logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Matiz - jak sprawdzić przepływ gazu LPG i lokalizację filtra?

Krystian_K 15 Mar 2007 19:12 4103 12
REKLAMA
  • #1 3681726
    Krystian_K
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam Matizka jak w temacie
    Mój problem polega na tym, że nagle podczas jazdy na LPG przestał działać i zgasł. Na benzynie OK. Natomiast na LPG nic kompletnie.
    I moje pytanie jest takie:
    Jak sprawdzić czy gaz wychodzi/dochodzi z parownika?, czy dochodzi do elektrozaworu itd. a w konsekwencji czy dociera do kolektora.
    Może ktoś ma schemat instalacji od LPG z opisem, zdjęciami itd.
    Nie mogę znajść tutaj nawet filtra, ani bezpiecznika od gazu.
    Dzięki za każdą sugestię.
    Czy tylko serwis mnie ratuje?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3681760
    zdyz
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    podaj typ instalacji i cos bedziemy myslec w corsie,,c,, mialem podobny przypadek 4 generacja i przy pelnym zbiorniku gazu gasl i na wskazniku gazu pokazywal jego brak po przeczyszczeniu elektrozaworu no problem
  • #3 3681773
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    sprawdz czy nie zsunely sie jakies wsowki z elektrozaworow bo objawy o tym swiadcza ze jakis elektrozawor sie uszkodzil badz nie dochodzi do niego napiecie z centralki
  • #4 3682634
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Przedewszystkim MUSISZ znaleść bezpieczniki od LPG i sprawdzić czy są ok.Bo z opisu usterki wynika,że najprawdopodobniej przyczyną jest brak zasilania.
  • REKLAMA
  • #5 3682886
    Krystian_K
    Poziom 13  
    LPG jest firmy: MG MOTOR GAS (zbiornik firmy STAKO)
    Gdy się przełącza z benzyny na LPG słychać jak cykają - załączają się elektrozawory.
    Jak również podczas przełączenia można wyczuć ręką, gdy się dotknie elektrozawór , jak się załącza. Nie wiem czy działa ten , który znajduje się na parowniku ponieważ, gdy go dotykam podczas fazy przełączenia to nie czuję tego, tak jak na tym wcześniejszym.
    Pytanko: od czego jest ten elektrozawór na parowniku?
    Jutro zmierzę napięcia na elektrozaworach w momencie przełączenia-czy są i podłącze napięcie w celu sprawdzenia na tym elektrozaworze na parowniku - zobaczę czy będzie cykał.
  • REKLAMA
  • #6 3684970
    Krystian_K
    Poziom 13  
    Przetestowałem i pomierzyłem elektrozawory, ten na parowniku nie działa, tylko jak go zdemontować?
  • #7 3685077
    zdyz
    Poziom 15  
    podjedz lepiej do gazownika moze wystarczy tylko czyszczenie jak w mojej corsinie

Dodano po 3 [minuty]:

chodzi mi o ten przy parowniku poprostu steruje doplywem gazu i jesli jest zanieczyszczony to nie puszcza gazu na parownik
  • #8 3685267
    Dinuś
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    zdyz ma rację, podskocz lepiej na warsztat . Dla fachowca to kilka minut roboty więc nie będzie to droga usługa i przynajmniej zrobi to ktoś kto powinien grzebać przy gazie a gaz to zawsze gaz , zrobisz mały błąd i będzie tragedia
  • REKLAMA
  • #9 3688183
    Krystian_K
    Poziom 13  
    Diagnozę miałem dobrą, uszkodzony był elektrozawór na parowniku.
    W warsztacie zostawiłem auto i spec wymienił cały parownik koszt 350zł,

Dzięki wszystkim
  • #10 3688299
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Rzeczywiecie drobna kwota......:D a nie dało rady wymienic samego elektrozaworu???? a moze cewka była padnieta....?
  • #11 3695872
    zdyz
    Poziom 15  
    podejrzewam ze sam zawor bylby tanszy ale nauka kosztuje/i to drogo/
  • #12 3700836
    Dinuś
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Ja bym nie zapłacił, to jakby zapłacić za wymianę silnika bo w nim poszły świece. Gościu Cię po prostu naciągnął na niepotrzebne koszta a Ty pewnie się nie odezwałeś tylko wyłożyłeś kasę.
  • #13 4159055
    kris80-23
    Poziom 11  
    Ja bym żądał tylko wymiany elektrozaworu, a jeśli parownik klęknoł to zawsze mozna go zregenerować (wymienić membranę, uszczelki i jest jak nowy), domagaj się zwrotu kasy, bo jak czytam z opisu to tylko elektro zawó się p[opsuł a nie parownik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Daewoo Matiz z instalacją LPG firmy MG MOTOR GAS (zbiornik STAKO) pojawił się problem z działaniem na gazie – silnik gaśnie podczas jazdy na LPG, natomiast na benzynie działa poprawnie. Objawy wskazują na brak dopływu gazu, co może być spowodowane uszkodzeniem elektrozaworu, zwłaszcza tego zamontowanego na parowniku. Zalecane jest sprawdzenie bezpieczników LPG oraz stanu i podłączenia elektrozaworów, w tym pomiar napięcia podczas przełączania z benzyny na LPG. Elektrozawór na parowniku steruje dopływem gazu i może być zanieczyszczony lub uszkodzony, co blokuje przepływ gazu. Wskazane jest skorzystanie z usług specjalisty od instalacji LPG, który może oczyścić lub wymienić elektrozawór. W opisywanym przypadku wymieniono cały parownik za około 350 zł, co rozbudziło dyskusję na temat zasadności wymiany całego parownika zamiast samego elektrozaworu. Niektórzy sugerują, że regeneracja parownika (wymiana membrany i uszczelek) jest możliwa i tańsza, a wymiana całego parownika może być niepotrzebnym kosztem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA