logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić pralkę Bosch? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

stimoroll 27 Wrz 2003 23:06 12292 15
REKLAMA
  • #1 341293
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    co sądzicie o pralkach BOSH, czy to dobry zakup?
    Czy warto na coś przy zakupie zwrócić uwagę?
  • REKLAMA
  • #2 341490
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Ja oceniam je jako dość dobre.
    Ale jednej z nich bym Ci nie polecał Maxa.
    Głównie chodzi o wymiwnę w przyszłości łożysk.
    W tym typie pralki zbiornik jest z tworzywa zamykany z dwóch połówek na zatrzaski.
    Aby wymienić łożyska trzeba wyjąć z pralki zbiornik poobcinać zaczepy wyjąć bęben i dopiero wymienić łożyska.Skręcanie zbiornika jest na wkręty do tworzywa (producent przewidział w konstrukcji ten sposób skręcania).Podobnie mocowane są amortyzatory.
  • #4 341503
    stimoroll
    Poziom 20  
    Spoko - w WFL 1200 napisane coś właśnie było o plastikowym zbiorniku , czy coś takiego , czy to o to chodzi?
  • REKLAMA
  • #5 341512
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    POL02 napisał:
    Witam.
    Ja oceniam je jako dość dobre.
    Ale jednej z nich bym Ci nie polecał Maxa.
    Głównie chodzi o wymiwnę w przyszłości łożysk.
    W tym typie pralki zbiornik jest z tworzywa zamykany z dwóch połówek na zatrzaski.
    Aby wymienić łożyska trzeba wyjąć z pralki zbiornik poobcinać zaczepy wyjąć bęben i dopiero wymienić łożyska.Skręcanie zbiornika jest na wkręty do tworzywa (producent przewidział w konstrukcji ten sposób skręcania).Podobnie mocowane są amortyzatory.

Zgadza się, ale jakby nie było ułożyskowanie w Boschu jest jego
    najsilniejszą strona. Wytrzymują minimum 5000 cykli (według mnie).
    W innym popularnym sprzęcie wynik prawie nieosiągalny.
    Jak na razie problem łożysk w pralkach BSH nie istnieje.
    Pozdrawiam
    zayzayer
  • REKLAMA
  • #6 341522
    POL02
    Specjalista AGD
    Witam.
    Nie wiem jak jest w innych typach ale w Maxie tak.
    Znam przzypadki uszkodzenia łożysk nawet w czasie gwarancji co prawda nie jest to częsty przypadek ale jest.
    Przy okazji ,krótka informacja,pralka ta sterowana jest procesorem.
    Ptrzy uszkodzeniu jakiegoś elementu pokazuje na wyświetlaczu komunikat,który wiadomy jest dla serwisu.
  • REKLAMA
  • #8 341669
    stimoroll
    Poziom 20  
    A gdzie jest ten wyświetlacz? Ja go nie zauważyłem. [mowa o 1200 i 1607]
  • #9 342379
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Masz tam LEDki. One sygnalizują błędy.
    Dodatkowo serwisy producenta mają swoje sposoby na uruchomienie programu serwisowego.
  • #10 351141
    Graniol
    Poziom 1  
    Moja mama ma Maxa WFL 1200.
    Po 3-ch latach wysiadła grzałka (koszt naprawy+grzałki 300 PLN i to nie przez serwis), a teraz szwankuje pompa wodna-zacina się czasami. Po gruntownym rozkręceniu i wyczyszczeniu jakoś teraz działa ale nie wiem jak długo. Koszt nowej ok. 200 PLN.
  • #11 352712
    GRZECHO 1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam z BOSH'em mam doczynienia od kilku lat . W zasadzie to niezłe pralki ale bez jakich kolwiek rewelacji.Nie polecam zwłaszcza tych składanych u nas w kraju ani tych do 1700 zł.To tandeta i chłam!!!!!
    Przyzwoity BOSH zaczyna sie od 2000 i w góre.Nie chodzi tu o kase ale o osprzet a szczególnie ta tandeta z francji.Osobiscie polecam ARISTONA to MERCEDES w śród pralek i nie tylko.
    Pozdrowienia GRZECHO
  • #12 353584
    XAX
    Poziom 21  
    :arrow: WitamGraniol
    Grzałka czy pompa siadają głównie gdy masz zbyt twardą wodę lub słabej jakości proszki. Można się zapatrzeć w specjalny proszek do dezynfekcji pralek w serwisie Boscha znacznie przedłuża żywotność pralki.

:arrow: GRZECHO 1
    To raczej masz mało do czynienia z tą marką. Porównując ilość serwisantów w moim mieście (jest ich 2) z serwisem innej znanej firmy (jest ich ponad 10) można powiedzieć o awaryjności.
    Wracając do sprzętu montowanego w Polsce to fabryka w Łodzi jest najnowocześniejszą fabryką tego koncernu na świecie. Pralki tam robione idą na cały świat. A awaryjność jest taka sama jak w Niemczech. A części są takie same w pralce za 1200 PLN czy 2400 PLN. Różnice tkwią w elektronice i kilku innych szczegółach. I niema znaczenia gdzie są robione części. Na przykład pompy są tej samej firmy praktycznie we wszystkich pralkach różnych firm.
  • #13 353698
    POL02
    Specjalista AGD
    Witam.
    XAX na temat najnowocześniejszej fabryki na Papierniczej w Łodzi móbłbym z Tobą podyskutowac ale na PW.Byłem tam i widziałem.A co byś powiedział o Whirpoll w Popradzie na Słowacji też tam byłem.A co do ceny podzespołów to Bosh jest najdroższy.
  • #14 353885
    robotek
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Popieram co do Boscha w 100 % mailem klientow juz z pralkami z lodzi krotko mowiac badziewie takie samo jak cala reszta bazujaca do 1200 zł
    Pralki przewidziane przez producanta na 5 do 8 lat uzytkowania.
    Chwile juz to naprawiam i nadal twierdze ze jak kto chce miec spokoj swiety MUSI wydac te od 2000 zł na pralke. Łożyska w boschu o bólu !!
  • #15 354817
    XAX
    Poziom 21  
    :arrow: POL02
    Każdy ma jakieś zdaje :)
    A Whirpolla nie naprawiam ale raczej nie ma dobrej opini.
    A części niestety nie są tanie. A co teraz jest tanie.

:arrow: Robotek
    Nikt nie mówi że te pralki nie są niezniszczalne. Zresztą nawet takich pralek nie ma. Nawet Miele kiedyś się zepsuje. Jednak wole mieć Boscha niż jakąś włoszczyznę. Przynajmniej wiem ze jest mocniejszy i części dostane.
  • #16 354860
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Moze sie myle ale mam Boscha skladanego prawdopodobnie w Poznaniu (o ile to mozliwe).
    Sprzet na ponad 6 lat i nie widział serwisu ani ja nie musiałem ingerowac - to całkiem pozytywny "okres zycia" sprzetu oczywiscie.
    A napisu w stylu "MADE in ITALY" tez sie wystrzegam jak moze :)

Podsumowanie tematu

✨ Pralki Bosch są oceniane jako solidne i trwałe, szczególnie pod względem łożysk, które według opinii wytrzymują minimum 5000 cykli. Modele takie jak WOB-1600 są chwalone za niezawodność, natomiast seria Max (np. WFL 1200) może mieć problemy z wymianą łożysk ze względu na konstrukcję zbiornika z tworzywa sztucznego, który jest trudny do demontażu. W modelach Max zdarzają się awarie łożysk nawet w okresie gwarancji, a także problemy z grzałką i pompą wodną, co może wiązać się z kosztami napraw. Pralki Bosch sterowane są procesorem i sygnalizują błędy za pomocą diod LED, a serwisy mają dostęp do kodów diagnostycznych. Warto zwrócić uwagę na miejsce produkcji – pralki składane w Polsce (fabryka w Łodzi) są nowoczesne i mają podobną awaryjność jak modele niemieckie, choć części Bosch są droższe. Przy zakupie zaleca się wybierać modele powyżej 2000 zł, gdyż tańsze (do 1700 zł) mogą mieć gorszy osprzęt i wyższą awaryjność. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych marek, np. Ariston, który jest określany jako bardziej prestiżowy, oraz Whirlpool, który ma mieszane opinie. Ogólnie Bosch jest uważany za markę o dobrej jakości i dostępności części zamiennych, choć nie bez wad.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA