logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Zdalne wywoływanie procedur RPC przerywa działanie systemu

Majster_P. 28 Wrz 2003 19:50 4115 19
REKLAMA
  • #1 342153
    Majster_P.
    Poziom 12  
    Uruchamiam kompa włancza mi sie Xp i przez jakeiś 5 min jest spooks. zadnych błedów. po tym czasie wyswietla sie okienkio w którym jest napisane ze za minute zamknie sie system bo: Zdalne wywoływanie prodecór RPC zostało nieoczekiwanie przerwane i windows musi zostać zamkniety.

Nie wiem o co wogóle chodzi i ldaczego sie t pojawia bo wcześniej tego komunikatu nigdy nie widziałem. Ado tego system ma moze 2 tyg. i to nie całe a zdanych problemów nie było przy instalacji. czy moze to mieć związek jakiś ze tym ze mam dwa systemy Xp i Me.

Dzięki wszystkim za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 342176
    Wesley
    Poziom 12  
    Masz z pewnością wirusa w kompie :( . Najczęściej taka sytuacja ma miejsce u użytkowników łączących się do internetu przy pomocy programów dostępowych tepsy :P . Wirus ten atakuje XP i 2000.
    Komunikat i sytuacja, o których piszesz ma miejsce po pewnym czasie jak jesteś zalogowany do internetu, jeśli nie wchodzisz do internetu to wszystko jest w pożądku.
    Lekiem na to jest zainstalowanie Nortona, wówczas zablokuje on wirusa, a z podanych przez niego informacji dowiesz się więcej.
    Istnieje tez mozliwość usunięcia problemu bez Nortona, jeśli Cię to interesuje to daj znać.
    To Ci pomoge, miałem z tym doczynienia w nie jednym kompie.
    :D
  • #3 342180
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    oj, panie Majster, użyj pan przycisku szukaj albo google
  • #4 342184
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    popatrz na stronach microsoftu o msblast - to jest ten wirus. mozesz tam sciagnac latke i bedzi ok, latka ok 1230 kb.
  • #5 346081
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Witam!
    Do mnie też zawitał Msblast i nie wiem jak to wywalić. Próbowałem różnych antywirusów, łącznie ze skanerami on-line i nic. Wczoraj postawiłem nowiuśki system po formacie partycji systemowej i nadal nie mogę się z nim uporać, nie wiem, gdzie się zaszył. Jak narazie poradziłem sobie z nim doraźnie, zmieniając ustawienia usługi RPC, ale wkurza mnie jego obecność, bo co jakiś czas też wyskakuje jekiś błąd systemowy. Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 346108
    jurkuc
    Poziom 28  
    Ocena: 314
    No cóż, jedyna rada na tak zainfekowany dysk to niestety format Hdd ( formatowanie niskiego poziomu) Program do formatowania niskiego poziomu mozna sciągnąć ze stron odpowiednich producentów dysków.

Jurek
  • #7 346113
    tojaa
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    jedynym lekarstwem na blasta jest latka ze strony microsoftu. nawet jak sie go usunie to sam przyjdzie, tak to juz dziala...po zainstalowaniu latki warto przeskanowac dysk i usunac intruza.
  • #8 346127
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    XP ma wbudowany firewall. Jeżeli jest uruchomiony, to msblast nie wejdzie. Przy połączeniach modemowych jest chyba domyślnie uruchamiany. Nie wyłączaj go! Zajrzyj do jego logu!
    MsBlast jest łatwy do usunięcia. Jeżeli nie mozesz się go pozbyć przez reinstalację, to jest całkiem prawdopodobne, że łapiesz go po reinstalacji, gdy ściągasz jakieś patche - wystarczy kilkadziesiąt sekund połaczenia z internetem. Może zainstaluj sobie darmową wersję ZoneAlarm'u, to powie Ci które programy chcą się łączyć z siecią - wbudowany firewall to obsługuje.
  • REKLAMA
  • #10 346161
    HiTec
    Poziom 12  
    Witam!
    Mam te same objawy co Majster, a więc to pewnie Msblast. Co najciekawsze, że skanowałem dysk antywirem i nic mi nie wykrył.

Avatar - piszesz o wyłączaniu z linii poleceń, może podasz jakieś szczegóły.

Dodatkowo, równorzędnie z samoczynnymi restertami systemu przestała działać mi nagrywarka - wykrywa wszystkie płyty jako czyste :!: Czy wirus może powodować złą pracę kontrolera dysków :?:
  • #11 346188
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    od biedy mozna msblasta wylaczyc z lini polecen :)
    Wyłączyć możesz, ale jak nie uruchomisz firewalla to i tak zaraz "wlezie" przez dziurę w windzie z powrotem.
  • #12 346208
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Ja to robiłem przy pomocy Windows/Total Commander, tak jest łatwiej.

Ale ręcznie:
    Otwórz okno konsoli(DOS),
    c:
    cd \
    dir /s msblast.exe

jak znajdzie, to przejdź do katalogu, w którym jest, i:

ren msblast.exe msblast.exe.vir
    md msblast.exe

i dalej...

Uruchom regedit i szukaj we wszystkich rejestrach msblast.exe, jak znajdziesz, to popatrz, czy to jakieś klucze, które służą do uruchaniania - jeżeli tak, to usuń.

Reboot - i już powinno być czysto.

Poza tym jest jakiś wariant msblast o innej nazwie, może ktoś pamięta??
  • #13 346222
    flyman
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    a przecież wystarczy ściągnąć lekarstwo ze strony Symantec'a - ma gotowego exe'ka mieszczącego się na dyskietce... wystarczy odpalić i poczekać na rezultat (pozytywny)... Sprawdzone...
  • REKLAMA
  • #15 346231
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Samo usunięcie na niewiele się zda, trzeba zainstalować patcha do windowsa, a połączenie się z internetem spowoduje zamknięcie systemu.
    Zrób tak jak napisał mmm777 po czym uruchom windowsowską "zaporę" na połączeniu internetowym i wtedy możesz się bezpiecznie połączyć z netem i ściągnąć lekarstwo.

flyman napisał:
    a przecież wystarczy ściągnąć lekarstwo ze strony Symantec'a - ma gotowego exe'ka mieszczącego się na dyskietce... wystarczy odpalić i poczekać na rezultat (pozytywny)... Sprawdzone...
    Możesz tak zrobić pod warunkiem że masz drugi komputer z dostępem do netu. Mnie wywalało zanim zdążyłem cokolwiek ściągnąć :evil:
  • #16 346464
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Da się go usunąć instalując np. Norton Antyvirus i potem ręczne wyłączenie procedur RPC.
  • #17 346584
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    przerywanie odliczania z linii polecen brzmi tak: "shutdown -a" (oczywiste bez cudzysłowów)
  • #19 351087
    godmode
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    A ja znam rozwiazanie tego problemu!
    To wcale nie musi byc robak, a nawet jesli jest to mozna go w prosty sposob unieszkodliwic (chodzi mi o restart kompa):
    START->PANEL STEROWANIA->NARZEDZIA ADMINISTRACYJNE->USLUGI znajdujesz ciag "Zdalne wywoływanie procedur (RPC)" i klikasz prawym myszy i Wlasciwosci pozniej zakladka Odzyskiwanie. Masz tam trzy okienka:
    Pierwszy blad:
    Drugi Blad:
    Trzeci blad:

i przy kazdym z nich Uruchom Ponownie Kompa
    zmieniasz przy kazdym z nich na "Nie podejmuj zadnej akcji" albo "restartuj usluge" i masz problem niekontrolowanych rebootow z glowy.
    Jesli to robal to radze urzyc Norton Anti Virusa.

JESLI TO POMOGLO PROSZE O ODPOWIEDZ
  • #20 351455
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Należy odpalić plik fixblast.exe - to fix symanteca na blastera, skanuje dysk i usuwa wirusa, wcześniej nalezy sciagnać łate z microsoftu, dla XP i win 2000 w załacznikach i odłączyć PC od sieci. Po usunięciu wiruza zainstalować łąty i zrebootowac system.
    U mnie działa jak ręką odiął.

W załącznikcah rzeczony fix i pakier patchy microsoftu do łatania systemu na blastera i inne wiruzty ładujące się przez RPC, nieby mozna to samo ściągnąć ze strony microsoftu ale strasznie ciężko to tam znaleźć.
    Załączniki:
    • service.zip (4.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FixBlast.exe (164.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy systemu Windows XP zgłaszają problem z nieoczekiwanym zamykaniem systemu po komunikacie o przerwaniu działania usługi Zdalne wywoływanie procedur (RPC). Przyczyną jest infekcja wirusem MSBlast (Blaster), który atakuje systemy Windows XP i 2000, powodując automatyczne restarty i błędy systemowe. Wirus ten najczęściej pojawia się podczas połączenia z internetem, szczególnie przy użyciu programów dostępowych. Zalecane jest natychmiastowe odłączenie komputera od sieci, zainstalowanie oficjalnej łatki Microsoftu zabezpieczającej przed MSBlast oraz użycie programów antywirusowych takich jak Norton Antivirus lub narzędzi typu fixblast.exe od Symanteca. Dodatkowo wskazane jest uruchomienie wbudowanego firewalla Windows lub zewnętrznego, np. ZoneAlarm, aby zapobiec ponownemu zainfekowaniu. W przypadku trudności z usunięciem wirusa można ręcznie wyłączyć usługę RPC lub zmienić jej ustawienia odzyskiwania, aby zapobiec automatycznym restartom. W skrajnych przypadkach rekomendowane jest wykonanie niskopoziomowego formatowania dysku twardego. Dodatkowo użytkownicy zgłaszają problemy z działaniem napędu nagrywarki, co może być skutkiem infekcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA