja to prostownik impulsowy z zasilacza komputerowego (10zł :D) - jest pare opisów na elektrodzie.
  • #10 2685870
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    piotrekmanko napisał:
    myślałem zastosować trafo 100VA ale nie wiem czy układ wytrzyma i czy nie zwalę akumulatora

To ledwo wystarcza te 100VA na dobry prostownik. Akumulatora nie rozwalisz, bo to nie zależy tylko od mocy trafa.
  • #11 2685918
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    A tak z ciekawości spytam dlaczego 100VA ledwo wystarcza?
  • #12 2686599
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Odpisałem, że ledwie na to stwierdzenie, czy obawę o to, że akumulator może zostać rozwalony. Takie trafo powinno mieć zapas prądu. Te wspomniane 100 VA to w sam raz, ale na pewno nie jest za duże. Można przeciaż mieć trafo np. 1000VA i akumulatora się nie "zwali". To tyle celem wyjaśnienia.:D
  • #13 2687095
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4248
    Można zrobić układ z: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21461.html
    - ma zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem akumulatora, przerwie
    ładowanie jak już jest dość naładowany... ja kiedyś zrobiłem dla znajomego
    prostownik, który nie miał zabezpieczenia, i już trzy razy były diody wymieniane
    - okazuje się, że jak można podłączyć odwrotnie, to zawsze ktoś to zrobi...
  • #14 2689164
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    ja robię prostownik dla siebie już jeden mam ale zawsze ktoś pożycza a jak oddaje to prostownik nadaje się do ....naprawy zawsze coś jest zwalone ostatnio to przegrzane były kable przy amperomierzu już nie wspomnę że kilka razy wymieniałem amperomierz (chyba był używany jako rozruch)ale prostownik to jakiś ruski jest i trafo nigdy jeszcze nie padło:-) zrobie sobię drugi prostownik a tamtes stary niech pożyczają ale ja go ładował nie będę. chcę zrobić jakiś dobry prostownik który nie zwali aku.i będzie długo działał(kilka lat) muszę tylko polutować go grubymi kablami żeby nie dało się ich przepalić.mam już schematy z elektrody i wszystkim serdeczne dzięki za pomoc i udostępnienie schematów

• #15 2709548
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    witam ponownie mam jeszcze jedno pytanie. do tego prostownika który chcę zrobić (wersja z regulacją napięcia i prądu ładowania na wejściu trafo zasilającego jest gdzieś na elektrodzie)chcę użyć trafo bezpieczeństwa24V i ustawić napięcie układem do regulacji nap. i prądu ładowania i tu moje pytanie czy to będzie dobre rozwiązanie? do tej wersji prostownika trzeba trafo ok 17-19v ja bym zastosował to 24V oczywiście trzeba będzie uważać żeby przy ładowaniu nie podkręcić go za mocno ale wydaje mi się że powinno być dobrze proszę o poprawienie jeżeli źle mówię

pozdrawiam:D
  • #16 2709813
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Masz tu taki bardzo prosty układ prostownika z trafem 24V.
    Załączniki:
    • Układ prostownika z zabezpieczeniem nadprądowym i regulacją prądu ładowania. Prosty prostownik.jpg (227.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostownika do ładowania akumulatorów samochodowych z regulacją prądu ładowania oraz zabezpieczeniem nadprądowym. Prosty prostownik można wykonać na bazie transformatora bezpieczeństwa 220/24V, którego wtórne uzwojenie odwinięte jest do około 17-19V. Do prostowania stosuje się mostek Graetza (np. 20A), a regulację prądu uzyskuje się przez dobór mocy żarówki w obwodzie pierwotnym transformatora (np. 40W dla prądu ok. 4A). Prąd ładowania powinien wynosić około 1/10 pojemności akumulatora (np. 4,5A dla 45Ah). Transformator o mocy 80-100VA jest wystarczający do takiego prostownika. Rezystory (np. 10Ω/0,5W) i kondensatory (470nF) stosuje się zgodnie ze schematem. Ogranicznik prądowy nie jest konieczny, jeśli prąd jest regulowany. Wskazano również na możliwość zastosowania prostownika impulsowego z zasilacza komputerowego. Zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem akumulatora jest zalecane, aby chronić diody prostownika. W dyskusji pojawiły się linki do schematów prostowników z regulacją prądu i napięcia, a także uwagi dotyczące trwałości i bezpieczeństwa konstrukcji, w tym konieczności stosowania grubych kabli i odpowiednich elementów pomiarowych (amperomierz szeregowo z akumulatorem). Użytkownicy podkreślają, że transformator o mocy 100VA jest wystarczający i nie zniszczy akumulatora, a większa moc transformatora nie stanowi zagrożenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA