logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co się spaliło? Wymieniane tranzystory. Wzmacniacz.

Karol-lolek 10 Mar 2007 10:57 1221 4
REKLAMA
  • #1 3662774
    Karol-lolek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    wczoraj jak pisałem naprawiłem wzmacniacz wlutowałem spalone tranzystory IRFZ44N no wzmacniacz ożył ale po 5 min poszedł z niego dosłownie dym po rozkręceniu okazało się że to te dwa tranzystory uległy spaleniu, i teraz nie wiem czyja to wina, czy głośnik może spalić wzmacniacz? już go nie chce naprawiać bo to chińskie gówienko a przypomnę że to wzmacniacz firmy voice kraft 800mb.
    Przestrzegam przed kupowaniem takich sprzętów bo to wyżucanie pieniędzy w błoto, a przeglądając allegro wiele osób łapie się tak jak ja na ''okazje''.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3662851
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    prad spoczynkowy, wzmacniacz sie wzbudza, moze rezystory emiterowe oberwaly przy okazji po poprzedniej usterce, ten mos ma ok 100W traconej :) ciekawe ile ich miales, bo jak pare to max 80W 8R ;)
  • REKLAMA
  • #3 3663480
    Karol-lolek
    Poziom 13  
    zbytnio to nie znam się na elektronice, lecz po rozkręceniu wzmacniacza to na płytce przy upalonym tranzystorze pisało IRFZ44N ale wczoraj zabierając się do wymiany zobaczyłem że w orginale były IRFIZ34G, pytałem się na elektrodzie i ktoś napisał że można je zamieniać i wymieniłem ten spalony i ten dobry(czyli parę) no i wzmacniacz odżył ładnie grał ale po 5 min puścił kupę dymu właśnie z tego mosfeta co się spalił na początku,
  • REKLAMA
  • #4 3663907
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Witam

Przy takich usterkach należy sprawdzić także tranzystory sterujące oraz koniecznie ustawić prąd spoczynkowy.
    Przypuszczam, że to nie wina wzmacniacza, a raczej kiepskiego "naprawiacza". :)

Pozdrawiam
  • #5 3663940
    Karol-lolek
    Poziom 13  
    zgadzam się z tym bo niem mam zielonego pojęcia:) ale myślałem że jak wymienie spalony tranzystor to zagra ponownie.... no i zagrał... hehe i puścił dym.
REKLAMA